Το πρώτο μυθιστόρημα του Ιερώνυμου Λύκαρη, μολονότι η δομή του και τα άλλα στοιχεία του παραπέμπουν στη λεγόμενη σοβαρή λογοτεχνία, εντάσσεται σαφώς στην αστυνομική λογοτεχνία και ιδίως σε αυτή που έχει χαρακτηριστεί ως crime novel. Το Ρομάντζο των καθαρμάτων αποτελεί μια μικρή τοιχογραφία της Ελλάδας της νύχτας, αθηναϊκής και επαρχιακής, την οποία γνωρίζουμε από τις ειδήσεις και τα ρεπορτάζ των εφημερίδων. Ακριβώς γι΄ αυτό, επειδή οι νομοταγείς πολίτες δεν έχουν άμεση επαφή με τη συγκεκριμένη πραγματικότητα, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ως κεντρικό ήρωα έναν τρόπο τινά ειδικό, έναν δημοσιογράφο, ο οποίος αφηγείται τις ιστορίες των πρωταγωνιστών μέσω των περιγραφών τρίτων, δηλαδή μέσω συνεντεύξεων που μαγνητοφωνούνται. Το βιβλίο αποτελείται από δύο παράλληλες ιστορίες που σε κάποιο σημείο τέμνονται. Ουσιαστικά, υπάρχει ένα λογοτεχνικό παιχνίδι: οι πρωταγωνιστές της μιας είναι κομπάρσοι της άλλης και το αντίστροφο. Ας τις δούμε.

Η πρώτη τιτλοφορείται «Τα μυστικά του βούρκου». Σε αυτήν πρωταγωνιστούν ο Μενέλαος Πατατάκος και ο Σήφης Μηλιγκάκης, δύο αδίστακτοι «νονοί» από τη Μάνη και την Κρήτη, τις κοιτίδες, υποτίθεται, των ανθρώπων της νύχτας, τα πρωτοπαλίκαρά τους Κούλης ο Ιμομπιλάιζερ και Τζίμης ο Μπετούγιας, και δύο γυναίκες: η Πάμελα, μια τραγουδίστρια με πατέρα κομμουνιστή, οπαδό του Στάλιν, διωγμένο επί Δεξιάς, και η ανταγωνίστριά της, μια καλλιτέχνις από την Ανατολική Ευρώπη. Εξαιτίας της τραγουδίστριας η οποία διεκδικεί τη δόξα της Μαντόνα, οι δύο «νονοί» βρίσκονται αντιμέτωποι, με αποτέλεσμα να φουντώσει ο πόλεμος στον υπόκοσμο της Αθήνας με ανατινάξεις μαγαζιών και τελικά τις συλλήψεις των κακοποιών. Στη συνέχεια ξεσπούν εμφύλιες διαμάχες στην κυβέρνηση εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχει στους ανθρώπους της νύχτας ο Ιάκωβος Γιακουμάκης, ένας διεφθαρμένος υφυπουργός, ο οποίος συνδέεται ερωτικά με μια γνωστή συγγραφέα αισθηματικών μυθιστορημάτων, τη Βανέσσα Λουλουδάκη. Η δεύτερη ιστορία τιτλοφορείται «Θυρίδες προδοσίας». Εδώ πρωταγωνιστούν ο Γιακουμάκης, μέλος της ΕΠΟΝ στην Κατοχή, και η Λουλουδάκη, των οποίων η σχέση διαλύεται εξαιτίας μιας παράξενης ληστείας: η Αστυνομία εξάρθρωσε μια οργανωμένη σπείρα που λήστευε τράπεζες και καταστήματα και είχε ως μέλος έναν πρώην αστυνομικό.

Από τις θυρίδες μιας τράπεζας (τις είχε ανοίξει ο Γιακουμάκης στο όνομα της Λουλουδάκη) πήραν χρήματα και ντοκουμέντα που απεδείκνυαν σκάνδαλα από κρατικές προμήθειες. Εξαιρετικού ενδιαφέροντος είναι οι τελευταίες σελίδες του μυθιστορήματος, όπου η συγγραφέας απαντά de profundis στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου. Σε αυτές ο Ιερώνυμος Λύκαρης ανατέμνει τον συγγραφικό κόσμο, καθώς και τον κόσμο των ελλήνων βιβλιοκριτικών, οι οποίοι, κατά τη γνώμη του, «λειτουργούν σαν ένα άτυπο αυτοδιορισμένο πειθαρχικό συμβούλιο» και βάζουν τους συγγραφείς στο κρεβάτι του Προκρούστη. Μολονότι ορισμένες απόψεις του (τις βάζει στο στόμα της Λουλουδάκη) είναι σωστές και μερικές επισημάνσεις του εύστοχες, υπερβάλλει όταν γράφει ότι κάποιοι αναιδείς συγγραφείς γίνονται κριτικοί για να εκδικηθούν τους ομοτέχνους τους και ασχολούνται «με το να θάβουν τη δουλειά των άλλων».

Τελικά, συμμορίες, μπράβοι, μαχαιροβγάλτες, ναρκομανείς, μετανάστες, δημοσιογράφοι, εκδότες, αστυνομικοί, συγγραφείς, τραγουδίστριες και πολιτικοί αποτελούν τα πολλά πρόσωπα ενός άγνωστου κομματιού της διεφθαρμένης ελληνικής κοινωνίας. Οσα συμβαίνουν σε αυτό το άρτιο από κάθε άποψη μυθιστόρημα φανερώνουν τη διάβρωση του κοινωνικού ιστού της χώρας που έχει οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, όλα αυτά έχουν τις ρίζες τους στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, όταν οι άνθρωποι της νύχτας άδραξαν τις ευκαιρίες που «γεννούσε αφειδώς η κοινωνικοποίηση της διαφθοράς».

Ποιος είναι ο συγγραφέας;

Ο Ιερώνυμος Λύκαρης (πρόκειται για λογοτεχνικό ψευδώνυμο) γεννήθηκε στην Αθήνα.Πήρε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πιθανότατα στην Ιταλία,αν κρίνουμε από τα κείμενά του.Αρα η ηλικία του κυμαίνεται μεταξύ των 55 και των 60 ετών.Κατά καιρούς έκανε διάφορες δουλειές,σχετικές και άσχετες με το γράψιμο.Περιπλανήθηκε σε όλον τον κόσμο και έζησε στην Αυστραλία.Με το όνομα αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον τόμο Ελληνικά εγκλήματα 2(2008) και αργότερα σταΕλληνικά εγκλήματα 3(2009).Για τις ανάγκες των αναγνωστών του έχει δημιουργήσει ένα σάιτ,το www.romantzo.com,όπου δίνει αρκετές λεπτομέρειες για το έργο του,κάνει διευκρινίσεις,μιλάει για τα λογοτεχνικά του δάνεια και ζητεί τα σχόλια των επισκεπτών του.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ