ιστορία
Δύο πρίγκιπες στην Ελληνική Επανάσταση
Επιστολές αυτόπτη μάρτυρα και ένα
υπόμνημα του πρίγκιπα Γεωργίου Καντακουζηνού
Μετάφραση Χρίστος Μ. Οικονόμου,
Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών
Εκδόσεις Ασίνη, 2015,
σελ. 416, τιμή 23 ευρώ

Το 1824 κυκλοφόρησε ανώνυμα στη Χάλλη της Σαξονίας ένα βιβλίο αφιερωμένο στη δράση των ελληνικής παιδείας αδελφών Αλέξανδρου και Γεωργίου Καντακουζηνού, ρώσων πριγκίπων και μελών της Φιλικής Εταιρείας. Στο πρώτο του μέρος αφηγείται και υπερασπίζεται τη δράση του ενός ως συνεργάτη του Δημητρίου Υψηλάντη στην Πελοπόννησο κατά το 1821 και στο δεύτερο μέρος τη δράση του άλλου ως συνεργάτη του Αλ. Υψηλάντη στην εκστρατεία των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών. Το βιβλίο ήταν γνωστό στην ελληνική βιβλιογραφία. Τώρα όμως γίνεται προσιτό στο μη γερμανόγλωσσο κοινό, στους ειδικούς μελετητές και σε κάθε φιλίστορα αναγνώστη.

επανέκδοση
Ρόδης Ρούφος
Χρονικό μιας σταυροφορίας
Επίμετρο Ν. Ε. Καραπιδάκης.
Εκδόσεις Εστία, 2015,
σελ. 780, τιμή 24 ευρώ

Η τέταρτη έκδοση του βιβλίου. Σε αυτό το μυθιστόρημα του Ρόδη Ρούφου (το οποίο άρχισε να γράφει το 1950) διαθλάται η προσωπική ιστορία του ιδίου κατά τη διάρκεια μιας κατοχής, στο πλαίσιο ενός απελευθερωτικού αγώνα (στο πλευρό των εθνικιστών) και ενός εσωτερικού πολέμου, ενός εμφυλίου ανάμεσα σε κομμουνιστές και εθνικιστές. Στη συγκεκριμένη αφήγηση αυτός ο πόλεμος διεξάγεται στην Αθήνα και στα όρια του Πανεπιστημίου πριν εξαχθεί σε άλλα διευρυμένα πεδία μαχών και στα όρια ενός τακτικού πολέμου κατά τα έτη 1942-1945. Ο εμφύλιος πόλεμος θα συνεχιστεί άλλωστε (1947-1949) και εκτός των ορίων του βιβλίου.

λεξικό
Συλλογικό έργο
Λεξικό Ψυχολογίας του Cambridge
Επιστημονική επιμέλεια David Matsumoto.
Εκδόσεις Πεδίο, 2015,
σελ. 872, τιμή 49,90 ευρώ

Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό λεξικό που προσεγγίζει την ευρεία επιστήμη της ψυχολογίας από μια διεθνή, διαπολιτισμική και διεπιστημονική οπτική. Τα λήμματα που προέρχονται από όλους τους τομείς της ψυχολογίας, καθώς και εκείνα που σχετίζονται με τον πολιτισμό, έχουν γραφτεί έτσι ώστε να απευθύνονται στο ευρύτερο δυνατό κοινό. Παράλληλα έχουν ενταχθεί πολλές έννοιες κεντρικής σημασίας της σύγχρονης ψυχολογίας οι οποίες δεν περιλαμβάνονται σε αντίστοιχα γνωστά έργα. Το λεξικό αυτό συντάχθηκε χάρη στην ενεργό συμμετοχή ενός πολυάριθμου συμβουλίου ειδικών επιστημόνων από διαφορετικές χώρες.
γεύσεις
Μελίσσα Στοΐλη
Και διηγώντας τα… να τρως:
Ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων
Εκδόσεις Κίχλη, 2015,
σελ. 216, τιμή 17 ευρώ

Αρχαίοι θεοί που κοιτάνε πάνω από τις μαρμίτες των θνητών, άγιοι που λιγουρεύονται πίτες και λουκουμάδες, ρεμπέτες και ασίκηδες που τραγουδούν τα πάθη του έρωτα ενώ ταυτόχρονα ορέγονται μεζεδάκια, ζητιάνοι και σουλτάνοι, βασιλιάδες και επαναστάτες, αλλά και οδηγοί μαγειρικής, παροιμίες και τελετουργίες, λαϊκά ποιήματα και λογίων μυθιστορήματα ξεπετάγονται από κατσαρόλες, τηγάνια και ταψιά και διηγούνται γοητευτικές ιστορίες παρασύροντάς μας σε μια πολύχρωμη γιορτή των αισθήσεων. Eνα ταψί λ.χ. περηφανεύεται πως κάποτε έψησε «δίνδιο παραγεμιστό», δηλαδή γεμιστή γαλοπούλα.

μυθιστόρημα
Χόρχε Γκαλάν
Το δωμάτιο στο βάθος του σπιτιού
Μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης.
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2015,
σελ. 280, τιμή 14,40 ευρώ

Παρότι είχε υποταγεί εντελώς στο ασυνείδητο της ηδονής, κατάλαβε τι έμελλε να του συμβεί αλλά δεν θέλησε να σταματήσει. Συνέχισε με άκρατη ευχαρίστηση ώσπου τίναξε από μέσα ό,τι τον έκανε άνδρα: το σπέρμα του, την ίδια στιγμή που απ’ το λαρύγγι του άφηνε να βγει αυτό που τον έκανε άνθρωπο: η ψυχή του. Μετά απόμεινε ένα σώμα κορεσμένο, άδειο. Ο άνδρας της κραυγής ήταν νεκρός, ένας άνθρωπος που βάδιζε και είχε κάνει μια στάση μετά από σχεδόν έναν αιώνα αδιάκοπο περπάτημα. Ηταν 99 χρόνων και πέθανε γνωρίζοντας πως θα γινόταν πατέρας για τρίτη φορά. Η γυναίκα του θα το μάθαινε αργότερα.

μαρτυρίες
Γεωργία Σ. Σκοπούλη
Αυτές που ζήσανε σε δύο κόσμους
Πρόλογος Χριστίνα Ζώνιου,
Εξώφυλλο Εύα Μελά.
Εκδόσεις Oasis, 2015,
σελ. 220, τιμή 15,90 ευρώ

Στο πέμπτο της βιβλίο η συγγραφέας παρουσιάζει τη ζωή 23 γυναικών που μετανάστευσαν από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες προς την Ελλάδα. Γυναίκες από 30 ως 67 ετών, γυναίκες πονεμένες, ατσαλωμένες, με τη δική τους μόρφωση και κουλτούρα, διηγούνται τις ζωές τους. Οι ιστορίες που έχει συλλέξει η δημοσιογράφος Γεωργία Σκοπούλη είναι ενδιαφέρουσες γιατί μέσα από την απλότητα και την αμεσότητά τους μας φέρνουν σε επαφή με όσα κρύβονται πίσω από κάθε λογής στερεότυπα. Η Ιρίνα, η Βανέσα, η Νόρα, η Ντουμπράβσκα, η Μπεάτα και οι υπόλοιπες μας βοηθούν να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας στον εθνικό καθρέφτη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ