Προερχόμενη από την παιδική και την εφηβική λογοτεχνία, η Βούλα Μάστορη θα ξετυλίξει στο δεύτερο μυθιστόρημά της για ενηλίκους ένα περίπλοκο οικογενειακό θρίλερ. Τρεις γυναίκες διαφορετικών γενεών (κόρη, μάνα και γιαγιά) θα στραφούν η μια εναντίον της άλλης προσπαθώντας από τη μια μεριά να συνειδητοποιήσουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα και από την άλλη να εξασφαλίσουν ορισμένα εχέγγυα για την ερωτική τους ζωή. Η λύση θα έρθει μόνο λίγο πριν από το τέλος του βιβλίου, όταν μετά από μια πολυήμερη παραμονή και συγκατοίκηση των δύο νεότερων μελών της οικογένειας στη μακρινή Ιαπωνία, το ομιχλώδες, βαρύ και ανομολόγητο παρελθόν θα αποδιώξει τις σκιές του, ανοίγοντας τον δρόμο για μια λυτρωτική πλην κάθε άλλο παρά εύκολη ή μηχανική διέξοδο.
Η Μάστορη έχει κάποια δυσπραγία στη σύνδεση του τριτοπρόσωπου με τους πρωτοπρόσωπους αφηγητές της (δραματουργικά οι πρωτοπρόσωποι αφηγητές παραμένουν κάπως αδρανείς), αλλά οι χαρακτήρες και η μυθοπλασία της δεν μας επιτρέπουν να καθυστερήσουμε υπερβολικά με αυτό. Η Θεανώ, η Κατερίνα και η Νανώ διατηρούν ολοζώντανη από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα την προσοχή μας. Σ’ ένα αρχικό επίπεδο οι τρεις γυναικείες μορφές μοιάζουν με ανυπότακτους δαίμονες οι οποίοι δεν σηκώνουν άντρα στη μύτη του σπαθιού τους. Οταν όμως προχωρήσουμε σε κάποιο βάθος θα δούμε πως τα άτακτα αυτά κορίτσια ζουν σ’ ένα δάσος απέραντης τρυφερότητας που πασχίζει να κρατήσει τη μοναξιά και την έρημο μακριά από τις συστάδες της ψυχής τους. Στην ιστορία παρεισδύει κι ένα στοιχείο φανταστικού το οποίο βοηθάει την ανέλιξη της δράσης χωρίς να χαλαρώνει ούτε κατ’ ιδέαν την αληθοφάνεια και την πυκνότητά της.
Κλείνοντας, θα έλεγα πως το ταξίδι στην Ιαπωνία αποδεικνύεται το αποτελεσματικότερο ίσως εύρημα του βιβλίου: μια εξωτερική περιπλάνηση με κρίσιμο εσωτερικό βάρος που ξεγλιστράει από οποιαδήποτε προκατασκευασμένη εικόνα περί Απω Ανατολής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ