Περί αυθεντικότητας. Επεσε στα χέρια µου ένα βιβλίο µε τον περίεργο τίτλο «Περί αυθεντικότητας δίσκων βινυλίου» (εκδόσεις Ανάκρουσις). Πρόκειται για µια πολυσέλιδη µελέτη του Λουκά Στεφανίδη που στην αρχή σε ξενίζει. Είναι εύλογο να αναρωτηθείς γιατί πρέπει κάποιος να µελετήσει σήµερα την αυθεντικότητα των δίσκων βινυλίου, όταν αυτοί είναι εκτός κυκλοφορίας εδώ και µερικά χρόνια. Οταν όλοι σχεδόν οι δίσκοι αναλογικών ηχογραφήσεων κυκλοφορούν πια ψηφιακά. ∆ιαβάζοντας την εισαγωγή του συγγραφέα βλέπεις ότι η πραγµατικότητα δεν είναι έτσι. ∆ίσκοι βινυλίου κυκλοφορούν ακόµη και σήµερα από µικρές εταιρείες, αλλά και ορισµένες µεγάλες δισκογραφικές κάνουν εκδόσεις βινυλίου σε περιορισµένο αριθµό εκτυπώσεων για λόγους πρεστίζ. Οι δίσκοι βινυλίου παλαιοτέρων ετών συνιστούν πια µια ειδική, ξεχωριστή αγορά µε τους δικούς της φανατικούς. Ξέρω ανθρώπους που µία φορά τον µήνα τρέχουν στο Λονδίνο για να αγοράσουν σπάνιες ηχογραφήσεις, ειδικά δίσκους πρώιµης ποπ ή σουίνγκ.

Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου δεν είναι ένας περίεργος µουσικόφιλος αλλά ένας άνθρωπος που αγαπά την ποιότητα. Ανακάλυψε ότι οι δίσκοι βινυλίου, ειδικά των ετών 1950-1970, έχουν σπάνια ηχητική ποιότητα, πολύ ανώτερη από τις µετέπειτα ηχογραφήσεις των ίδιων δίσκων σε βινύλιο. Φαίνεται ότι η ευκολία της τεχνολογίας έφερε ραγισµατιές στην ποιότητα. Ο συγγραφέας επικεντρώνει το ενδιαφέρον του κυρίως στους δίσκους κλασικής µουσικής, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι δεν υπάρχει στην τζαζ ή στη ροκ αντίστοιχο ζήτηµα. Με εκπλήσσει το πάθος µε το οποίο εντρυφεί στο θέµα του, η απλότητα των περιγραφών του, αλλά και η ακρίβεια µε την οποία επιµελείται τα λήµµατά του. Είναι φανερό ότι για τον συγγραφέα ήταν µια ξεχωριστή περιπέτεια µέσα σε ήχους και υλικά βινυλίου. Η έρευνά του ξεκίνησε από τη Βρετανία και υπόσχεται ότι στους επόµενους τόµους θα συνεχίσει µε τη δισκογραφική παραγωγή της Γερµανίας, της Ολλανδίας, της Ανατολικής Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η περίοδος που εξετάζει ο Λουκάς Στεφανίδης διαθέτει πολλά σπουδαία ονόµατα στη δισκογρ αφία, όπως SviatoslavRichter, Sir Thomas Beecham, Jascha Heifetz, David Oistrakh, Bruno Walter, Otto Klemperer, Arthur Rubinstein κ.ά., των οποίων τις ηχογραφήσεις µπορεί να απολαύσει ο µουσικόφιλος σε υψηλής πιστότητας αποδόσεις. Το βιβλίο του Στεφανίδη είναι ένας οδηγός σε αυτό το µουσικό ταξίδι.

Αν υπάρχει κάτι να πεις για τον συγγραφέαµελετητή αυτού του βιβλίου είναι ότι είναι ένας εντοµολόγος του πολιτιστικού. Μελετά σπάνια έντοµα (δίσκους βινυλίου) και διασώζει πολιτιστικά πρότυπα για τη µουσική βιβλιοθήκη του µέλλοντος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ