Ann Cleeves
Σιωπηλοί μάρτυρες
Μετάφραση Μαρία Πηγαδά.
Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2015,
σελ. 452, τιμή 17,50 ευρώ

H Αν Κλιβς (γεννήθηκε το 1954), μία από τις σημαντικότερες επιγόνους της Αγκαθα Κρίστι, σε πολλά από τα μυθιστορήματά της, τα πλέον δημοφιλή, έχει ως κεντρική ηρωίδα την ντετέκτιβ της αστυνομίας Βέρα Στάνχοουπ, μια υπέρβαρη και αντιερωτική γυναίκα που χρησιμοποιεί αντισυμβατικούς τρόπους για να εξιχνιάσει τις υποθέσεις εγκλημάτων που αναλαμβάνει. Εδώ, στο Σιωπηλοί μάρτυρες (πρωτότυπος τίτλος Harbour Street), χώρος δράσης είναι η επαρχιακή Αγγλία, η ήσυχη παραθαλάσσια πόλη Μαρντλ στο Νορθάμπερλαντ.

Η ιστορία αρχίζει με τον ντετέκτιβ Τζο Ανσγουορθ, ο οποίος λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα βρίσκεται στο μετρό στο Νιούκαστλ μαζί με την κόρη του. Η κοπέλα ανακαλύπτει σ’ ένα κάθισμα μια μαχαιρωμένη γυναίκα, η οποία μένει στον ξενώνα της Κέιτ, μιας χήρας με δύο παιδιά. Πρόκειται για τη Μάργκαρετ Κρουκόβσκι, Αγγλίδα που είχε παντρευτεί έναν Πολωνό, ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από χρόνια. Οπως συμβαίνει πάντα στις κλασικές αστυνομικές ιστορίες, βασικοί ύποπτοι είναι όσοι διαμένουν στον ξενώνα (ο σύντροφος της Κέιτ, μια ένοικος, ένας πλασιέ βιβλίων) και ορισμένοι κάτοικοι της πόλης (ένας βαρκάρης, ο ιερέας, οι υπάλληλοι και οι φιλοξενούμενες γυναίκες σ’ ένα ίδρυμα).
Η Βέρα Στάνχοουπ, βοηθούμενη από τους συνεργάτες της, προσπαθεί να εξιχνιάσει την υπόθεση ανακρίνοντας εκείνους που ήξεραν τη Μάργκαρετ και όσους είχαν λόγους να την αντιπαθούν. Ποιος όμως έφτασε στο σημείο να τη σκοτώσει; Είναι ένας ή περισσότεροι; Σκαλίζοντας το παρελθόν η ντετέκτιβ βγάζει στην επιφάνεια παλιά πάθη και επικίνδυνα μυστικά. Ανακαλύπτει ότι η δολοφονημένη ασχολιόταν με φιλανθρωπίες και αγαθοεργίες, ωστόσο η προηγούμενη ζωή της δεν ήταν άμεμπτη. Στο μεταξύ, δολοφονείται κι άλλη γυναίκα, οπότε τα πράγματα περιπλέκονται.
Μετά την εξιχνίαση των εγκλημάτων αιωρείται το ερώτημα αν οι δύο ζωές χάθηκαν άδικα. Διότι οι φόνοι φαίνονται εντελώς αδικαιολόγητοι. Βεβαίως, στην υπόθεση εμπλέκεται το συμφέρον: πολλοί σκοτώνουν για το χρήμα που εξασφαλίζει υλικά αγαθά αλλά και δύναμη και επιρροή. Συμπερασματικά η Αν Κλιβς προσπαθεί να δείξει την ψυχολογία των κατοίκων της ξεπεσμένης πόλης, να μιλήσει για τα όνειρα των ανθρώπων που επιζητούν μια καλύτερη ζωή, για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, για τα πρεζόνια που είναι ικανά να σκοτώσουν ώστε να εξασφαλίσουν τη δόση τους, για τις γυναίκες που εγκαταλείπονται από ανάξιους άντρες και οι ίδιες υποχρεώνονται με πόνο καρδιάς να εγκαταλείψουν τα μωρά τους σε ξένα χέρια. Κυρίως θέλει να μιλήσει για τις δυσκολίες της συμβίωσης των παντρεμένων ζευγαριών. Θίγει επίσης τις περιπτώσεις όπου ο σύζυγος είναι μέθυσος και διεκτραγωδεί τα βάσανα της γυναίκας που εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένη να μεγαλώσει μόνη τα παιδιά της. Τελικά οι προβληματικές οικογένειες στην Αγγλία φαίνεται πως πληθαίνουν εμπνέοντας τους συγγραφείς, δίνοντάς τους ερεθίσματα και ανεξάντλητο υλικό για να γράψουν τις βίαιες και ενίοτε καταθλιπτικές ιστορίες τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ