Ενα βιβλίο για το πώς σκοτώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν κρύβει ένα ενδιαφέρον, αν σκεφθούμε ότι η δολοφονία του ηγέτη της Αλ Κάιντα από άλλους αμφισβητήθηκε και από άλλους συσκοτίστηκε με ένα πλήθος αντικρουόμενων λεπτομερειών. Ο Μαρκ Οουεν, μέλος της ομάδας που επιτέθηκε στο κρησφύγετο, συνέγραψε μαζί με τον δημοσιογράφο Κέβιν Μάουρερ το χρονικό της επίθεσης με τίτλο Δύσκολη μέρα (εκδ. Πάπυρος)
Προτού συμπληρωθεί 24ωρο από την κυκλοφορία του βιβλίου το Fox News είχε αποκαλύψει το όνομα του συγγραφέα: ήταν ο Matt Bissonette. Την αποκάλυψη επιβεβαίωσαν το υπουργείο Αμυνας και αξιωματούχοι του Στρατού. Προηγουμένως το υπουργείο Αμυνας είχε απειλήσει ότι, αν το βιβλίο περιέχει «ευαίσθητες» για την εθνική ασφάλεια πληροφορίες, θα διωχθεί ποινικά ο συγγραφέας του. Αυτό που δεν μπορούσαν να καταλάβουν οι καραβανάδες ήταν ότι το βιβλίο παρουσιάζει κάτι χειρότερο από ευαίσθητες πληροφορίες: την ιστορία τού πώς γίνεται κανείς ψυχρός δολοφόνος για να προστατεύσει την πατρίδα του από τους «εχθρούς» της.
Ο Μαρκ Οουεν, ένα νεαρό παιδί από την Αλάσκα, είχε όνειρο της ζωής του, παρά την εκπεφρασμένη αντίθεση των γονιών του, να γίνει μέλος της ομάδας επικίνδυνων αποστολών Nave Seal. Τελικά τα κατάφερε και στο βιβλίο διηγείται την προετοιμασία για να γίνει ένας σκληρός και καλός στρατιώτης που θα πηγαίνει όπου χρειάζεται για να εκτελεί τις αποστολές που του αναθέτουν χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς δική του συνείδηση, ένα είδος πραγματικού Τζι Αϊ Τζο.
Λίγο Μαϊάμι στο Ιράκ


Ο Οουεν υπηρέτησε στην ομάδα Seal από το 1998 ως το 2012. Η ομάδα αυτή, με το επίσημο όνομα Συγκρότημα Ανάπτυξης Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων (DEVGRU), είναι επιφορτισμένη να φέρνει εις πέρας ειδικές αποστολές. Ο Οουεν πήρε μέρος σε 13 διαδοχικές αποστολές, κυρίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, προτού αποχωρήσει από το σώμα αυτό. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου περιγράφει το ημερολόγιο του Οουεν, την εκπαίδευσή του στην Αμερική, εικονικές αποστολές στο Ανατολικό Τιμόρ, στις Φιλιππίνες, στην Αυστραλία, αλλά και πραγματικές αποστολές στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Η προετοιμασία της ομάδας γίνεται στο kill house (τέλεια ονομασία!) στο Κέντρο Εκπαίδευσης στο Μισισίπι. Πρόκειται για ένα ειδικά κατασκευασμένο κτίριο για εκπαίδευση σε μάχες εκ του συστάδην. Στόχος να μάθεις να πυροβολείς πρώτος –αλλιώς σε σκοτώνει ο αντίπαλος.
Η αποστολή στο Ιράκ είχε στόχο τον εντοπισμό και την εξόντωση ξεχασμένων ανταρτών. Στο ενδιάμεσο ο Οουεν ξεκουραζόταν σε ένα κτίριο που νομίζεις ότι βρίσκεται στο Μαϊάμι. «Τις περισσότερες μέρες ξυπνούσα το απόγευμα, έπαιρνα τα μεγάφωνα του iPod και πήγαινα μέχρι την πισίνα. Ξάπλωνα σε ένα φουσκωτό στρώμα και χαλάρωνα ακούγοντας Red Hot Chili Pepper ή Linkin Park. Επέπλεα στην πισίνα, μάζευα ήλιο και χαλάρωνα. Κάποιος συνάδελφος άρχισε να φροντίζει το γκαζόν γύρω από την πισίνα, έτσι, επειδή του άρεσε. Σε μια χώρα σκεπασμένη από άμμο και σκόνη, ήταν απόλαυση να έχεις λίγο γρασίδι για να περπατάς» γράφει.
Λίγο αργότερα θα μετάσχει στην πρώτη του επιχείρηση και θα ξεδιπλώσει τα εντελώς αντίθετα αισθήματα: «Δεν είχα χρόνο να το σκεφτώ ούτε ένιωθα τίποτα. Ηταν ο πρώτος άνθρωπος που είχα πυροβολήσει στη ζωή μου… Ηξερα ότι οι τύποι που ήταν μέσα στο σπίτι είχαν ήδη προσπαθήσει να σκοτώσουν τους φίλους μου και δεν θα δίσταζαν να κάνουν το ίδιο και σε μένα».
Βεβαίως δεν φτάνει το μυαλό του να σκεφθεί ότι «αυτοί» μέσα στο σπίτι βρίσκονταν στην πατρίδα τους ενώ αυτός απείχε χιλιάδες μίλια από τη δική του πατρίδα και κανένας φίλος του δεν κινδύνευε εκεί. Οι επιχειρήσεις σε σπίτια θα πολλαπλασιαστούν στο Ιράκ. Η ψυχολογία του Οουεν παγώνει μαζί με τα συναισθήματά του. Οταν μιλάει για τους «εχθρούς» που κυνηγάει, αποφαίνεται: «Ο μοναδικός τρόπος να τους βγάλουμε από τη μέση μόνιμα θα ήταν να είναι νεκροί».

Στόχος ο «Διάβολος»


Το πιο ενδιαφέρον μέρος του βιβλίου είναι φυσικά η επιχείρηση στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, που είχε ως στόχο τον αρχηγό της «κόλασης» Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο Οουεν περιγράφει αναλυτικά το πώς πλησίασαν με τα ελικόπτερα την περιοχή όπου βρισκόταν το σπίτι-κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν. Το ένα ελικόπτερο πέφτει, κάτι που τους προκαλεί σύγχυση. Η ομάδα εισέρχεται στο σπίτι και, αφού εξουδετερώνει τη φρουρά, σκοτώνει τον γιο του Μπιν Λάντεν, Χαλίντ, τελικά βρίσκει στον τρίτο όροφο έναν άνδρα που μοιάζει με τον Οσάμα και τον σκοτώνει. Πλησιάζει, τον βλέπει να σφαδάζει και τον αποτελειώνει με ριπές από πολύ κοντά.
Μια προσεκτική εξέταση τους δείχνει ότι είναι πράγματι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα. Ο Οουεν βρίσκει όπλα χωρίς σφαίρες στο σπίτι και κάνει μια απαξιωτική θεώρηση για τους ηγέτες που στέλνουν τους νέους στον πόλεμο, ενώ οι ίδιοι δεν αγωνίζονται. Φυσικά ακούγεται πολύ ειρωνικό, αφού και οι δικοί του ηγέτες βρίσκονται στο Πεντάγωνο, ενώ αυτός καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Φωτογραφίζουν τον νεκρό, παίρνουν δείγμα DNA, μαζεύουν ενοχοποιητικά στοιχεία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δισκέτες, συλλέγουν ρούχα, μια μπογιά με την οποία ο Οσάμα μάλλον έβαφε τη γενειάδα του, ρούχα και μικροαντικείμενα.
«Είστε ό,τι καλύτερο έχει η Αμερική»
Μετά την αποστολή στο Πακιστάν και τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν κάποιος πρώην Seal είπε ότι οι άνδρες αυτής της ομάδας είναι εγωπαθή άτομα που ταιριάζουν μεταξύ τους και μαθαίνουν να εξαρτώνται ο ένας από τον άλλον. Ο Οουεν στο κείμενό του το διαψεύδει, αλλά δεν ακούγεται πολύ πειστικός. Οταν επισκέπτονται τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Ομπάμα τους λέει τα τετριμμένα: «Είστε ό,τι καλύτερο έχει η Αμερική, είστε το σύμβολο της Αμερικής» κ.λπ. Λόγια που ο Οουεν τα χαρακτηρίζει «ξύλινα», ενώ δεν συγκρατεί τις αρνητικές σκέψεις του για το πώς η πολιτική τους χρησιμοποίησε προς κομματικό όφελος.
Είχε αρχίσει η ώρα της απομυθοποίησης της μεγάλης αποστολής –ίσως και να συνειδητοποιούσε αυτό που ο αναγνώστης διαβλέπει από την πρώτη στιγμή: αυτός και η ομάδα του δεν ήταν τίποτε άλλο από μια «φονική μηχανή». Εναν χρόνο μετά την αποστολή ο Οουεν αποχωρεί από το στράτευμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ