Jo Nesbo
Περισσότερο αίμα
Μετάφραση Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015,
σελ. 294, τιμή 14,39 ευρώ

Στο μυθιστόρημα του Jo Nesbo (Γιου Νέσμπε) Αίμα στο χιόνι κεντρικός ήρωας και αφηγητής είναι ο Ούλαφ Γιόχανσεν, πληρωμένος δολοφόνος. Οταν ο «εργοδότης» του τού αναθέτει να σκοτώσει τη σύζυγό του, την Κορίνα, την ερωτεύεται και σκοτώνει κάποιον άλλον, συνεργαζόμενος με τον άσπονδο εχθρό του, κάποιον «Ψαρά», ιχθυοπώλη και έμπορο ναρκωτικών. Εξαρχής ο ήρωας γίνεται συμπαθητικός καθώς είναι ευαίσθητος, μισεί τη βία, το πιοτό, τα ναρκωτικά, τους σωματέμπορους. Οι άνθρωποι που σκοτώνει είναι κακοί, τους αξίζει να πεθάνουν. Ως συνέχεια αυτής της ιστορίας εκδόθηκε το Περισσότερο αίμα, όπου ο αφηγητής λέγεται τώρα Ουλφ και φτάνει σ’ ένα χωριό της Λαπωνίας κουβαλώντας μια τσάντα γεμάτη χαρτονομίσματα. Εκεί συναντά ένα αγόρι, τον Κνουτ, μια όμορφη γυναίκα, τη Λέα, τη μητέρα του, που ο άντρας της έχει εξαφανιστεί, τον Ούβε, τον αδελφό του εξαφανισμένου, έναν ιεροκήρυκα και μια ερωτομανή κοπέλα. Ο Ουλφ, δηλαδή ο Ούλαφ, είναι κυνηγημένος από τους άντρες του «Ψαρά» και προσπαθεί να τους ξεφύγει. Θα τα καταφέρει; Πάντως οι κάτοικοι του χωριού, γεμάτοι πίστη στο Θεό, του συμπαρίστανται. Και βέβαια η ιστορία δεν γίνεται να ολοκληρωθεί χωρίς φόνο. Το μυθιστόρημα, διαφορετικό από εκείνα με πρωταγωνιστή τον εκκεντρικό αστυνομικό Χάρι Χόλε, φανερώνει έναν διαφορετικό Nesbo, ο οποίος συγκινεί τον αναγνώστη όχι με τη δράση, τη βία και τους σκοτωμούς αλλά με την αγάπη των ανθρώπων, την ικανότητά τους για καλοσύνη. Το μήνυμα που στέλνει ο συγγραφέας είναι η τεράστια δύναμη της επιβίωσης αλλά και η ανάγκη για συναδέλφωση των ανθρώπων: «Ειρήνη υμίν» είναι η φράση του βιβλίου που ξεχωρίζει.

Εκδίκηση, σοκ και δέος
Οι ιθαγενείς Μαορί, οι προλήψεις, οι δεισιδαιμονίες και οι τελετουργίες τους


Caryl Ferey
Χάκα (Από τη Σάγκα Μαορί)
Μετάφραση Αργυρώ Μακάρωφ.
Εκδόσεις Αγρα, 2015,
σελ. 410, τιμή 18,50 ευρώ

Ο Καρύλ Φερέ (1967) έγραψε ένα σκληρό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη Νέα Ζηλανδία – προηγήθηκε του Μαπούτσε που λαμβάνει χώρα στην Αργεντινή. Οι ήρωές του είναι κυρίως άντρες και γυναίκες της φυλής των Μαορί. Σε αυτό πρωταγωνιστεί ο 45άρης αστυνομικός Τζακ Φιτζέραλντ που αναζητεί απεγνωσμένα τη σύζυγο και την κόρη του – χάθηκαν ξαφνικά χωρίς να αφήσουν ίχνος. Πρόκειται για άντρα σκληρό, αποφασιστικό, αδιάφθορο και μοναχικό. Ωσπου βρίσκεται σε μια παραλία το νεκρό κορμί ενός κοριτσιού – το σκαλπ του αιδοίου της έχει αφαιρεθεί. Ο Τζακ με βοηθό τη νεαρή ψυχοπαθολόγο Αν αναλαμβάνει την υπόθεση. Οι ενδείξεις λένε πως ο δράστης είναι παρανοϊκός σίριαλ κίλερ διότι έχει προηγηθεί κι άλλο παρόμοιο έγκλημα. Συνδέοντας τις δολοφονίες των κοριτσιών με την εξαφάνιση της γυναίκας και της κόρης του, ο Φιτζέραλντ ψάχνει να βρει τον δολοφόνο θέλοντας να πάρει εκδίκηση. Και ξαφνικά γνωρίζει την Εύα, μια 25χρονη που έχει παντρευτεί έναν νεαρό πλούσιο, τον οποίο σκοτώνει ο εραστής της. Μόλις την αντικρίζει στο σπίτι της κάτι παθαίνει: νομίζει πως είναι η εξαφανισμένη κόρη του. Υστερα όμως από διάφορες περιπέτειες βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κατάσταση την οποία δεν έχει προβλέψει. Αιφνιδιάζεται και ο αναγνώστης: η ωμότητα των περιγραφών, οι αιματηρές σκηνές που εναλλάσσονται με άγριες ερωτικές πράξεις, ποιητικές ωστόσο, του προκαλούν σοκ και δέος. Εκτός των άλλων, παρατηρούνται και κρούσματα ανθρωποφαγίας. Πάντως όλα όσα συμβαίνουν συνδέονται με τους ιθαγενείς Μαορί, τις προλήψεις, τις δεισιδαιμονίες και τις τελετουργίες τους. Σίγουρα ο Φερέ είναι σπουδαίος αφηγητής και οι ιστορίες του καθηλωτικές.

Ελενα Ακρίτα
Φόνος 5 αστέρων
Εκδόσεις Διόπτρα, 2015,
σελ. 430, τιμή 14,94 ευρώ

H Ελενα Ακρίτα αποτίει φόρο τιμής στην Αγκαθα Κρίστι και στον Ρέιμοντ Τσάντλερ. Tο μυθιστόρημά της διαδραματίζεται στην Αθήνα της κρίσης. Δύο θάνατοι που συνδέονται μεταξύ τους: της μικρής Μελίνας, στη λίμνη Στυμφαλία, και του Γιάννου Ασλάνογλου, μεγιστάνα του τουρισμού, στη βίλα του στη Φιλοθέη. Ποιος είναι ο δολοφόνος; Δύο γυναίκες, η κόρη του εκλιπόντος και μια δημοσιογράφος, αποφασίζουν να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση.


Αιμίλιος Σολωμού
Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2015,
σελ. 490, τιμή 17,70 ευρώ

Αστυνομική δομή, σύγχρονη πραγματικότητα και ιστορικό παρελθόν. Δύο απεσταλμένοι της τρόϊκας δολοφονούνται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ενώ στο ιστορικό φόντο υπάρχει η σφαγή στο Δήλεσι. Πρωταγωνιστούν ο Αλέξης ο δράστης, Κύπριος την καταγωγή, η κοπέλα του Ρουμπίνη, ο καθηγητής του στο πανεπιστήμιο Σεργίδης, ο αστυνόμος Αποστόλου με τη γυναίκα του, την Αννα, και ο Αργύρης, ένας αναρχικός.

Γιάννης Μαρής
Το τρένο των 9.45΄
Εισαγωγή Ανδρέας Αποστολίδης.
Εκδόσεις Αγρα, 2015,
σελ. 542, τιμή 17,50 ευρώ

Αδημοσίευτο μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή που διαδραματίζεται στην Αθήνα στο τέλος του 19ου αιώνα. Ενας άντρας, απόστρατος αξιωματικός που τυφλώθηκε προσωρινά σε μονομαχία, συναντά κάποια νύχτα στην οδό Πειραιώς μια μυστηριώδη γυναίκα και μπλέκει σε μια ιστορία φόνου. Πηγαίνει στη Θεσσαλία, σε ένα τσιφλίκι, αναζητώντας τη γυναίκα και καταφέρνει να ξεφύγει από τον θάνατο που τον περιμένει. Ερωτικό θρίλερ με ανατροπές.

Αντρέα Καμιλλέρι
Μια φωνή τη νύχτα
Μετάφραση Φωτεινή Ζερβού.
Εκδόσεις Πατάκη, 2015,
σελ. 314, τιμή 10,84 ευρώ

Ο επιθεωρητής Σάλβο Μονταλμπάνο γερνάει και τσακώνεται με την αιώνια αρραβωνιαστικιά του, τη Λίβια, πρέπει όμως να αντιμετωπίσει τη Μαφία και εκείνους που συνδέονται μαζί της. Διότι μετά την κλοπή ενός σουπερμάρκετ και την αυτοκτονία (ή μήπως δολοφονία;) του υπεύθυνου υπαλλήλου ακολουθεί ο φόνος της μνηστής ενός νεαρού, γιου του επάρχου. Ποιος και γιατί τη σκότωσε; Ο Καμιλέρι, σε μεγάλα συγγραφικά κέφια.

Philip Kerr
Η γυναίκα από το Ζάγκρεμπ
Μετάφραση Ιλάειρα Διονυσοπούλου.
Εκδόσεις Κέδρος, 2015,
σελ. 472, τιμή 16,60 ευρώ

Ο αντιναζιστής αστυνομικός Μπέρνι Γκούντερ στέλνεται από τον Γκέμπελς στο Ζάγκρεμπ για να πείσει την ηθοποιό Ντάλια Ντρέσνερ να παίξει σε γερμανική ταινία. Επίσης, του αναθέτει να του περιγράψει το κλίμα που επικρατεί στην Κροατία, χώρα που κυβερνάται από τους φιλοναζιστές Ουστάσι. Ωστόσο, η υπόθεση περιπλέκεται όταν αυτός ερωτεύεται την ηθοποιό. Ο Φίλιπ Κερ περιγράφει αριστοτεχνικά μέσω μιας ερωτικής ιστορίας το ναζιστικό τρόμο.

Τζέιμς Ελρόι
Η Μαύρη Ντάλια
Μετάφραση Ανδρέας Αποστολίδης.
Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2015,
σελ. 494, τιμή 16, 50 ευρώ

Ο Ελρόι εξιστορεί την ανεξιχνίαστη δολοφονία της νεαρής Ελίζαμπεθ Σορτ που βρέθηκε τον Ιανουάριο του 1947 σφαγμένη σε ένα οικόπεδο. Αφηγητής είναι ο αστυνομικός Μπάκι Μπλάιχερτ που έχει αναλάβει να ανακαλύψει τον δολοφόνο. Η Ελίζαμπεθ κυνηγούσε άντρες στα μπαρ ντυμένη στα μαύρα. Θυμίζουμε πως η μητέρα του Ελρόι δολοφονήθηκε με παρόμοιο τρόπο τον Ιούνιο του 1958. Ο δολοφόνος δεν ανακαλύφθηκε ποτέ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ