ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Sleep Divorce: Γιατί όλο και περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν να κοιμούνται χωριστά;

Sleep Divorce: Γιατί όλο και περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν να κοιμούνται χωριστά; 1
Pexels

Η τάση κερδίζει έδαφος, με υποστηρικτές από θεραπευτές, ειδικούς και διάσημους όπως η Cameron Diaz, η οποία ομολογεί ότι το εφαρμόζει η ίδια.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Τα τελευταία χρόνια, ο όρος «Sleep Divorce» – δηλαδή το «διαζύγιο ύπνου» – κερδίζει έδαφος, κυρίως στις ΗΠΑ, και ενθαρρύνεται από πολλούς ψυχοθεραπευτές και ειδικούς στον ύπνο. Παρότι στην Ελλάδα η ιδέα του ξεχωριστού ύπνου μπορεί ακόμα να ξενίζει, η πρακτική της διαμόρφωσης δύο υπνοδωματίων – ή έστω διαφορετικών χώρων ύπνου – έχει αποδειχθεί ωφέλιμη για πολλούς λόγους.

Το ίδιο το όνομα «sleep divorce» («διαζύγιο ύπνου») μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, καθώς συχνά ταυτίζεται με αποξένωση του ζευγαριού ή ακόμα και με απώλεια επιθυμίας. Η τάση κερδίζει έδαφος, με υποστηρικτές από θεραπευτές, ειδικούς και διάσημους όπως η Cameron Diaz, η οποία ομολογεί ότι το εφαρμόζει η ίδια.

Sleep Divorce: Γιατί όλο και περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν να κοιμούνται χωριστά; 2
IStock

Οφέλη στην ποιότητα του ύπνου

Αν το εξετάσουμε από μια καθαρά πρακτική σκοπιά, το να κοιμάται κανείς μόνος, του βελτιώνει αισθητά την ποιότητα του ύπνου. Έρευνα της Ifop το 2023 έδειξε ότι πάνω από το ένα τρίτο των Γάλλων αντιμετωπίζει διαταραχές ύπνου και το 87% ξυπνάει τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στο δεύτερο, πιο ελαφρύ στάδιο του ύπνου, παραμένουμε ευαίσθητοι σε κάθε εξωτερικό ερέθισμα. Ο σύντροφος που βλέπει σειρά στο Netflix, διαβάζει με αναμμένο φως, ροχαλίζει, σηκώνεται στη μέση της νύχτας ή απλώς γυρίζει διαρκώς στο κρεβάτι, μπορεί να καθυστερήσει ή να διακόψει τη μετάβαση στον βαθύ, αποκαταστατικό ύπνο. Κάτω από αυτό το πρίσμα, ένας ξεχωριστός χώρος, αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικός για την απαραίτητη ξεκούραση.

Το ζήτημα της ιδιωτικότητας

Οι υποστηρικτές του «διαζυγίου ύπνου» επισημαίνουν ότι, αφού κοιμόμαστε σε διαφορετικά δωμάτια, «δεν συνδεόμαστε όταν κοιμόμαστε»· γι’ αυτό είναι σημαντικό τα ζευγάρια να φροντίζουν να έρχονται άλλες στιγμές πιο κοντά. Αυτό όμως απαιτεί οργάνωση και την υιοθέτηση νέων τελετουργιών μέσα σε μια ήδη πολυάσχολη ζωή. Αν καταργηθεί η κοινή ώρα ύπνου, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί σταδιακά ο κοινός χώρος όπου τα ζευγάρια μοιράζονται σκέψεις, στιγμές τρυφερότητας ή και έρωτα πριν κοιμηθούν ή μόλις ξυπνήσουν, δηλαδή, το ίδιο το κρεβάτι καθίσταται το βασικό πεδίο αναζωογόνησης της σχέσης, τόσο σε ψυχικό όσο και σε σωματικό επίπεδο.

Sleep Divorce: Γιατί όλο και περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν να κοιμούνται χωριστά; 3
IStock

Πώς να βρείτε ισορροπία

Πριν αποφασίσετε την οριστική μετάβαση σε ξεχωριστά δωμάτια, μπορείτε να δοκιμάσετε λύσεις που σέβονται τις ανάγκες του καθενός. Για παράδειγμα, η χρήση δύο ατομικών παπλωμάτων—όπως συνηθίζεται στις σκανδιναβικές χώρες—εξασφαλίζει ότι κανείς δεν χάνει το σκέπασμά του. Εναλλακτικά, μπορείτε να κανονίσετε να πέφτετε για ύπνο σε διαφορετικές ώρες, ώστε ο ένας να κοιμάται πρώτος και ο άλλος αργότερα.

Μπορείτε, επίσης, να καθιερώσετε ένα διάστημα κοινής παραμονής στο ίδιο κρεβάτι—όπως την ώρα που σβήνει το φως—και στη συνέχεια να πηγαίνετε σε ξεχωριστά υπνοδωμάτια. Ένας ακόμη τρόπος είναι να απαγορευτούν στον χώρο του υπνοδωματίου οι οθόνες, τα κινητά και οποιοσδήποτε άλλος περισπασμός και να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα Zen με απαλό φωτισμό, φυτά και κεριά που χαλαρώνουν.

Το υπνοδωμάτιο πρέπει να παραμένει ένας «ναός» προσωπικής ησυχίας. Το κλειδί είναι η συνεχής επικοινωνία: να μιλάτε συχνά για το ποιοι κανόνες ικανοποιούν και τους δύο, ώστε να εξασφαλίζετε τόσο τον ουσιαστικό ύπνο όσο και τη διατήρηση της οικειότητας στη σχέση.

ΑΠΟΡΡΗΤΟ