Μερικές μικρές σταγόνες από το αγαπημένο μου κόκκινο κρασί Rothschild του 1982 κύλησαν στο λευκό μεταξωτό φόρεμά μου, το οποίο έφερε την υπογραφή της βρετανίδας σχεδιάστριας Αnn-Valerie Ηash. Ενας από τους άριστα εκπαιδευμένους σε… ατυχήματα, και όχι μόνο, σερβιτόρος του πολυσυζητημένου εστιατορίου «La Ρalme d΄Οr», μέσα στο ξενοδοχείο «Μartinez» στην Croisette, έσπευσε αμέσως να τις σκουπίσει με την κολλαριστή λινή πετσέτα που είχε περασμένη στο μπράτσο του. Μμμ! Για αυτό λατρεύω τις Κάννες, τα always classic hotels της και τα chic ατμοσφαιρικά restaurants της με το άψογο service, σκέφτηκα… Οι πάντες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Εδώ είναι ο τόπος όπου μπορώ να εκπληρώσω και τις πιο τρελές μου επιθυμίες. Η κολλητή μου φίλη Εσθήρ σχολίαζε, απολαμβάνοντας c te de veau μέσα από εντυπωσιακά τεράστια μπολ με κορμό πάγου, ότι αυτή την εποχή η Νότια Γαλλία και Ιταλία γνωρίζουν την απόλυτη decadence…

Με σνομπ ύφος υποστήριζε ότι ο καλός κόσμος έχει αναχωρήσει πλέον με τα yachts του για προορισμούς μακρινούς κι ονειρεμένους.«Στις Κάννες και στο Μόντε Κάρλο κυκλοφορούν πλέον μόνο τουρίστες οι οποίοι ονειρεύονταν ολόκληρο τον χειμώνα να πάρουν μια γεύση από το glamour των περιοχών αυτών»μουρμούριζε. Ιταλός μεγαλοεπιχειρηματίας, ο οποίος μοιραζόταν το δείπνο μαζί μας στο διεθνούς φήμης εστιατόριο, έδειξε να συμφωνεί με τα λεγόμενά της.«Αναμφισβήτητα υπάρχει μεγάλη κρίση»σημείωσε.«Σκεφτείτε ότι στη Σαρδηνία λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης έχουν ανεβάσει τις τιμές σε restaurants και caf s κατά 40%!» κούνησε σκεπτικός το κεφάλι του, κοιτάζοντας τους μπριγιαντένιους δείκτες του ολόχρυσου Rolex του.

Δεν τους έδωσα καμία σημασία. Προσωπικά με γοητεύει πάντα αυτή η αριστοκρατική essence που αποπνέει η South France, έστω κι αν το τελευταίο μου ταξίδι ήταν ιδιαίτερα σύντομο. Οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις δεν μου επέτρεπαν να πεταχτώ ούτε καν στο κοντινό Μόντε Κάρλο για τον ετήσιο χορό του Ερυθρού Σταυρού, παρουσία των μελών της πριγκιπικής οικογένειας. Η επιστροφή μου στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο το βράδυ μού στέρησε επίσης τη χαρά να παρευρεθώ στο dinner το οποίο παρέθεσε για τα γενέθλιά του στο Πριγκιπάτο του Μονακό ο επιφανής δικηγόρος, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων της London School of Εconomics, Δημήτρης Παρασκευάς. Ο συμπαθής lawyer ειδικεύεται, όπως είναι γνωστό, στις ιδιωτικοποιήσεις και στα μεγάλα έργα, ενώ οι διασυνδέσεις του στο εξωτερικό είναι πολύ σημαντικές.

Την προσοχή μου τράβηξε το κατακόκκινο, βαρύτιμα κεντημένο φόρεμα μιας πανέμορφης Ινδής, η οποία καθόταν σε διπλανό τραπέζι. Η σκέψη μου πετάχτηκε αμέσως στο κοντινό Παρίσι και στην έκθεση με τα κοστούμια του Μαχαραγιά, η οποία θα διοργανωθεί στο «Fondation Ρierre Βerg », στις 12 Φεβρουαρίου του 2010. Μια εκπληκτική έκθεση με κοστούμια (παρουσιάζονται στο βιβλίο του φίλου μου Jaffer Αmin με τίτλο «Μade for Μaharajas: Α Design Diary of Ρrincely Ιndia»), τα οποία ανήκαν στη συλλογή του αείμνηστου Υves Saint Laurent και θα συγκεντρώσει προσωπικότητες από ολόκληρο τον πλανήτη. Ισως κάποτε στην Ελλάδα να μπορέσει να διοργανωθεί κάτι ανάλογο. Εκανα μια βόλτα στην προκυμαία. Πολυτελείς θαλαμηγοί Σαουδαράβων και πριγκιπικών οικογενειών από το Ντουμπάι με χιλιάδες φωτάκια και bodyguards γύρω. Τα yachts ελλήνων επιχειρηματιών και εφοπλιστών είχαν «τραβήξει» προς Ισπανία και Κορσική. Κάποια άλλα επέστρεφαν στην Ελλάδα με κατεύθυνση το Ιόνιο. Κέρκυρα, Λευκάδα, Ιθάκη και κυρίως Κεφαλλονιά. Τα πολλά κρούσματα γρίπης τα οποία έχουν παρουσιαστεί στην περιοχή φαίνεται ότι δεν φοβίζουν τους ισχυρούς του χρήματος. Αρκετοί άλλωστε από αυτούς πέρα από τις ειδικές προστατευτικές μάσκες με… υπογραφή Dior έχουν προσκαλέσει στα σκάφη τους και τους προσωπικούς τους γιατρούς. Why not? Ο ιός Η1Ν1 δεν κάνει διακρίσεις…

ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ, Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ Α ΛΑ JΑΡΑΝΕSΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Εκανα ξανά ένα πολύ μικρό πέρασμα από τη Μύκονο πριν ανηφορίσω στη Χαλκιδική για τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στον ειδυλλιακό χώρο του δημοφιλούς «Sani Resort» των οικογενειών Ανδρεάδη και Ζησιάδη. Κρυμμένη πίσω από το τελευταίο τεύχος της γαλλικής «Vogue», στην οποία δεσπόζει μια εξαιρετική φωτογράφιση του φοβερού και τρομερού Λάκη Γαβαλά, παρακολουθούσα την κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου να παίζει τάβλι με τη φίλη της Λήδα. Φιγούρα η οποία ξεχώριζε ανάμεσα στους υπόλοιπους λουόμενους στην παραλία της Λιας η σύζυγος του Περικλή Παναγόπουλου.

Ψηλή, γυμνασμένη, με λευκό μπικίνι, λευκό λουλούδι στα μαλλιά, Chanel πετσέτα και μεγάλη τσάντα της ίδιας φίρμας. Αυτή χαλαρή, χαμογελαστή…

Τίποτα δεν πρόδιδε στο πρόσωπό της τη σκληρή ταλαιπωρία που είχε υποστεί μερικούς μήνες πριν με την απαγωγή του συζύγου της. Πόσο χαίρομαι αλήθεια να βλέπω γύρω μου σοβαρούς, ισορροπημένους ανθρώπους και ουχί… ημίτρελους νεόπλουτους, οι οποίοι μπερδεύουν τα σωσίβια και τις πάνες των παιδιών με τα καπελάκια της Φιλιππινέζας και τις πιατέλες των αστακών ή των sushi στην Ψαρού!

Αχ, είπα sushi και δεν θα μπορούσα παρά να αναφερθώ στην περιπέτεια που έζησα στο εστιατόριο «Μatsuhisha» του «Βelvedere». Ειλικρινά αισθάνθηκα σαν να παρακολουθούσα κινηματογραφική προβολή, σε συνοικιακό μάλιστα σινεμά, ή σαν να ήμουν επισκέπτρια σε… κάποιο νοσοκομείο. Ετρωγα το τελευταίο μου κομμάτι black code όταν ένα από τα γκαρσόνια του restaurant με ειδοποίησε ότι…

τελειώνει ο χρόνος μου! Τον παρακολουθούσα έκπληκτη να μου εξηγεί ότι ειδικά τον μήνα Αύγουστο στο εστιατόριο, το οποίο φέρει την υπογραφή του «πολύ» κυρίου Νobu, μπορείς να δαγκώνεις γρήγορα γρήγορα τα sashimi και τα nigiri σου για να μη βγεις εκτός χρόνου. Αν ξεπεράσεις το περιθώριο της «ζωής» των περίπου δύο ωρών, τότε πρέπει να τοποθετήσεις στον ώμο το Chloe τσαντάκι ή το Ρrada σακάκι σου και να αναχωρήσεις μισοφαγωμένος. Στο lobby του ξενοδοχείου υπάρχουν… ορδές τουριστών, οι οποίοι αναμένουν να απολαύσουν το εκλεπτυσμένο, ιαπωνικής προέλευσης μενού, αντί υψηλότατης αμοιβής. Αισθάνθηκα σαν εκείνους τους poor tourists τους οποίους ταλαιπωρούσε ο Κώστας Βουτσάς σε αγαπημένες ελληνικές ταινίες και αναχώρησα για ένα drink στα «Αstra». Οι περισσότεροι θαμώνες ήταν άγνωστοι…

ΤΟ ΥΑCΗΤ ΤΟΥ ΒULGΑRΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ

Μια παρέα φίλων που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει την επόμενη μέρα για την Αντίπαρο με πληροφόρησε ότι πριν από λίγα μόλις εικοσιτετράωρα τα ελικόπτερα εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας από τον Ορνό. Παραδοσιακά θα επιστρέψουν στα νερά της Μυκόνου μετά τις 25 Αυγούστου… Τη μοναδική ίσως νότα των προηγούμενων πραγματικά glamorous ημερών χαρίζει ο ήχος του ελικόπτερου του επιχειρηματία Λορέντζου Φρέρη. Ακόμα και αυτά τα υπερσύγχρονα μεταλλικά πουλιά έχουν μεταφερθεί σε άλλες περιοχές. Ανεβοκατεβαίνουν σε βίλες εφοπλιστών και στα decks θαλαμηγών στις Σχοινούσες, στην Ανδρο, στην Αντίπαρο και στην Πάρο μεταφέροντας συνέχεια προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην Πάρο, μάλιστα, μέλος γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας αγόρασε όπως έμαθα εκπληκτικό σπίτι γάλλου ευπατρίδη μαζί με έναν πανάκριβο πίνακα του Ματίς, ο οποίος δέσποζε στο κεντρικό σαλόνι. Ισως στην πραγματικότητα ο πίνακας να ήταν πιο ακριβός και από αυτό το ίδιο το σπίτι… Πρόκειται πάντως για μια εξαιρετική επένδυση, όπως αυτή που έκανε μερικά χρόνια πριν ο εφοπλιστής Παναγιώτης Τσάκος, αγοράζοντας το εντυπωσιακό yacht ιδιοκτησίας της διεθνούς φήμης οικογένειας κοσμηματοπωλών Βulgari. Ενα σκάφος πραγματικά κινητό έργο τέχνης, που μερικές ημέρες πριν έκανε μια κρουαζιέρα ξεκινώντας από τη Χίο και τις Οινούσσες- ιδιαίτερη πατρίδα του πλοιοκτήτη- φθάνοντας στις ακτές της Μικράς Ασίας.

Επιβάτες του επιφανείς προσωπικότητες του shipping, του πνεύματος και της ιεραρχίας. Μια cruise αποκλειστικά και μόνο για άνδρες.

ΤΟ ΝΕW LΙFΕSΤΥLΕ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΝΤΟΡΟΘΙ…

«Cherie, cherie, η γιαγιά Δωροθέα έπαθε σοκ!» αναφώνησε η Εσθήρ απευθυνόμενη στον ευτραφή σύζυγό της. «Παρακολουθεί έκπληκτη μια άλλη…φυλή ανθρώπων, κάποιες περίεργες για την ίδια καταστάσεις!» συνέχισε ακάθεκτη. «Πράγματα και θαύματα συμβαίνουν,σύμφωνα με την ίδια. Το νησί της, η Ικαρία, αλλάζει μορφή, μου έλεγε στο τηλέφωνο.Το Γιαλισκάρι μεταμορφώνεται σε…Γκλαμουράρι!» φώναξε ενθουσιασμένη. «Κάθεται η 101 ετών grandmother σου μαζί με τις συνομήλικές της γιαγιάδες-φιλενάδες στην αυλή- αυτές,παιδί μου, είναι η απόλυτη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του “ΒΗΜΑgazino” για τους Ικαριώτες,οι οποίοι ζουν περισσότερο από όλους τους Ελληνες- και παρακολουθούν τις Φιλιππινέζες να πηγαινοέρχονται στο σπίτι της κυρίας Ελενας Τζούλη». Η χαριτωμένη σύζυγος του υφυπουργού κ. Πάνου Καμμένου απολαμβάνει τις διακοπές της στο σπίτι της στην Ικαρία, κατά την προσφιλή της συνήθεια. Οι Φιλιππινέζες πάνε κι έρχονται με τα ψώνια, η ίδια κάνει τις βουτιές της στην πισίνα του super μοντέρνου, αρχιτεκτονικά, γεμάτου με κρυστάλλινα χωρίσματα, σπιτιού της, στο νησί του ανατολικού Αιγαίου, με τα τουρκικά μαχητικά να πετάνε πάνω από το κεφάλι της και οι γιαγιάδες να παρακολουθούν σαν κινηματογραφική ταινία!

«Εξελίξεις! Εξελίξεις! Πρέπει να ειδοποιήσουμε τη γιαγιά ότι καταφθάνει σύντομα εκεί ο πολιτισμός με…άγριες διαθέσεις!» φώναξα. «Με μπικίνι Urbinati, φορέματα Ζac Ρosen,σανδάλια Βalmain, ελικόπτερα και yachts».

Α CΟRFU

Τοποθέτησα στο μικρό μου κεφαλάκι ένα τεράστιο καπέλο του Lanvin για να νιώσω κι εγώ κάτι σαν κινηματογραφική ηρωίδα και αναστέναξα με ανακούφιση. Οι παραλίες της Χαλκιδικής είναι πάντα υπέροχες, αν και ανυπομονώ να ταξιδέψω στην Κέρκυρα για το πάρτι του Δάκη Ιωάννου στις 15 Αυγούστου. Ο διεθνούς φήμης συλλέκτης και συνδημιουργός του Νew-Νew Μuseum της Νέας Υόρκης διοργανώνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή ένα κάλεσμα στο σπίτι του στο νησί των Φαιάκων. Τα παιδιά, τα εγγόνια του, λίγοι συγγενείς και καλοί φίλοι, όπως οι οικογένειες Τάννες και Μάνεση, δίνουν το «παρών». Βig star, όπως πάντα, ο διάσημος ζωγράφος και στενός φίλος του συλλέκτη Τζεφ Κουνς.

Σε ένα άλλο σημείο του νησιού, στις Κερασιές, κοντά στην Κασσιόπη, στην υπέροχη βίλα των Ρότσιλντ, θα καταφθάσει η πριγκίπισσα και πάλαι ποτέ δημοφιλής ηρωίδα της σαπουνόπερας «Δυναστεία» Κάθριν Οξενμπεργκ. Η ξανθιά, λεπτεπίλεπτη, συγγενής της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας θα κάνει ένα πέρασμα από το Corfu συνοδεύοντας σε μία ακόμη επίσκεψή της την πριγκιπική σύζυγο Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Η Charle΄s wife θα γιορτάσει στη βίλα Ρότσιλντ τα γενέθλιά της στο τέλος του μήνα. Συγκινούμαι βαθύτατα με όλα αυτά!

Ο ΠΡΙΓΚΙΨ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΛΑΧΑΝΙ FΕRRΑRΙ

Και αν οι βρετανίδες γαλαζοαίματες προτιμούν την αριστοκρατική Κέρκυρα για τις διακοπές τους, πρίγκιψ 38χρονος και ολίγον νοστιμούλης, προερχόμενος από τα Αραβικά Εμιράτα, έχει καταλύσει εδώ και ημέρες στο ξενοδοχείο του Καζίνου του Λουτρακίου. Ο πρίγκιψ διαμένει στην προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου, οδηγώντας έλληνα μεγαλοκατασκευαστή και μόνιμο σχεδόν κάτοικο της presidential τα τελευταία χρόνια στην απόγνωση! Δεν σταματάει όμως εδώ ο άτακτος πρίγκιψ. Κυκλοφορεί στο Λουτράκι αγοράζοντας από κινητά στον Γερμανό μέχρι τσολιαδάκια, οδηγώντας ο ίδιος τρία διαφορετικά αυτοκίνητα: μια λαχανί χρώματος Ferrari, μια κόκκινη Rolls Royce και ένα μπεζ-ροζ Land Rover Αrden. Οταν ο πρίγκιψ ξεκουράζεται ή παίρνει το μπάνιο του σε πισίνες και ακρογιαλιές, οι κάτοικοι της περιοχής και οι τουρίστες φωτογραφίζονται, χρησιμοποιώντας τα κινητά τους, δίπλα στα τρία υπερπολυτελή αυτοκίνητα τα οποία είναι σταθμευμένα στον περίβολο του hotel.

Τα αυτοκίνητα έχουν έρθει στην Ελλάδα με ειδικό αεροπλάνο ή καλύτερα… αεροπλανοφόρο. Επειτα από όλα αυτά… πραγματικά η πατρίς ζει μεγάλες στιγμές!..