Το καλοκαίρι σιγά σιγά τελειώνει. Έρχεται κρύο. Η Σκανδιναβία του εγκλήματος είναι ήδη εδώ και σας περιμένει. Οι λογοτεχνικοί Βίκινγκς κατέχουν και πάλι τη μερίδα του λέοντος στην εγχώρια εκδοτική παραγωγή. Όλο και περισσότεροι έλληνες εκδότες στρέφουν το κεφάλι τους προς Βορράν. Τα αστυνομικά μυθιστορήματα και τα από εκεί φερμένα θρίλερ που έχουν κατακλύσει ολόκληρη την Ευρώπη είναι μια «τάση» που έχει εμφανίσει τα πρώτα σημάδια κοπώσεως αλλά αντέχει ακόμη.

Οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο του σκανδιναβικού νουάρ στην Ελλάδα. Ετοιμάζουν το«Φαντομά»του ΝορβηγούΤζο Νέσμπο (η έβδομη και «πιο προσωπική» υπόθεση του ντετέκτιβ Χάρι Χόλε όπου ο γιος του κατηγορείται για τη δολοφονία ενός «πρεζάκια»), την«Χιονοθύελλα με άρωμα πικραμύγδαλου»τηςΚαμίλα Λέκμπεργ(με θέμα έναν οικογενειακό φόνο) αλλά και τους«Κινέζικους ψιθύρους»τουΆρνε Νταλμε την οποία ο σουηδός συγγραφέας εγκαινιάζει τη νέα μυθιστορηματική τετραλογία του στην οποία πρωταγωνιστεί μια διεθνής ερευνητική ομάδα – μετεξέλιξη της Ομάδας Άλφα – που δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη και ένα από τα μέλη της είναι Έλληνας.

«Η ιστορία ενός σουηδού κατασκόπου» του Γιαν Γκιγιού είναι το πρώτο βιβλίο μιας σειράς δέκα πολιτικών θρίλερ με ήρωα τον κατάσκοπο Καρλ Χάμιλτον που είναι κάτι σαν τον Τζέιμς Μποντ αλλά πιο προοδευτικός και πατριώτης. Σε ένα «από τα καλύτερα βιβλία όλων των εποχών στη Σουηδία» ο συγγραφέας εξιστορεί την υπόθεση μιας δολοφονίας που οδήγησε σε έναν εντελώς παράλογο διωγμό των Κούρδων αντί να εξελιχθεί σε μια καταδίωξη του θύτη της. Ο Ισλανδός Άρναλντουρ Ιντρίντασον επιστρέφει με τις «Φωνές» όπου ο ήρωάς του, ο επιθεωρητής Έτλεντουρ, βρίσκεται μπροστά σε ένα στυγερό έγκλημα: ένας πορτιέρης σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ρέικιαβικ με αμφίεση Αϊ-Βασίλη έχει μαχαιρωθεί αλλεπάλληλες φορές…

Η αμερικανίδα συγγραφέας Πατρίσια Κόρνγουελ μετακόμισε από την «Ωκεανίδα» στο «Μεταίχμιο». Στο τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Κυνηγός οστών» μια παλαιοντολόγος εξαφανίζεται στη διάρκεια ανασκαφών σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή του Καναδά. Το μυστήριο βεβαίως θα ξεψαχνίσει η δαιμόνια ιατροδικαστής Κέι Σκαρπέτα που θα έλθει ολομόναχη αντιμέτωπη μ’ έναν πανούργο εχθρό που θα τη δυσκολέψει.

Ο Σκοτσέζος Ίαν Ράνκιν, ένας από τους δημοφιλέστερους γραφιάδες στο είδος του όχι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και παγκοσμίως, επιστρέφει με μια νέα περιπέτεια υπό τον τίτλο «Στον τάφο κάποιου άλλου». Σε αυτό το μυθιστόρημα ο συγγραφέας «παίζει» και με τους δυο επιθεωρητές του: τον θρυλικό Τζον Ρέμπους και τον καινούργιο Μάλκολμ Φοξ.

Εφέτος οι εκδόσεις Μεταίχμιο εγκαινίασαν τη «Λέσχη Noir». Ετοιμάζουν λοιπόν μια νέα σειρά από κλασικές, καλογραμμένες αστυνομικές ιστορίες που μεταφράζονται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα: ένα σκληρό αστυνομικό μυθιστόρημα, τον «Κινούμενο στόχο» του Ρος ΜακΝτόναλντ όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά ο περίφημος Λιου Άρτσερ, ένα ψυχολογικό θρίλερ από το 1935 με τίτλο «Οι καταζητούμενες» του πρωτοπόρου των hard boiled αφηγημάτων Σ. Σ. Φόρεστερ και το μελοδραματικό νουάρ «Θύελλα σε μητρική καρδιά» του Τζ. Μ. Κέιν.

Με πολύ ενδιαφέρον αναμένουμε το «Matto» – γραμμένο το 1935 – του Φρίντριχ Γκλάουζερ από την «Νεφέλη». Πρόκειται για ένα κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα με σκοτεινή, καφκική ατμόσφαιρα που είναι το πρώτο αυτής σειράς που αφιερώνεται στον γερμανόφωνο ελβετό συγγραφέα. Ο ίδιος, εθισμένος στη μορφίνη, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στα ψυχιατρεία και στις φυλακές – σ’ ένα άσυλο άρχισε να γράφει τις ιστορίες του.

Οι εκδόσεις «Κέδρος» επιστρατεύουν τον σκοτσέζοΦίλιπ Κερ και την«Μοιραία Πράγα» του. Σε τούτη την ιστορία ο Μπέρνι Γκούντερ επιστρέφει από το Ανατολικό Μέτωπο στο Βερολίνο. Ο αμείλικτος Ράινχαρντ Χάιντριχ, ο νέος «Προστάτης του Ράιχ» στη Βοημία και στη Μοραβία που τυγχάνει και παλιό του αφεντικό, τον προστάζει να τον επισκεφθεί στην Πράγα για ένα Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο ενός περίεργου ταξιδιού αναψυχής μαζί με κάποια υψηλόβαθμα στελέχη τωνSSκαι τωνSD. Εκεί ορθώνεται μπροστά του ένα μυστήριο: ένα πτώμα ανακαλύπτεται σε ένα δωμάτιο που είναι κλειδωμένο από τα μέσα – έτσι ξεκινά ένα πολιτικό θρίλερ λεπτών διπλωματικών ισορροπιών με κατασκόπους και παρτιζάνους.

Οι Σκανδιναβοί φεύγουν, οι Γάλλοι έρχονται…

Γράφαμε παραπάνω (εμμέσως) ότι το «σκανδιναβικό έγκλημα» έχει ημερομηνία λήξεως. Η αγορά έτσι λειτουργεί. Ήδη έχει αρχίσει να συζητείται η μετατόπιση της παγκόσμιας εκδοτικής βιομηχανίας εις ό,τι αφορά τα αστυνομικό και το νουάρ μυθιστόρημα νοτιότερα, προς Γαλλία μεριά, η οποία έχει και μια κάποια παράδοση πίσω της. Ένας λόγος παραπάνω να προσέξουμε τους γάλλους συγγραφείς που φαίνεται ότι θα μας απασχολήσουν περισσότερο στο μέλλον.

O Μαρκί Μαλτ στο εξαιρετικό νουάρ«Μπλε νότες σε κόκκινο φόντο» (Κέδρος) παρακολουθεί έναν πιανίστα της τζαζ που έρχεται αντιμέτωπος με ένα κύκλωμα ανερχόμενων βαλκάνιων κακοποιών. Όλα αυτά με αφετηρία τη δολοφονία της αγαπημένης του Βέρας, μιας προσφυγοπούλας του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου πολέμου. Το Les Harmoniques (όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος) υπήρξε το δυνατό χαρτί της «Série noire» του εκδοτικού οίκου Γκαλιμάρ το 2011. Τιμήθηκε από την γαλλική κριτική με το Βραβείο Λογοτεχνίας Μυστηρίου 2012.

Οι εκδόσεις «Πατάκη» ετοιμάζουν το λογοτεχνικό θρίλερ «Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ» του πολλά υποσχόμενου, γαλλόφωνου ελβετού συγγραφέα Ζοέλ Ντικέρ στο οποίο ένας άλλος συγγραφέας παλεύει για να αποκαταστήσει την φήμη ενός παλιού φίλου που κατηγορείται για φόνο. Το βιβλίο τιμήθηκε το 2012 με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας αλλά και με το Prix Goncourt des lycéens την ίδια χρονιά. Οι συστάσεις με τις οποίες καταφθάνει στην Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως κολακευτικές.

Από τις εκδόσεις «Πόλις» αναμένουμε το νουάρ μυθιστόρημα«Το Παρίσι εν καιρώ ειρήνης»τουΖιλ Μαρτέν-Σοφιέ. Ο συγγραφέας είναι αρχισυντάκτης του γαλλικού περιοδικού«ParisMatch» και μας μεταφέρει στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού όπου ανάμεσα σε γηγενείς Γάλλους ζουν διάφορες εθνότητες, συγκεντρωμένες σε δικά τους οικοδομικά συμπλέγματα. Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος της περιοχής Ερβέ Κερζενάν θα δει την εύθραυστη πολυπολιτισμική ειρήνη να απειλείται με αφορμή την επίθεση ενός νεαρού Άραβα σε μια κοπέλα εβραϊκής καταγωγής σ’ ένα υπόγειο πάρκινγκ με σκοπό να της κλέψει την τσάντα…

Η Ντομινίκ Μανοτί στην «Απόδραση» (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου) μας μεταφέρει στο Παρίσι του 1987. Ο Φίλιππο Τζουλιάνι, νεαρός ιταλός κακοποιός που δραπέτευσε ακολουθώντας ένα ιστορικό στέλεχος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, καταφεύγει στη Γαλλία για να ζητήσει βοήθεια από τους εκεί ομοεθνείς πολιτικούς πρόσφυγες. Θα βρεθεί μπλεγμένος σε ένα περίπλοκο παιχνίδι που μπορεί να τον σκοτώσει, ανάμεσα σε κακούς συντρόφους, στην αστυνομία και στις μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας.

Στις εκδόσεις «Bell» ο αμερικανός συγγραφέαςΜάικλ Κόνελι – μια από τις πιο αξιόλογες πένες στη σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία – με το «TheFifthWitness»(2011), το πέμπτο δηλαδή βιβλίο με ήρωα τον δικηγόρο Μίκι Χόλερ, ρίχνει το βλέμμα του στη φούσκα των ακινήτων που πυροδότησε την οικονομική κρίση στην πατρίδα του. Ο πρωταγωνιστής τα βρίσκει σκούρα όταν μια πελάτισσά του κατηγορείται ότι σκότωσε τον τραπεζίτη που προσπάθησε να της αρπάξει (με κατάσχεση) το σπίτι.

Η παρέα των Αμερικανών είναι είναι πάντα μεγάλη στον ίδιο οίκο: θα κυκλοφορήσουν επίσης το«TheRacketeer»(2012) τουΤζον Γκρίσαμμε επίκεντρο τη δολοφονία ενός ομοσπονδιακού δικαστή στις ΗΠΑ, τoνέο μυθιστόρημα τουΤζον Κάτσενμπαχμε τίτλο «Τι θα γίνει μετά» για ένα φονικό «ριάλιτι» που μεταδίδεται για λίγους και εκλεκτούς συνδρομητές στο διαδίκτυο αλλά και το «CrossFire» (2011), τη δέκατη έβδομη περιπέτεια τουΤζέιμς Πάτερσονμε πρωταγωνιστή τον Άλεξ Κρος, όπου ο γνωστός ντετέκτιβ ετοιμάζεται να παντρευτεί, αλλά δυο φόνοι διεφθαρμένων πολιτικών προσώπων στην Ουάσιγκτον αλλάζουν αναγκαστικά το πρόγραμμά του…

Από τις εκδόσεις Διόπτρα περιμένουμε το MissionFlats (προσωρινός τίτλος «Διπλή παγίδα») τουΓουίλιαμ Λάντεϊμετά τηνΥπόθεσηJacob (2012). Αυτό το δεύτερο βιβλίο του στην ελληνική γλώσσα – όπου το πτώμα ενός εισαγγελέα που ερευνούσε μια σειρά φόνων από μέλη συμμοριών βρίσκεται πεταμένο σε μια λίμνη – είναι το πρώτο που έγραψε ο βοστονέζος συγγραφέας. Απέσπασε μάλιστα με αυτό το ΒραβείοDagger για το καλύτερο ντεμπούτο από τη Βρετανική Ένωση Συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας.

Ο σεληνιασμός του Σιμενόν και ο ίλιγγος του Μαρή…

Οι εκδόσεις «Άγρα» συνεχίζουν να εκδίδουν προσεγμένα το έργο του Ζορζ Σιμενόν. Θα διαβάσουμε τον «Σεληνιασμό» του, ένα βιβλίο που κατατάσσεται στα πρώτα «roman durs» του βέλγου συγγραφέα και αφορά τη γαλλική αποικιοκρατία. Θα ακολουθήσουν «Τα Χριστούγεννα του Μαιγκρέ» αλλά και κάτι διαφορετικό, η «Συνέντευξη με τον Λέοντα Τρότσκι στην Πρίγκηπο το 1933». Στη νέα σειρά «Very British!!!» του οίκου θα προστεθεί η Μάρτζερι Άλινγκχαμ με το «Μια τίγρη στην αιθαλομίχλη» (1952). Πρόκειται για το δέκατο τέταρτο βιβλίο με τον αριστοκρατικό ήρωα Άλμπερτ Κάμπιον ο οποίος βρίσκεται στο κατόπι ενός δολοφόνου ονόματι Τζακ Χάβοκ που έχει μια παθολογική αγάπη στα διάφορα είδη μαχαιριών. Δε μπορεί να λείπει βεβαίως ο «πατριάρχης» της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας Γιάννης Μαρής – ετοιμάζεται ο «Ίλιγγος» του.

Οι εκδόσεις «Παπαδόπουλος» μας προτείνουν – στη νέα αστυνομική τους σειρά – τον μαδριλένοΛορένσο Σίλβακαι το βιβλίο του«Το σημάδι του μεσημβρινού»(PremioPlanetadeNovela2012) με θέμα την διαφθορά και την διαπλοκή στη σημερινή Ευρώπη – αφορμή η ύποπτη αυτοκτονία ενός ισπανού αστυνομικού και οι έρευνες που αυτή προκαλεί σε πολιτικά και επιχειρηματικά κυκλώματα.

Ο Φίλιππος Φιλίππου είχε γράψει στο «Βήμα της Κυριακής» (02/09/2012) για το βιβλίο «Ονειρεύτηκα το δολοφόνο σου» τηςΑγγελικής Νικολούλη: «Το βιβλίο δεν είναι ρεπορτάζ αλλά λογοτεχνία, καλή λογοτεχνία […] το βιβλίο είναι αξιανάγνωστο και ίσως γι’ αυτό έχει μπει στη λίστα των ευπώλητων». Η δημοσιογράφος επανακάμπτει με ένα νέο αγωνιώδες αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται σε δυο χώρες και βασίζεται στην αληθινή ιστορία μιας «γυναίκας-αράχνης» (προσωρινός τίτλος«Θάνατος με χείλη κόκκινα», Καστανιώτης).

ΗΝτόνα Λεόν, η αμερικανίδα συγγραφέας που ζει μόνιμα στη Βενετία και την έχει μετατρέψει σε σταθερό σκηνικό των ιστοριών της, επιστρέφει με το πρόσφατο μυθιστόρημά της«Ο Μπρουνέτι και ο κακός οιωνός»στην «μαύρη» σειρά του «Καστανιώτη». Αυτή τη φορά ο αστυνόμος Μπρουνέτι, προσπαθώντας να ξεδιαλύνει ένα φόνο, θα μπλέξει με χαρτορίχτρες, χειρομάντες και αστρολόγους…