Ανανεωμένη, εμπλουτισμένη με νέους τίτλους και νέα εργαλεία αναζήτησης είναι η βάση δεδομένων ελληνικών διδακτορικών διατριβών που είναι ελεύθερα προσβάσιμη από τους χρήστες του διαδικτύου στον κόμβο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).
Το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών (ΕΑΔΔ) που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.didaktorika.gr, περιλαμβάνει περισσότερες από 29.000 βιβλιογραφικές εγγραφές διατριβών, με πλήρη τεκμηρίωση: τίτλος, περίληψη, συγγραφέας, επιστημονικό πεδίο, εκπαιδευτικό ίδρυμα, μέλη επιτροπής, έτος απονομής του διδακτορικού τίτλου, λέξεις-κλειδιά, χώρα, γλώσσα. Στις περισσότερες από αυτές, συγκεκριμένα σε 20.500 διατριβές, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να ξεφυλλίσουν το πλήρες ψηφιοποιημένο κείμενο της διατριβής, να την εκτυπώσουν σελίδα σελίδα ή να την αποθηκεύσουν με μορφή pdf στον υπολογιστή τους αφού πρώτα εγγραφούν στον ιστότοπο.
Σε μια πρώτη πλοήγηση στο ψηφιακό Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, που περιλαμβάνει διδακτορικές διατριβές που έχουν εκπονηθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια από έλληνες και ξένους διδάκτορες, και σε 1640 πανεπιστήμια του εξωτερικού από έλληνες διδάκτορες (αναγνωρισμένες από το ΔΟΑΤΑΠ), διαπιστώσαμε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός καταγεγραμμένων διατριβών (10968) αφορά την ιατρική και τις επιστήμες της υγείας και ακολουθούν οι φυσικές επιστήμες (5262), η μηχανική και η τεχνολογία (4246) και, με σημαντικά λιγότερες εγγραφές, οι κοινωνικές επιστήμες (2859) και οι ανθρωπιστικές επιστήμες (2087).
Η αναζήτηση γίνεται βάσει επιστημονικού πεδίου, ιδρύματος, συγγραφέα, χώρας, γλώσσας, ημερομηνίας ή συνδυάζοντας τα παραπάνω μεταξύ τους και με λέξεις-κλειδιά.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των διατριβών του αρχείου έχουν εκπονηθεί από το 1985 και μετά, δηλαδή αφότου το ΕΚΤ έγινε, βάσει νόμου, ο υπεύθυνος φορέας για την τήρηση του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών. Μικρό ποσοστό διατριβών (περίπου 6%) αφορά την περίοδο 1932-1985 ενώ περισσότερες από 30.000 έντυπες διδακτορικές διατριβές διατηρούνται στη Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΤ στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Έτσι, αν ο χρήστης δεν βρίσκει ψηφιοποιημένη τη διατριβή που αναζητά, μπορεί να υποβάλλει αίτημα για την ψηφιοποίησή της κατά προτεραιότητα στο Κέντρο Ηλεκτρονικής Υποστήριξης Χρηστών ΕΑΔΔ, που λειτουργεί στο νέο διαδικτυακό περιβάλλον.
Οι διατριβές του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών, σε υποδομή ηλεκτρονικού αποθετηρίου πλέον, με αυξημένη λειτουργικότητα και υπηρεσίες, είναι εύκολα αναζητήσιμες και από δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης ενώ διατίθενται και στην ευρωπαϊκή πύλη DART, που παρέχει ανοικτή πρόσβαση σε περισσότερες από 400.000 διδακτορικές διατριβές από 27 ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από ένα ενιαίο περιβάλλον αναζήτησης και πλοήγησης.
Πάντως, παρότι βάσει νόμου οι γραμματείες των πανεπιστημίων υποχρεούνται να καταθέτουν ένα αντίτυπο κάθε εγκεκριμένης διατριβής στο ΕΚΤ, αυτό δεν τηρείται συστηματικά. Το καλοκαίρι του 2013 το ΕΚΤ πρόκειται να ξεκινήσει μια διαδικασία απογραφής των ελληνικών διδακτορικών διατριβών με σκοπό να διαπιστώσει τον βαθμό πληρότητας του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών. Σκοπός είναι να συγκεντρωθούν, να ψηφιοποιηθούν και να διατεθούν ελεύθερα στο κοινό μέσω της ανοιχτής πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερες επιστημονικές έρευνες, σύμφωνα με την ελληνική και την ευρωπαϊκή πολιτική περί ελεύθερης πρόσβασης στην επιστημονική γνώση.