Εξι συνεδριακές αίθουσες συνολικού εμβαδού 620 τ.μ περιλαμβάνει η πτέρυγα «Λάμπρος Ευταξίας» η οποία βρίσκεται στο επίπεδο του Φουαγιέ της Αίθουσας Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η πτέρυγα, όπου τοποθετήθηκε η προτομή του Λάμπρου Ευταξία την οποία φιλοτέχνησε ο γλύπτης Στέλιος Τριάντης εγκαινιάστηκε την 21η Νοεμβρίου, παρουσία του προέδρου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Ιωάννη Μάνου, του προέδρου του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» κ. Παναγιώτη Δημαρά αλλά και του προέδρου του Ιδρύματος Δεκόζη-Βούρου κ. Ευθύμιου Χριστοδούλου.

Πολιτικός, συλλέκτης έργων τέχνης κι ευεργέτης, ο Λάμπρος Ευταξίας (1905-1996) συνέβαλε αποφασιστικά στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας. Είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τις τέχνες προσφέροντας μεγάλα ποσά για την ανάπτυξή τους. Σημαντικός σταθμός στην πορεία του ήταν η σύσταση του Ιδρύματος «Σταματίου Δεκόζη-Βούρου» στο οποίο υπήρξε ισόβιος πρόεδρος, με σκοπό την ενίσχυση νέων καλλιτεχνών, καθώς και η σύσταση του Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία, με την παράλληλη ίδρυση του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, στο οποίο δώρισε το Αρχοντικό Δεκόζη-Βούρου.

Πρωτοβουλία του Λάμπρου Ευταξία, της Αλεξάνδρας Τριάντη και του Χρήστου Λαμπράκη ήταν η ίδρυση του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» με προγραμματικό στόχο την ανέγερση του Μεγάρου Μουσικής. Ο Λάμπρος Ευταξίας διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου από το 1954 ως το 1968 και ως πρόεδρος του Ιδρύματος Δεκόζη Βούρου και του Συλλόγου πέτυχε την σύσταση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ), του οποίου υπήρξε και μέλος του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και την παραχώρηση του οικοπέδου επί της Βασιλίσσης Σοφίας, διέθεσε δε για την χρηματοδότηση της πρώτης φάσης κατασκευής του Μεγάρου Μουσικής περιουσιακά στοιχεία τόσο ατομικά του, όσο και του Ιδρύματος Δεκόζη-Βούρου.
Ο Λάμπρος Ευταξίας υπήρξε πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη επί 20 χρόνια στο οποίο και δώρισε το νεοκλασικό κτίριο στον Κεραμεικό όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, ενώ τη μοναδική σειρά αρχαίων χάλκινων αντικειμένων και αγγείων μακεδονικής προελεύσεως την οποία κατείχε, τη δώρισε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.