μαρτυρία
Herman van Rompuy
Η Ευρώπη στη θύελλα –
Υποσχέσεις και προκαταλήψεις
Μετάφραση Γιώργος Καράμπελας.
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2014,
σελ. 192, τιμή 12,99 ευρώ

Ο πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, μοιράζεται την πεντάχρονη εμπειρία του από την ιστορική πρώτη θητεία του στο ανώτατο αξίωμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το βιβλίο είναι μια αποκαλυπτική αφήγηση για το παρασκήνιο της ευρωπαϊκής πολιτικής και για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στα ανώτατα επίπεδα της εξουσίας. Ο ίδιος δίνει έμφαση στα γεγονότα που παραλίγο να οδηγήσουν την Ενωμένη Ευρώπη στη διάλυση και περιγράφει πώς ακριβώς οι ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετώπισαν την πρόσφατη κρίση της ευρωζώνης. Αναφέρεται δε αναλυτικά στην περίπτωση της Ελλάδας.

έρευνα
Κέρστιν Γκάμελιν, Ράϊμουντ Λεβ
Ποιοι κινούν τα νήματα στην Ευρώπη
Μετάφραση Αντζη Σαλταμπάση.
Πρόλογος των συγγραφέων
στην ελληνική έκδοση.
Εκδόσεις Μίνωας, 2014,
σελ. 384, τιμή 19 ευρώ

Ενα τεκμηριωμένο ρεπορτάζ για την ευρωπαϊκή κρίση με επίκεντρο το ελληνικό χρέος. Πώς εκτυλίχθηκε η δραματική νύχτα στις Κάννες που οδήγησε στην παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου; Υπήρχε σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη; Η δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung» και ο δημοσιογράφος της αυστριακής τηλεόρασης ORF, έχοντας αποκτήσει πρόσβαση στα άκρως εμπιστευτικά πρακτικά των συνόδων κορυφής, σε διπλωματικά πρωτόκολλα και επιλεγμένες σημειώσεις, περιγράφουν τους λεπτούς συσχετισμούς και τον πολύπλοκο τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών.

πολιτική
Κόλιν Κράουτς
Ο περίεργος μη θάνατος του νεοφιλελευθερισμού

Μετάφραση Αλέξανδρος Κιουπκιολής.
Εκδόσεις Εκκρεμές, 2014,
σελ. 264, τιμή 16,73 ευρώ

Η πρόσφατη οικονομική κρίση φάνηκε να αμφισβητεί θεμελιωδώς τον νεοφιλελευθερισμό, το σώμα των ιδεών που αποτελεί την πολιτική ορθοδοξία των πιο προηγμένων οικονομιών τις τελευταίες δεκαετίες. Στο βιβλίο υποστηρίζεται ότι ο νεοφιλελευθερισμός θα ξεπεράσει αυτή την πρόκληση. Ο λόγος είναι ότι, αν και φαίνεται πως αφορά τις ελεύθερες αγορές, στην πράξη ενδιαφέρεται για την κυριαρχία της εταιρείας-γίγαντα. Αυτή έχει ενταθεί, αντί να περιοριστεί, από τη χρηματοοικονομική κρίση και από την αποδοχή της ιδέας ότι ορισμένες χρηματοπιστωτικές εταιρείες είναι «πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν».
μυθιστόρημα
Melanie Wallace
Το γαλάζιο άλογο ονειρεύεται
Μετάφραση Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.
Εκδόσεις Πόλις, 2014,
σελ. 336, τιμή 16 ευρώ

Ενα μυθιστόρημα για την Αγρια Δύση, το πρώτο που έγραψε η Μέλανι Γουάλας, είναι μια ζοφερή αφήγηση για τον πόλεμο και τη βαρβαρότητα. Την επαύριο του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου μεταξύ Βορείων και Νοτίων, στο προκεχωρημένο οχυρό 2881, ο Κάτερ προσπαθεί να διατηρήσει την τάξη και την ανθρωπιά μεταξύ των εξαθλιωμένων στρατιωτών του. Η επίδραση, όμως, που τους ασκεί η Αμπιγκεϊλ, καταχθόνια και λυτρωτική συνάμα, απειλεί να βυθίσει το στρατόπεδο στο χάος. Ποια είναι αυτή η μυστηριώδης γυναίκα που καταριέται μυστικά το παιδί που έχει στα σπλάχνα της; Τι σημαίνουν τα σπαρακτικά ουρλιαχτά της μέσα στη νύχτα;

αλληλογραφία
Γιάννης Βασιλακάκος (επιμ.)
Η άγνωστη αλληλογραφία του Κώστα Ταχτσή και η
σχέση του με αυστραλιανούς καλλιτεχνικούς κύκλους
Εκδόσεις Οδός Πανός, 2014,
σελ. 96, τιμή 10 ευρώ

Μετά την πρώτη επίσημη βιογραφία «Κώστας Ταχτσής: η αθέατη πλευρά της σελήνης» (Ηλέκτρα, 2009) ο απόδημος πανεπιστημιακός ερευνητής επανέρχεται με ένα ακόμη βιβλίο για τον συγγραφέα που περιλαμβάνει άγνωστες επιστολές του προς τον αυστραλό φίλο του ζωγράφο Καρλ Πλάτε και τη σύζυγό του Τζόσελιν (η οποία υπήρξε κρυφά ερωτευμένη με τον Ταχτσή). Θίγεται η άγνωστη όσο και επίμαχη σχέση του Ταχτσή με τον αυστραλό νομπελίστα συγγραφέα Πάτρικ Γουάιτ και τον σύντροφό του Μανόλη Λάσκαρη και δημοσιεύονται επιστολές μεταξύ του συγγραφέα και ξένων εκδοτών σχετικά με το «Τρίτο στεφάνι».

αστυνομικό
Arnaldur Indridason
Ο άνθρωπος της λίμνης
Μετάφραση Νίκη Προδρομίδου.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014,
σελ. 408, τιμή 15,50 ευρώ
Ενας σκελετός βρίσκεται μισοθαμμένος στον πυθμένα μιας αποστραγγισμένης λίμνης. Τα οστά είναι δεμένα με έναν παλιό ρωσικό ραδιοπομπό. Ο αστυνομικός ερευνητής Ετλεντουρ αναλαμβάνει να ερευνήσει την υπόθεση και ανακαλύπτει ότι μπορεί να συνδέεται με μια ομάδα φοιτητών που σπούδαζαν στην Ανατολική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και με έναν νεαρό άνδρα που έφυγε από το πατρικό του σπίτι μια μέρα για να μην επιστρέψει ποτέ. Καθώς πυκνώνει το μυστήριο, ο Ετλεντουρ και η ομάδα του καλούνται να ξετυλίξουν το νήμα μιας ιστορίας διεθνούς κατασκοπείας, φόνου και προδοσίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ