από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Ορθόδοξος ναός στο Κόσοβο αποκαταστάθηκε με ελληνικά χρήματα

Με τεχνογνωσία και χρήματα εξ Ελλάδος επανήλθε στην αρχική του κατάσταση
Ορθόδοξος ναός στο Κόσοβο αποκαταστάθηκε με ελληνικά χρήματα
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου μετά από την αποκατάστασή του
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Με ελληνικά χρήματα αλλά κυρίως με τεχνογνωσία ελληνική από επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων επανήλθε στην αρχική του κατάσταση ο ζωγραφικός διάκοσμος του ναού του Αγίου Γεωργίου του Runovic στο Prizren του Κόσοβο, ο οποίος είχε πυρποληθεί κατά τη διάρκεια των εθνοτικών συγκρούσεων τον Μάρτιο του 2004.
 
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου πυρπολημένος
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου μετά από την αποκατάστασή του
Η κόγχη του ιερού πριν την συντήρησή της
Η κόγχη του ιερού μετά την συντήρησή της
 
4  φωτογραφίες

Πρόκειται για έναν μικρό, μονόχωρο και καμαροσκέπαστο ναό του 15ου - 16ου αιώνα, κατάγραφο από αξιόλογες μεταβυζαντινές τοιχογραφίες, οι οποίες είχαν υποστεί βαρύτατες φθορές κατά την οργανωμένη επίθεση στις ορθόδοξες εκκλησίες της περιοχής. Εκτός από την αλλοίωση των χρωμάτων που προκάλεσε η πυρκαγιά, η ζωγραφική επιφάνεια είχε υποστεί πλήρη απολέπιση με κίνδυνο να καταπέσει και να χαθεί όλη η ζωγραφική.

Το ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο έργο συντήρησης αυτών των καμένων τοιχογραφιών ξεκίνησε το 2010 και ολοκληρώθηκε φέτος τον Αύγουστο. Το ΕΚΒΜΜ χρηματοδότησε την μελέτη συντήρησης των τοιχογραφιών καθώς και την εφαρμογή της, η οποία έγινε από συνεργείο έμπειρων συντηρητών από την Ελλάδα. Η επέμβαση περιελάμβανε την στερέωση του υποστρώματος και της απολεπισμένης ζωγραφικής επιφάνειας, την αφαίρεση νεώτερων επιχρισμάτων, την πλήρωση των ρωγμών, τον καθαρισμό και τέλος την αισθητική αποκατάσταση.

Να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να συμβάλει στην αποκατάσταση της βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, αμέσως μετά τα γεγονότα του 2004. Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχε ενεργά στον φορέα International Independent Commission for Cultural and Natural Heritage in Kosovo/ Reconstruction Implementation Commission, που δημιούργησε το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την υλοποίηση των έργων αναστήλωσης.

Ειδικότερα, όρισε εκπρόσωπό του για τα θέματα αρχαιολογίας, στην τριμελή επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που επόπτευε τα έργα συντήρησης, αποκατάστασης και στερέωσης κτηρίων καθώς και τις σωστικές ανασκαφικές έρευνες (2006-2010). Επίσης διοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη το 2007 ειδικό σεμινάριο για τους εμπλεκόμενους στα προγράμματα αποκατάστασης των μνημείων του Κοσσυφοπεδίου στο οποίο αναπτύχθηκαν οι θεωρητικές αρχές και το θεσμικό πλαίσιο των επεμβάσεων καθώς και ζητήματα σχετικά με τα υλικά και τις τεχνικές των αποκαταστάσεων.

Με την δράση του έτσι στο Κοσσυφοπέδιο συνέβαλε ουσιαστικά στην προστασία της βυζαντινής κληρονομιάς της πολύπαθης περιοχής καθώς και στην εμπέδωση της αντίληψης, ότι τα βυζαντινά μνημεία αποτελούν κοινή κληρονομιά και πολιτισμικό πλούτο για όλες τις κοινότητες του πολυπολιτισμικού Κοσόβου.Πολιτισμός περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδρυση Γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων Κοσόβου στην Αθήνα  
Ενβέρ Χότζα: «Θα θέλαμε και άλλους έλληνες επενδυτές» 
 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Μπράβο | 08/09/2012 14:27
  Μακάρι να μπορούσε να συμβάλει η Ελλάδα και με άλλα τέτοια πολιτιστικά έργα. Βέβαια η πολιτιστική κληρονομιά του Κοσόβου είναι σερβική αλλά σαφώς επηρεασμένη εντονότατα από το Βυζάντιο. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις βυζαντινοί καλλιτέχνες και τεχνίτες εργάστηκαν για τα κορυφαία έργα. Πολίτιμες πληροφορίες για τη βυζαντινή τέχνη μας μεταδίδονται από τα εξαιρετικά έργα των Σέρβων κτητόρων.
  θετική ματιά
  απάντηση80
   
   
  Πεταμενα λεφτα | 04/09/2012 20:03
  Αφου οι μουσουλμανοι κοσοβαροι θα τις καταστρεψουν τις εκκλησιες μετα απο λιγα χρονια
  Ανώνυμος / η
  απάντηση08
   
   
  Συγχαρητήρια | 04/09/2012 10:08
  Συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν στο έργο της αποκατάστασης.
  Nick
  απάντηση142
   
   
  Να φάμε δεν έχουμε | 04/09/2012 08:21
  οι ορθόδοξοι ναοι στο Κόσοβο μας μάραναν
  γκρίνιας
  απάντηση615