Αρκετά αθόρυβα, θα λέγαμε, πλησιάζει η ημέρα που θα ανοίξει τις πύλες του το δεύτερο Athens Womad Festival και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα θεσμό ο οποίος ισχυροποιείται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο, τόσο λόγω των ονομάτων που συμμετέχουν κάθε φορά όσο και λόγω των παράλληλων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται. Στις 14, 15 και 16 Ιουνίου στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ιππασίας, στο Γουδί, καλλιτέχνες όπως ο Ντέιβιντ Μπερν, η Σεζάρια Εβορα, ο Μπάαμπα Μάαλ, ο Μπίλι Κόμπαμ, η Τότο Λα Μπομποσίνα, οι Gotan Project και οι Asian Dub Foundation θα ανανεώσουν τα σύνορα της world music, της έθνικ, σύμφωνα με άλλους, ή τέλος πάντων της μουσικής που αντιστέκεται τόσα χρόνια στο σαρωτικό πέρασμα της δυτικής ποπ μουσικής, με αξιώσεις θα προσθέταμε. Είκοσι οκτώ συνολικά τραγουδιστές και συγκροτήματα, τρεις διαφορετικές σκηνές, τρία παιδικά εργαστήρια, εργαστήρια χορού, επτά διαφορετικές κουζίνες και 20 περίπτερα με αντικείμενα από διάφορες περιοχές του πλανήτη συνθέτουν το προφίλ του πολύχρωμου αυτού φεστιβάλ.


Πέντε καλλιτέχνες που δεν πρέπει να χάσετε


Ντέιβιντ Μπερν


Μπορεί ο πάλαι ποτέ αρχηγός των Talking Heads να μη βρίσκεται στην καλύτερη φάση της σόλο καριέρας του, κάθε συναυλία του όμως είναι εξίσου σημαντική, αν όχι περισσότερο από αυτές που έδινε με το συγκρότημά του τη δεκαετία του ’90. Αυτές τις ημέρες μάλιστα βρέθηκε αναπάντεχα στις υψηλές θέσεις των ευρωπαϊκών τσαρτς με τη συμμετοχή του στο «Lazy» των Χ-Press 2. Οι συναυλίες του χαρακτηρίζονται πάντοτε από ένα στοιχείο έκπληξης όσον αφορά τη σκηνική παρουσία αλλά και το ρεπερτόριο που επιλέγει κάθε φορά. Ως ιδρυτής της έγκυρης δισκογραφικής ετικέτας Luaka Bop ξέρει καλύτερα από τον καθέναν τι σημαίνει world music, αν και ο ίδιος αρνείται τον όρο, τον οποίο θεωρεί μια εφεύρεση του δυτικού πολιτισμού για να τονίσει για μία ακόμη φορά την υπεροχή του.


Μπάαμπα Μάαλ


Μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της αφρικανικής μουσικής. Ο Σενεγαλέζος Μπάαμπα Μάαλ από τη δεκαετία του ’80 ακόμη έχει φανερώσει σημάδια του ανυπέρβλητου ταλέντου του με δίσκους όπως τα «Taara» και «Wango». Τα τελευταία χρόνια κάθε δίσκος του – και ιδιαίτερα έπειτα από το εκπληκτικό «Nomad Soul» του 1998 – μπαίνει με ευκολία στις λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ. Εντονα πολιτικοποιημένος και με μεγάλη γνώση της μαύρης μουσικής ολόκληρου του πλανήτη, έχει προσθέσει δυτικά στοιχεία στη σενεγαλέζικη μουσική παράδοση φτιάχνοντας έτσι ένα αρκετά προσωπικό ιδίωμα. Στη χώρα μας θα τον απολαύσουμε με την πολυμελή μπάντα του και όσοι τον έχουν δει γνωρίζουν ότι κάθε συναυλία του εξάπτει το ενδιαφέρον κάθε φίλου της καλής μουσικής.


Σεζάρια Εβορα


Τακτική επισκέπτρια στην Ελλάδα, η Σεζάρια Εβορα έχει κατακτήσει τα τελευταία χρόνια ένα πολύ μεγάλο μέρος του κοινού με τις περίφημες λυπημένες μόρνας της. Είναι η τραγουδίστρια που έβαλε στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη το Πράσινο Ακρωτήρι, με αποτέλεσμα να γνωρίσουμε μια σειρά άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως ο Τεόφιλο Σάντρε και ο Ιλντο Λόμπο. Παραγωγικότατη – έχει ήδη έτοιμο το νέο άλμπουμ της ελάχιστους μήνες μετά το πολύ καλό «Sao Vicente Di Longe» – και αρκετά «ανοιχτή» σε συνεργασίες, η Εβορα έχει ηχογραφήσει μερικές από τις σπουδαιότερες στιγμές της παγκόσμιας μουσικής. Η ξυπόλυτη ντίβα θα ενθουσιάσει, όπως πάντα, τους χιλιάδες φίλους της.


Asian Dub Foundation


Οι εξτρεμιστές Ασιάτες από τη Βρετανία μας έχουν τιμήσει με την παρουσία τους και όσοι ενδιαφέρθηκαν τότε γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρόκειται για μία από τις καλύτερες μπάντες επί σκηνής. Ο Πάντιτ Τζι, ο Dr Ντας, ο Ζαμάν και ο κιθαρίστας Τσαντρασόνικ θα ενθουσιάσουν για μία ακόμη φορά με τις πολιτικές παρλάτες τους σε τραγούδια όπως το περίφημο «Rebel Warrior» του 1998. Οσοι δεν τους γνωρίζουν θα εκπλαγούν από τη μουσική τους που συνδυάζει μοναδικά το ράγκα, το νταμπ, την ινδική μουσική, την ποπ, την ηλεκτρονική και το ροκ.


Σουζάνα Μπάκα


Η μεγάλη κυρία του αφροπερουβιανού τραγουδιού έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και αναμφίβολα δεν θα είναι και η τελευταία. Σημαντική όσο και οι σημαντικότερες ερμηνεύτριες της τζαζ, η Σουζάνα Μπάκα είναι ένα ταλέντο που έμενε κρυμμένο εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της χώρας της. Ωσπου η φωνή της έφθασε στα αφτιά του Ντέιβιντ Μπερν και τη συμπεριέλαβε στη συλλογή «The Soul Of Black Peru». Στη συναυλία της θα παρουσιάσει τραγούδια και από τους τρεις δίσκους της στη Luaka Bop με μια σχετική έμφαση στο τελευταίο «Espiritu Vivo», που περιέχει την πολύ καλή διασκευή στο «Les Feuilles Mortes».


Οι ελληνικές συμμετοχές


Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου μαζί με τον Σωκράτη Μάλαμα και τη Μελίνα Κανά (14/6), οι Πυξ Λαξ, το Χοροθέατρο Ροές της Σοφίας Σπυράτου (15/6) και, τέλος, η Δόμνα Σαμίου (16/6) αποτελούν τις ελληνικές συμμετοχές στο Womad Festival. Η ελληνική παραδοσιακή μουσική στο πρόσωπο της Δόμνας Σαμίου συναντά τους σύγχρονους εκφραστές του ελληνικού τραγουδιού, ενώ η Σοφία Σπυράτου και το χοροθέατρό της Ροές παρουσιάζουν το έργο τους «Ταυροκαθάψια».


Η Δόμνα Σαμίου την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ κατά κάποιον τρόπο θα «κοντραρισθεί» με το άλλο μεγάλο όνομα της ημέρας, τη Σεζάρια Εβορα. Και οι δύο ερμηνεύτριες υπηρετούν τη μουσική του τόπου τους, έστω και αν έχουν διαφορετικό τρόπο. Η Δόμνα Σαμίου μιλώντας στο «Βήμα» είπε ότι στόχος της είναι να κερδίσει το ελληνικό κοινό. «Επιθυμώ» τονίζει η ίδια «η νεολαία που θα είναι παρούσα να καταφέρει να επικοινωνήσει με τη μουσική και τα τραγούδια μας (σ.σ.: εμφανίζεται μαζί με το συγκρότημά της, την Κατερίνα Παπαδοπούλου και τον Ζαχαρία Καρούνη). Θα τραγουδήσου με παραδοσιακά κομμάτια από όλη την Ελλάδα, τα νησιά, ακόμη και τη Μικρά Ασία. Αυτό που προσπαθούμε είναι να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στα κομμάτια εκείνα που χαρακτηρίζουμε χορευτικά και στα πιο αργά. Μια μυρωδιά της Ελλάδας, δηλαδή». Οσον αφορά τη συμμετοχή της για πρώτη φορά σε αναλόγου ύφους και χαρακτήρα φεστιβάλ, η ίδια αντιμετωπίζει την πρόκληση αυτή με περιέργεια: «Θέλω να δω πώς θα μας αντιμετωπίσει το κοινό και κατά πόσον θα μπούμε στο κλίμα της βραδιάς».


Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου – εμφανίζεται την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ – θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα (με τη συμμετοχή του Σωκράτη Μάλαμα και της Μελίνας Κανά) το οποίο βασίζεται στον νέο του δίσκο «Αγρύπνια» όσο και στα προηγούμενα άλμπουμ του. Το ίδιο θα πράξουν και οι Πυξ Λαξ στην εμφάνισή τους τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ. Οι Πρίγκιπες της Δυτικής Οχθης κατά τη μία ώρα της παρουσίας τους θα ερμηνεύσουν κομμάτια από την πρώτη τους δισκογραφική εργασία «Τι άλλο να πεις πιο απλά» ως το τελευταίο τους άλμπουμ «Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά».


Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εμφάνιση της Σοφίας Σπυράτου (τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ) και αυτό επειδή, όπως τόνισε η ίδια στο «Βήμα», «στόχος της παράστασης του χοροθεάτρου Ροές είναι να συνδέσουν τη μουσική με την κίνηση και τον χορό. Μέσω των ταυροκαθαψίων, μιας αρχαίας τελετής, καλούμαστε να αποδείξουμε τη σχέση της σύγχρονης μουσικής και του χορού». Συμμετέχουν 11 χορευτές και οι Ντέιβιντ Λιντς, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Μιλτιάδης Παπαστάμου και Γιώργος Καλούδης.


Το πρόγραμμα


Παρασκευή 14 Ιουνίου


Σκηνή 1


Ντέιβιντ Μπερν (ΗΠΑ)


Θανάσης Παπακωνσταντίνου – Σωκράτης Μάλαμας – Μελίνα Κανά (Ελλάδα)


Trio Mocoto (Βραζιλία)


Σκηνή 2


Gotan Project (Γαλλία)


Μαχμούντ Φαντλ (Αίγυπτος)


Σκηνή 3 (κλειστή)


D.j. Μάρτιν Μοράλες (Αγγλία)


Alboka & Marta Sebestyen (Ισπανία / Ουγγαρία)


Μπίλι Κόμπαμ (ΗΠΑ)


Shaolin Monks (Κίνα)


Σάββατο 15 Ιουνίου


Σκηνή 1


Πυξ Λαξ (Ελλάδα)


Μπάαμπα Μάαλ (Σενεγάλη)


Badenya Les Freres Coulibay (Μπουρκίνα Φάσο)


Σκηνή 2


Asian Dub Foundation (Αγγλία / Πακιστάν)


Ρασίντ Ταχά (Αλγερία)


Σκηνή 3


D.j. Ντάνι Χάουελς – Πέτρος Floorfiller – Djason (Αγγλία / Ελλάδα)


Harem (Τουρκία)


Χοροθέατρο Ροές της Σοφίας Σπυράτου (Ελλάδα)


Shaolin Monks (Κίνα)


Κυριακή 16 Ιουνίου


Σκηνή 1


Σεζάρια Εβορα (Πράσινο Ακρωτήρι)


Δόμνα Σαμίου (Ελλάδα)


Τότο Λα Μπομποσίνα (Κολομβία)


Σκηνή 2


Σουζάνα Μπάκα (Περού)


Orquesta Aragon


Σκηνή 3 (κλειστή)


Asere (Κούβα)


Μαρία Ντελ Μαρ Μπονέτ (Ισπανία)


Shaolin Monks (Κίνα)


Το δεύτερο Womad Athens Festival πραγματοποιείται την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ιππασίας στο Γουδί. Το εισιτήριο κοστίζει 35 ευρώ για κάθε ημέρα και για τις τρεις σκηνές στα σημεία προπώλησης (40 ευρώ στην είσοδο του φεστιβάλ) και 90 ευρώ για το τριήμερο. Τα παιδιά ως 12 ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο.