ποίηση
Ελένη Γκίκα
Εν ύπνω…
ΑΩ Εκδόσεις, 2016,
σελ. 72, τιμή 10,65 ευρώ

Σαράντα έξι ποιήματα με καταγωγή βιωματική, μυθική, νοσταλγική και στοχαστική περιλαμβάνει το δωδέκατο ποιητικό βιβλίο της συγγραφέως και κριτικού Ελένης Γκίκα. Γυναικεία πρόσωπα μεταμφιεσμένα πίσω από μάσκες, στίχοι με σοκολατένια γλύκα και άρωμα μαστίχας, τρυφερή απεύθυνση σε αγαπημένους απόντες, η πορεία στον χρόνο, η σχέση με την τέχνη της γραφής: «»Ελα να σιωπήσουμε». / Σα να σ’ ακούω / εσύ ήσουν εκείνος, εξάλλου, / που μου επέβαλες / τη σιωπή / Γι’ αυτό θα τη σεβαστώ / και με σιωπή / θα σ’ αποχαιρετήσω/ αύριο».

αφήγημα
Αθηνά Κακούρη
Τα Δύο Βήτα
Εκδόσεις Καπόν, 2016,
σελ. 288, τιμή 17,49 ευρώ

Στο νέο της βιβλίο η συγγραφέας καταπιάνεται με τον Εθνικό Διχασμό. Επιχειρεί να κατανοήσει τι συνέβη στον ελληνικό λαό που από το 1910 ως το 1915, ορμητικός και ενθουσιώδης, πολέμησε σκληρότατα και δούλεψε ενωμένος κάτω από τη συνδυασμένη ηγεσία των «Δύο Βήτα» –του Βασιλιά Κωνσταντίνου στον στρατό και του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πολιτική -, για να παρασυρθεί μετά σ’ έναν σκοτεινό στρόβιλο αλληλοκαταστροφής. Εκτοτε σ’ εκείνο το ξέσκισμα των Ελλήνων, το βαθύ και ματωμένο, δόθηκε μια απλοϊκή ερμηνεία που το κουκούλωσε αλλά δεν το επούλωσε. Σήμερα ακόμα μας δηλητηριάζει και μας παραλύει.

νέα έκδοση
Φίλιπ Κ. Ντικ
Τα τρία στίγματα του Πάλμερ Ελντριτς
Μετάφραση Δημήτρης Αρβανίτης.
Εκδόσεις Κέδρος, 2016,
σελ. 296, τιμή 13,50 ευρώ

Γραμμένο το 1965, το πλέον μεταφυσικό μυθιστόρημα του αμερικανού συγγραφέα και ένα από τα σημαντικότερα έργα του εξερευνά την ιδέα της ύπαρξης του απόλυτου Κακού που κυβερνά το Σύμπαν και καταστρέφει τα πάντα. Στις πυκνοκατοικημένες αποικίες του Διαστήματος στον 21ο αιώνα η εξαθλίωση και η παρακμή της ζωής υποφέρονται μόνο με τη χρήση του Καν-Ντι, ενός ναρκωτικού που προκαλεί ψευδαισθήσεις. Οταν όμως ο αινιγματικός μεγιστάνας Πάλμερ Ελντριτς επιστρέφει από ένα διαπλανητικό ταξίδι, στις αποσκευές του κουβαλάει ένα νέο ναρκωτικό, το Τσου-Ζεντ, το οποίο προσφέρει μια ασύγκριτα πιο εθιστική εμπειρία.

περιοδικό
Το Δέντρο
Τεύχος 210-211
Σεπτέμβριος 2016,
σελ. 184, τιμή 10 ευρώ

Το νέο διπλό τεύχος του περιοδικού κυκλοφορεί με τρία αφιερώματα σε αντίστοιχους συγγραφείς. Για τον Ουμπέρτο Εκο γράφει ο Τζόναθαν Κόου ενώ φιλοξενούνται κείμενα και συνεντεύξεις του σπουδαίου ιταλού διανοητή. Στη Βιρτζίνια Γουλφ είναι αφιερωμένα μικρά δοκίμια του Τζουζέπε Τομάζι Λαμπεντούζα και της Ντόρις Λέσινγκ, ενώ δημοσιεύονται και δύο αφηγηματικά κείμενα της μεγάλης αγγλίδας συγγραφέως, ανέκδοτα στην Ελλάδα. Στον κορυφαίο πεζογράφο Γράχαν Γκριν αναφέρονται άρθρα των Τζορτζ Οργουελ, Αντριαν Γούτον, Νόρμαν Σέρι. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε και μεταφρασμένα ποιήματα του Τζιμ Χάρισον.

γραφή
Κυριάκος Αθανασιάδης
Οδηγός συγγραφής –
Πώς γράφουμε ένα μυθιστόρημα και
τι πρέπει να αποφεύγουμε σε 50 κανόνες
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016,
σελ. 152, τιμή 9,90 ευρώ

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που οφείλουμε να γνωρίζουμε και να ακολουθούμε όταν γράφουμε; Πόσες λέξεις θα ήταν καλό να γράφει κανείς κάθε ημέρα; Είναι η συγγραφή μια δουλειά όπως πολλές άλλες, με ωράριο και υποχρεώσεις; Και πώς τονώνει κανείς τη συγγραφική του δεξιότητα; Τι πρέπει να παρατηρεί και τι να διαβάζει; Τι πρέπει να προσέχει και τι να αποφεύγει; Υπάρχουν ασκήσεις που θα τον βοηθήσουν εφόσον τις εκτελέσει και ποιες; Ενας ρεαλιστικός οδηγός με απλές, σαφείς και πρακτικές συμβουλές «από τα μέσα» που στοχεύει στη θέληση των νέων (αλλά όχι μόνο) πεζογράφων να γράψουν καλή λογοτεχνία.

φιλολογία
Νίκος Δ. Βαρμάζης
Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833)
Ενας ανεξάντλητος κόσμος
Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2016,
σελ. 200, τιμή 13,78 ευρώ

Ενας τόμος που επιχειρεί να φωτίσει τον άνθρωπο Κοραή και τον πολυσχιδή λόγιο: Οι σταθμοί της ζωής και της παιδείας του, οι ιδέες του, ο πατριωτισμός του, οι πολιτικές αρχές και η ηθική στάση του, οι απόψεις του για την παιδεία, η φιλολογική και η παιδαγωγική διάσταση του κοραϊκού έργου, η αλληλογραφία του με προσωπικότητες της εποχής του. Με χρήσιμα εργοβιογραφικά επίμετρα. Μια γλαφυρή παρουσίαση του βίου του λογίου που συνδέθηκε με τον νεοελληνικό Διαφωτισμό αλλά και την καθαρεύουσα σε συνάφεια με τη δική μας εποχή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ