«Οι αφηγήσεις της νηπιακής ηλικίας» είναι ο τίτλος του τρίτου και τελευταίου τόμου της τριλογίας Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, μιας τρόπον τινά βιογραφίας του Χριστού βασισμένης στις αφηγήσεις των Ευαγγελιστών, από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄.

Στους προηγούμενους τόμους, που κυκλοφόρησαν το 2007 και το 2011, ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας παρακολούθησε την πορεία του Ιησού από τη Βάπτισή του ως την Ανάσταση. Τώρα επιστρέφει στη Γέννηση και στα παιδικά χρόνια του Χριστού, με ενδιαφέροντα κεφάλαια για την Παρθένο Μαρία και τον ρόλο της στην Ιστορία, για το ιστορικό και το θεολογικό πλαίσιο της ιστορίας της Γεννήσεως στο Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο και για τη χαρά των Χριστουγέννων.
Δεινός θεολόγος και γερός φιλόσοφος, ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ -όπως είναι το κατά κόσμον όνομα του 85χρονου Ποντίφικα- θεωρείται από τους πιο δυνατούς στοχαστές στην Ευρώπη. Με λόγο ακαδημαϊκό, αλλά ταυτόχρονα προσιτό στο ευρύ κοινό, παραθέτει και αναλύει τις ευαγγελικές αφηγήσεις που καλύπτουν το διάστημα από τη γέννηση του Ιησού ως την είσοδό του στον Ναό του Σολομώντος, στην ηλικία των 12 ετών.
Το βιβλίο, σχετικά σύντομο, αποτελείται από έναν πρόλογο, τέσσερα κεφάλαια και έναν επίλογο. «Η παρθενική σύλληψη του Ιησού –μύθος ή ιστορική αλήθεια;» τιτλοφορείται μια ενότητα του βιβλίου, στην οποία ο Ποντίφικας τονίζει ότι, για όποιον διερωτάται εάν είναι πραγματικότητα η παρθενική σύλληψη του Ιησού, «η απάντηση είναι: αναμφισβήτητα ναι». «Η παρθενική σύλληψη του Ιησού και η Ανάστασή του είναι οι θεμέλιοι λίθοι της χριστιανικής πίστης, διότι είναι αδιαμφισβήτητα σημάδια της δημιουργικής δύναμης του Θεού», σημειώνει.
Σχολιάζοντας τις ευαγγελικές αφηγήσεις, ο Πάπας εξηγεί ότι σκοπός των Ευαγγελιστών δεν ήταν να δώσουν ένα εξαντλητικό χρονικό της ζωής του Ιησού, αλλά να καταγράψουν τα γεγονότα που φαίνονταν να έχουν σημασία για την αναδυόμενη χριστιανική κοινότητα υπό το φως του λόγου του Θεού. Οι αφηγήσεις της νηπιακής ηλικίας είναι ιστορία μεθερμηνευόμενη, συμπυκνωμένη και καταγεγραμμένη με τρόπο κατάλληλο προς την ερμηνεία.
«Οι διηγήσεις του Λουκά και του Ματθαίου δεν βασίζονται σε προγενέστερους μύθους», γράφει ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄, «αλλά είναι βαθιά ριζωμένες, στη σύλληψή τους, στη βιβλική παράδοση του Θεού Δημιουργού και Λυτρωτή».
Αναφερόμενος στο παρόν, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας παρακινεί τους αναγνώστες να πάψουν να βλέπουν τον Θεό ως Αυτόν που περιορίζει την ατομική ελευθερία του ανθρώπου. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο σκοπός με τον οποίο γράφτηκε η τριλογία αυτή: η παρουσίαση και η ερμηνεία θεμελιωδών δογμάτων της Καθολικής Εκκλησίας με τη μορφή μιας γλαφυρής αφήγησης που επικεντρώνεται στη ζωή του Ιησού, η οποία φιλοδοξεί να φέρει τους ανθρώπους εκ νέου κοντά στον Θεό.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο Βατικανό την Τρίτη 20 Νοεμβρίου. Θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, σε 20 γλώσσες και πρώτο τιράζ ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Στα ελληνικά αναμένεται η κυκλοφορία του εντός του 2013 από τις εκδόσεις Ψυχογιός, οι οποίες εκδίδουν και τους δύο πρώτους τόμους με τον γενικό τίτλο «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ».