Από τη βυζαντινή τέχνη εμπνέεται ο δανός ζωγράφος αλλά και γλύπτης, συγγραφέας και ποιητής Περ Κίρκεμπι που παρουσιάζει έργα του στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από την 1η Φεβρουαρίου σε μία έκθεση που έχει τίτλο «Ενας δημιουργικός διάλογος με τη βυζαντινή τέχνη».

Τα έργα του Κίρκεμπι ωστόσο δεν είναι αντίγραφα θρησκευτικών εικόνων ή θεολογικών σκηνών, αν και ο θεατής μπορεί να ανιχνεύσει σ΄ αυτά κάποια χρώματα, σχήματα, δομές αλλά και θέματα που σχετίζονται με τη βυζαντινή παράδοση, τα οποία όμως είναι ενταγμένα στη δουλειά του με εντελώς προσωπικό τρόπο.

Ο Περ Κίρκεμπι (Κοπεγχάγη 1938) είναι ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του νέο-εξπρεσιονισμού στη Δανία αλλά το έργο του παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα – παρ΄ ότι έχει εκτεθεί παλαιότερα σε σημαντικά μουσεία του εξωτερικού όπως η Τέιτ Μόντερν του Λονδίνου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι και στο Μητροπολιτικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Σε λίγο καιρό εξάλλου, διοργανώνεται έκθεσή του στο «Palais des Beaux Arts», στις Βρυξέλλες.
Στην Αθήνα παρουσιάζονται 29 έργα του και την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Μίκαελ Βίβελ, ιστορικός τέχνης, μελετητής του έργου του ενώ η διοργάνωση, την οποία έχει αναλάβει η πρεσβεία της Δανίας στην Ελλάδα, τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένος κατάλογος με κείμενα του καλλιτέχνη, του επιμελητή καθώς και της διευθύντριας του μουσείου Αναστασίας Λαζαρίδου. Στο πλαίσιο της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την 24η Μαρτίου 2012, θα πραγματοποιηθούν θεματικές διαλέξεις και άλλες παράλληλες δραστηριότητες.