Η μελαγχολία του σήμερα αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για τη θεατρική ομάδα Κανιγκούντα ώστε να στήσει την καινούργια της δουλειά, σε μια προσπάθεια να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα για όλα όσα μας συμβαίνουν.

Με τη σκέψη ότι συνήθως οι άνθρωποι ζουν καταστάσεις «χωρίς να το ξέρουν», τα παιδιά της ομάδας προχώρησαν σε μια αναζήτηση σημείων αναφοράς του παρελθόντος. «Οταν τελείωσε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος», λέει σχετικά η Μαρία Mαγγανάρη, «το κοινό αίσθημα ήταν ότι ο κόσμος των συστημάτων είχε γίνει κομμάτια. Ετσι οι άνθρωποι μπήκαν, χωρίς να το ξέρουν, στον μεσοπόλεμο. Αυτό το «χωρίς να το ξέρουν» είναι ίσως το πιο συγκινητικό κομμάτι των κάθε είδους ανθρώπινων ιστοριών. Γιατί οι ιστορίες είναι θνητές (και γι’ αυτό συγκινητικές) ενώ η Ιστορία είναι αέναη. Η Ιστορία ξέρει. Εμείς σήμερα ξέρουμε: πολλοί από αυτούς που πανηγύρισαν το τέλος του «Μεγάλου Πολέμου» θα ζούσαν και τη θύελλα ενός δεύτερου, κάποια χρόνια μετά. Ή λίγο πριν θα βίωναν τις συνέπειες ενός οικονομικού κραχ. Ομως εκείνοι δεν το ήξεραν. Δεν ήξεραν ότι ζούσαν (σ)τον μεσοπόλεμο. Στο μέλλον κάποιοι θα ξέρουν και για τη δική μας τύχη. Εμείς μπορούμε να κάνουμε μόνο εικασίες».

Βασισμένος σε αγνοημένα έργα ενός ελάσσονος πεζογραφικού λόγου (Α. Λευκός, Ν. Κατηφόρης, Ειρήνη Αθηναία, Στ. Ξεφλούδας) αλλά και σε κείμενα της κυρίαρχης λογοτεχνικής μας παράδοσης (Σεφέρης, Θεοτοκάς, Τερζάκης, Μυριβήλης κ.ά.), ο «Μεσοπόλεμος» ανατρέχει και στον Εμπειρίκο καθώς και σε πολιτικούς λόγους της εποχής. Παράλληλα η μουσική ξεκινά από το 1922 για να φθάσει στις ημέρες μας. «Κοινός παρονομαστής όλων αυτών, ο άνθρωπος και οι ιστορίες του, μέσα στον στρόβιλο της Ιστορίας», συμπληρώνει η ίδια.
Ο χώρος που επελέγη για να στεγάσει αυτή τη νέα δουλειά του θιάσου Κανιγκούντα είναι ένας βιωματικός, αστικός χώρος, η οικία Κατακουζηνού στο Σύνταγμα. Διόλου τυχαία η επιλογή: σε αυτό το σπίτι-μουσείο του ζεύγους Κατακουζηνού όπου στεγάστηκε, εκτός από την προσωπική τους ζωή, και η σύγχρονη ελληνική ιστορία.

«Εκεί η Τέχνη ήταν και παραμένει διαρκώς παρούσα: οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της Γενιάς του ’30 διασκέδαζαν, διάβαζαν τα έργα τους, ανακάλυπταν τον Θεόφιλο, μιλούσαν για τον υπερρεαλισμό και την ψυχανάλυση, πανηγύριζαν Νόμπελ καθισμένοι στους ίδιους καναπέδες που καθόμαστε εμείς, ανήσυχοι και αμήχανοι, σήμερα. Σε αυτόν τον μοναδικό χώρο θα ζωντανέψει και ο δικός μας «Μεσοπόλεμος». Εξάλλου και τώρα, όταν σταθείς στη βεράντα, βλέπεις τα μεγάλα ή μικρά γεγονότα που συντελούνται στην πλατεία Συντάγματος», σχολιάζει η Μαρία Μαγγανάρη καταλήγοντας ότι το θέατρο και η Ιστορία ήταν και παραμένουν σε διάλογο.

Ποια είναι η Κανιγκούντα

Η ομάδα σχηματίστηκε το 2005 από τη Μαρία Κεχαγιόγλου, τον Γιάννη Λεοντάρη, τη Μαρία Μαγγανάρη και τους Ρεβέκα Τσιλιγκαρίδου, Γιώργος Φριτζήλας, Γιώργος Μάλαμας, εν’ω πήρε την ονομασία της από την «Εβδομη σφραγίδα» του Μπέργκμαν.

Στην ταινία αυτή η κεντρική ηρωίδα, η Λίζα, γνωρίζει έναν ηθοποιό που έρχεται στο χωριό της να δώσει μια παράσταση και ο οποίος τη φλερτάρει. Αν και παντρεμένη, τον ακολουθεί στο δάσος. Εκείνος δεν ζητά να μάθει ούτε ποια είναι ούτε πώς τη λένε. Οσο διαρκεί ο έρωτάς τους, την αποκαλεί Κανιγκούντα. Υστερα εκείνη επιστρέφει στο χωριό, στον άντρα της και τη ζωή της.

Με πολλές και ενδιαφέρουσες δουλειές στο ενεργητικό της, η ομάδα Κανιγκούντα έχει, μεταξύ άλλων, παρουσιάσει τη «Βοσκοπούλα», ένα κρητικό ποίημα ανώνυμου, την «Ηλέκτρα» του Χόφμανσταλ, το έργο του Ιβάν Βιριπάεφ «Γένεσις Νο 2», τη «Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη και πιο πρόσφατα την παράσταση «Πόλη – Κράτος» _στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και εν συνεχεία στο Θέατρο Τέχνης.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Μεσοπόλεμος» από τον θίασο Κανιγκούντα. Δραματουργική σύνθεση – σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Λεοντάρης. Κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου. Φωτισμοί: Μαρία Γοζαδίνου. Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Ντούνας. Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Ντούνας – Κανιγκούντα. Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Σκευοφύλαξ. Παίζουν: Σύρμω Κεκέ, Ευθύμης Θέου, Θανάσης Δόβρης, Ανθή Ευστρατιάδου, Μαίρη Λούση, Μαριάννα Τζανή.
ΠΟΤΕ & ΠΟΥ

Οικία Κατακουζηνού, Αμαλίας 4, Σύνταγμα, 5ος όροφος
Πρεμιέρα στις 2 Μαρτίου, στις 21.00
Παραστάσεις: 3, 4, 9, 10, 11, 23, 24, 25, 30, 31 Μαρτίου & 1 Απριλίου, στις 21.00.
Πληροφορίες & κρατήσεις τηλ. 6980 744.114, www. kanigunda.gr, www. katakouzenos.gr