Τα εφετινά βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών απονεμήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 28 Δεκεμβρίου στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας.

Τιμήθηκαν για το σύνολο του έργου τους οι ποιητές Χριστόφορος Λιοντάκης και Μανόλης Πρατικάκης, λογοτέχνες με μακρά πορεία στα ελληνικά γράμματα, οι νεότεροι αλλά καταξιωμένοι πεζογράφοι Γιώργος Συμπάρδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης και η γνωστότερη από το θέατρο Έλενα Πέγκα, ο γνωστός μας, και από τις σελίδες του «Βήματος», σκιτσογράφος Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), οι παιδικοί συγγραφείς Λίτσα Ψαραύτη και Σοφία Γιαλουράκη, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας για το μορφωτικό της έργο, η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση για την προσφορά της σε θέματα παιδείας και πολιτισμού στη χώρα μας, το επιστημονικό περιοδικό «Αρχαιολογική Εφημερίς» (1837) για την 175ετή συμβολή του στην πρόοδο και καλλιέργεια της αρχαιολογικής επιστήμης.

Τη σημασία της επιστήμης είτε αυτή ερευνά τη φύση, είτε εστιάζει στο ανθρώπινο σώμα, είτε αφορά την οικονομία ή την πολιτική ή ανθρώπινα ερωτήματα για το νόημα του κόσμου επισήμανε σε ομιλία του για τους σκοπούς της επιστήμης ο πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Γεώργιος Κοντόπουλος. Τον απολογισμό των πεπραγμένων της Ακαδημίας για το 2012 έκανε ο γενικός γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών κ. Βασίλειος Χ. Πετράκος.

Ακολούθησε η απονομή των βραβείων από τον πρόεδρο της Ακαδημίας και απονεμήθηκαν συνολικά 40 βραβεία στις Τάξεις: των Θετικών Επιστημών, των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, καθώς και τα λογοτεχνικά βραβεία του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη και του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη.

«Πρόκειται για μεγάλη τιμητική διάκριση και ευχαριστώ την Ακαδημία. Το βραβείο δεν βραβεύει μόνο το δικό μου έργο αλλά όλη τη νεότερη ελληνική ποίηση που έχει παρουσιάσει λαμπρά δείγματα λόγου» σχολίασε στο «Βήμα» ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης που βραβεύτηκε για το σύνολο του έργου του από το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, προσθέτοντας ότι «σε ετούτους τους δύσκολους καιρούς η ποίηση μπορεί να λειτουργήσει και ανακουφιστικά».

«Τα βραβεία αποτελούν στοίχημα με τον χρόνο και μου δίνει τρομερή χαρά το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι που εκτιμώ αποφάσισαν να στοιχηματίσουν στο δικό μου βιβλίο», δήλωσε ο μυθιστοριογράφος Νίκος Παναγιωτόπουλος, που βραβεύτηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη.

Ο διηγηματογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης ευχαριστώντας για το Βραβείο Διηγήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη τόνισε ότι οι βραβεύσεις αυτές είναι «μια παρηγοριά στις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε και μια υπενθύμιση ότι δεν είναι μάταιη η προσπάθειά μας να φτάσουμε, μέσα από τον λόγο, σε μια βαθύτερη αυτοσυνείδηση, συγγραφείς και αναγνώστες».

«Χαίρομαι γιατί στο πρόσωπό μου βραβεύεται και η παιδική λογοτεχνία» δήλωσε η συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη, η οποία βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Πέτρου Χάρη για τη συνολική προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία, και τόνισε ότι τη σημασία και τον ρόλο του καλού παιδικού βιβλίου ειδικά στις μέρες μας, που η Ελλάδα περνά εκτός από την οικονομική κρίση και κρίση αξιών.

Ο Μανόλης Πρατικάκης, που βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Πέτρου Χάρη για το σύνολο του έργου του, εκφράζοντας τη χαρά του για το βραβείο υπογράμμισε –παραπέμποντας και στην τελευταία του συλλογή (Κιβωτός, Τυπωθήτω 2012)– αφενός την ανάγκη, σε ετούτο τον καιρό της κρίσης, για μια πνευματική παγκοσμιοποίηση, μια συνομιλία όλων των πνευμάτων του κόσμου ανεξαρτήτως φύλου και φυλής, και αφετέρου την ανάγκη να επιστρέψουμε σε όσα έχουμε εγκαταλείψει, στις ρίζες μας, όχι με διάθεση προγονοπληξίας αλλά για να αποκτήσουμε αυτοσυνείδηση ώστε να καταλάβουμε τι περνάμε σήμερα. «Αν αφήσουμε τη βολική θλίψη και την εύκολη απόγνωση, ίσως αυτή η οδυνηρή κρίση αποβεί ένα ανυψωτικό σκούντηγμα» κατέληξε.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2012