Ο δικηγόρος Χριστόφορος Χρηστίδης (1899-1982) υπήρξε διανοούμενος με πολύπλευρο συγγραφικό, μεταφραστικό και εκδοτικό έργο, ένας πολίτης με ενεργή συμμετοχή στα σοβαρά ζητήματα της νεοελληνικής πραγματικότητας. Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στην έκθεση την οποία συνέταξε για τα ανθελληνικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη τη νύχτα της 6ης προς την 7η Σεπτεμβρίου 1955.


Στις 363 σελίδες σκιαγραφείται η ιστορική πορεία του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης μετά από τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923), εξιστορούνται τα γεγονότα, δίνονται και αναλύονται στοιχεία για την έκταση των ζημιών, ενώ ο συγγραφέας προσπαθεί να ερμηνεύσει τα γεγονότα κυρίως ως προς τη σχέση τους με την τουρκική πολιτική εξουσία.


Το έργο αυτό του Χρ. Χρηστίδη, χάρη στην επιμελή συγκέντρωση, παράθεση και ερμηνεία του πλήθους των μαρτυριών και των στοιχείων, αποτελεί μια από τις πληρέστερες πηγές για τα Σεπτεμβριανά και ταυτόχρονα ένα ουσιαστικό σχόλιο για την πρόσφατη ιστορία της κωνσταντινουπολίτικης ρωμιοσύνης στην πιο τραγική ίσως στιγμή της.


Στην εισαγωγή της «εκθέσεως» σκιαγραφείται η ιστορική πορεία του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, με έμφαση στην περίοδο μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923). Επίσης γίνεται εκτενής αναφορά στην τουρκική πολιτική απέναντι στις μειονότητες. Στη συνέχεια στο πρώτο μέρος εξιστορούνται τα γεγονότα της 6ης προς την 7η Σεπτεμβρίου 1955 με βάση τις γραπτές μαρτυρίες κυρίως ξένων προσωπικοτήτων.


Στο δεύτερο μέρος ο Χρ. Χρηστίδης επιχειρεί μια ερμηνεία των γεγονότων. Πιο συγκεκριμένα, επιδιώκει να δώσει απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα «εάν τα γεγονότα ήσαν αυθόρμητα ή υπήρξαν προϊόν προμελετημένου σχεδίου». Με βάση πληροφορίες που προέρχονται από τον τουρκικό Τύπο, ο Χρ. Χρηστίδης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο περί προμελετημένου σχεδίου.


Οπως υπογραμμίζει και ο επιμελητής του έργου Γιάννης Στεφανίδης, «η σύλληψη και η εκτέλεση αυτού του σχεδίου αποδίδονται σε εθνικιστικά σωματεία, που είχαν συσταθεί και δρούσαν με τις ευλογίες της τουρκικής κυβέρνησης από την εποχή που το Κυπριακό άρχισε να εξελίσσεται σε διεθνές πρόβλημα. Η χρονική συγκυρία κάθε άλλο παρά τυχαία υπήρξε: τα ανθελληνικά γεγονότα έλαβαν χώρα στη διάρκεια της τριμερούς Διάσκεψης του Λονδίνου και λίγο πριν αυτή οδηγηθεί σε αδιέξοδο». Στο τρίτο μέρος ο Χρ. Χρηστίδης παραθέτει στοιχεία που αναφέρονται στην έκταση και στην αξία των ζημιών. «Με βάση την ανάλυση αυτή τεκμηριώνεται ο ισχυρισμός ότι, παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, οι αποζημιώσεις, που καταβλήθηκαν με σημαντική καθυστέρηση, δεν κάλυψαν παρά κλάσμα των ζημιών» σημειώνει ο Γ. Στεφανίδης στο εισαγωγικό σημείωμά του, στο οποίο με εύστοχο τρόπο επισημαίνει τη σημασία αυτού του ανεκτίμητου τεκμηρίου.