Από τις 16 Απριλίου το ναυάγιο του Τιτανικού θα προστατεύεται από την Unesco. Κι αυτό, γιατί την προηγουμένη, 15 Απριλίου θα έχουν συμπληρωθεί 100 χρόνια από την καταβύθισή του, έτσι το ναυάγιο θα μπορεί πλέον να συμπεριληφθεί στα προστατευόμενα μνημεία σύμφωνα με τη Σύμβαση Προστασίας της Υποθαλάσσιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του 2001. (Ορος ένταξης είναι η χρονολογία της βύθισης να ξεπερνά τα 100 χρόνια).
Ο στόχος είναι φυσικά να εμποδιστεί η εκμετάλλευση του Τιτανικού, όταν αυτή γίνεται για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την επιστήμη. Αλλωστε πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για την δημοπρασία με αντικείμενα του ναυαγίου _τόσο των επιβατών όσο και του ίδιου του πλοίου _ καθώς υπάρχουν διαμαρτυρίες ως προς το ηθικό μέρος αυτής της ενέργειας. Οπως δήλωσε μάλιστα η γενική διευθύντρια της Ουνέσκο κυρία Ιρίνα Μπούκοβα το ναυάγιο του Τιτανικού έχει εγγραφεί στη μνήμη της ανθρωπότητας, γι΄ αυτό είναι σημαντικό να προστατευθεί η θέση όπου βρήκαν το θάνατο 1.500 άνθρωποι.
Ως σήμερα πάντως και σύμφωνα με τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών περισσότεροι από 700 δύτες έχουν κατεβεί στα 4000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για να δουν το κουφάρι του πλοίου, το οποίο έχει γίνει ένα αξιοθέατο.