Στη συλλογή διηγημάτων «Homunculus» («Chovechulec», εκδόσεις Magor, 2010) του Αλεξάνταρ Προκόπιεφ από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κατέληξε το λογοτεχνικό βραβείο Balkanika για το 2010 στην τελετή απονομής την Κυριακή 4 Μαρτίου στην Οχρίδα.

Ο 59χρονος συγγραφέας γεννήθηκε στα Σκόπια, όπου σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία και θεωρία της λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και εργάζεται ως μελετητής και κριτικός της λογοτεχνίας. Πολύπλευρος συγγραφέας (αλλά και μουσικός με το γιουγκοσλαβικό ροκ συγκρότημα Idoli), γράφει ποιήματα χαϊκού, μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια, βιβλία για παιδιά, κόμικ και σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Εργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα πολωνικά, στα τσεχικά, στα ιαπωνικά και σε βαλκανικές γλώσσες.

Το έργο του που βραβεύτηκε είναι μια συλλογή διηγημάτων με τη μορφή παραμυθιών για ενηλίκους. Μέσα από ονειρικές ιστορίες με συμβολικό βάρος, οι οποίες δείχνουν τις άπειρες και αιφνίδιες ανατροπές της ζωής με ρεαλισμό και φαντασία, ο αναγνώστης παροτρύνεται να αναζητήσει την αλήθεια του και να ανακαλύψει εκ νέου το νόημα της αγάπης, τη δύναμη της καλοσύνης και τη χαρά της δημιουργίας.

«Εν μέσω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας, που μας καθιστά όλο και περισσότερο ξένους και όλο και λιγότερο ανθρώπινους, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το παραμύθι για να μιλήσω για καθημερινά ζητήματα όπως η μοναξιά, η αποξένωση και η αδυναμία να εκφράσουμε τον έρωτα», είπε ο συγγραφέας παραλαμβάνοντας το βραβείο. Τα παραμύθια που απευθύνονται σε ενηλίκους μετρούν τον βαθμό της ωριμότητάς μας, υποστηρίζει, το πόσο έχουμε εγκολπωθεί τις διαχρονικές ανθρώπινες αξίες κρατώντας αποστάσεις από τον εγωισμό, τις ψευδαισθήσεις και την ανοησία. «Η λογοτεχνία δεν έχει ανταγωνιστές. Μαζί μοιραζόμαστε όμορφους κόσμους και χαρακτήρες», κατέληξε ο βραβευθείς ευχαριστώντας την επταμελή κριτική επιτροπή για το βραβείο και συγχαίροντας τους συνυποψηφίους του.

Ο Προκόπιεφ είναι ο δεύτερος Σκοπιανός που κερδίζει το βραβείο μετά τον Βένκο Αντονόφσκι το 2001 με το μυθιστόρημα «Ομφαλός του κόσμου» (μτφ. Πάνος Σταθόγιαννης, Κέδρος, 2005). Συνυποψήφιοί του ήταν οι: Mira Meksi, «The red of toros» (Αλβανία), Zdravka Evtimora, «Carts and other stories» (Βουλγαρία), Χρήστος Οικονόμου, «Κάτι θα γίνει, θα δεις» (Ελλάδα), Oma Stanescu, «The fire of karma» (Ρουμανία), Dejan Stojiljković, «Constantine’s Crossing» (Σερβία), Asli Erdoğan, «The house of stone» (Τουρκία).

Το βιβλίο θα μεταφραστεί στις γλώσσες των υπόλοιπων έξι χωρών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό (Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία).

Το βραβείο Βalkanika για το έτος 2011 αναμένεται να απονεμηθεί στο τέλος του έτους στο Βελιγράδι.

Στα 15 χρόνια λειτουργίας του θεσμού, το βραβείο Βalkanika έχουν λάβει ο Νίκος Μπακόλας για το μυθιστόρημά του «Μπέσα για μπέσα ή ο άλλος Φώτης» (Κέδρος, 1998) και η Μάρω Δούκα για το «Αθώοι και φταίχτες» (Κέδρος, 2004).