Τα κόμματα

Παραδοσιακά φορτισμένη για τα κόμματα, η εβδομάδα του προϋπολογισμού αποτυπώνει στο buzz τις αλλαγές στο πολιτικό τοπίο μετά την έλευση της κυβέρνησης συνεργασίας. Το ΠαΣοΚ διατήρησε την πρώτη θέση του στο κομματικό buzz με 45%, ωστόσο βρίσκεται σε πτωτική πορεία, καθώς το ποσοστό του είναι μειωμένο κατά 4% από την προηγούμενη εβδομάδα και κατά 12% από τις ημέρες της μονοκομματικής διακυβέρνησής του. Με θετικές αναφορές μόνον κατά 12%, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ηλεκτρονικών μέσων και του κοινού κυρίως για το ζήτημα της διαδοχής του αρχηγού του και για την κινητικότητα που επιδεικνύουν οι επίδοξοι δελφίνοι. Με άλλα λόγια, το πολιτικό κουτσομπολιό έχει πάλι υπερκεράσει τις πολιτικές προτάσεις.

Στη δεύτερη θέση, η Νέα Δημοκρατία παρέμεινε στο 35%, έχοντας μειώσει πλέον αισθητά και σταθερά τη διαφορά της από το ΠαΣοΚ. Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η στάση του κόμματος απέναντι στο ενδεχόμενο εκλογών και ο εσωκομματικός αναβρασμός που ακόμα καλά κρατεί.

Ανεβασμένα κατά 2%, τα δύο κόμματα της αριστεράς με κοινοβουλευτική παρουσία μοιάζουν να παρακολουθούν στο buzz τη δημοσκοπική άνοδό τους, ενώ ο ΛαΟΣ έχει σταθεροποιηθεί στο 10% μετά τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου.

15-27 Νοεμβρίου

Διαφορά από προηγούμενη

28 Νοεμβρίου-04 Δεκεμβρίου

ΠΑΣΟΚ

45%

-4%

41%

Νέα Δημοκρατία

35%

-%

35%

ΣΥΡΙΖΑ

5%

+2%

7%

ΚΚΕ

5%

+2%

7%

ΛΑ.ΟΣ

10%

-%

10%

Τα πρόσωπα

Από τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων με κοινοβουλευτική παρουσία, ο εσχάτως ολιγοθώρητος Γιώργος Παπανδρέου παρέμεινε πρώτος με 52%, έχοντας ωστόσο πέσει -7% από την περασμένη εβδομάδα και -18% από τις ημέρες της πρωθυπουργίας του.

Στη δεύτερη θέση, ο Αντώνης Σαμαράς ανέβηκε 6 ολόκληρες μονάδες, φτάνοντας το 33%. Μικρές οι διακυμάνσεις για τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, με στοιχειώδη άνοδο για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιώργο Καρατζαφέρη και πτώση για την Αλέκα Παπαρήγα.

Από τα πολιτικά πρόσωπα πέραν των αρχηγών κομμάτων με κοινοβουλευτική παρουσία, ξεχωρίζει με διαφορά ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, με 58% του buzz. Για άλλη μια εβδομάδα, ο κ. Παπαδήμος προκαλεί αμηχανία στα social media, καθώς η σοβαρότητά του δεν προσφέρεται για αστειάκια.

Τη δεύτερη θέση, με 11%, μοιράζονται δύο πρόσωπα με διαφορετικά πολιτικά προφίλ: ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο νέος Υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης. Χαμηλό το ποσοστό για τον κ. Βενιζέλο, ανεβασμένο για τον κ. Βορίδη, μα η μοιρασμένη τους δύναμη πιστοποιεί μια άλλη «όψη» της συναίνεσης: το πώς οι δυνατές φωνές ακούγονται, ανεξάρτητα από την πολιτική τους προέλευση.

Ακολουθούν με 10%, στην ίδια θέση, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κύριος Λοβέρδος «ακούγεται» πολύ αυτόν τον καιρό ως επίδοξος διάδοχος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παρότι ο ίδιος κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του.

Η κυρία Μπακογιάννη εξακολουθεί να διατηρεί στο buzz ένα ποσοστό ενδιαφέροντος πολύ υψηλότερο από τις δημοσκοπικές της καταγραφές. Η ΔηΣυ ίσως πρέπει να αναρωτηθεί πώς μπορεί να χειριστεί αυτό το δημόσιο ενδιαφέρον προκειμένου να ξεκολλήσει από τη σταθερά χαμηλή της πορεία στις δημοσκοπήσεις.

Αρχηγοί κομμάτων

07-14/11

15-27/11

Παπανδρέου

59%

52%

Σαμαράς

27%

33%

Παπαρήγα

5%

4%

Τσίπρας

2%

3%

Καρατζαφέρης

7%

8%

Άλλα Πολιτικά Πρόσωπα

15-27/11

Παπαδήμος

58%

Μπακογιάννη

10%

Βενιζέλος

11%

Λοβέρδος

10%

Βορίδης

11%

Τα θέματα

Παρά την πρόσκαιρη ηρεμία και την αλλαγή διάθεσης που έφεραν η συναινετική κυβέρνηση και ο νέος Πρωθυπουργός, η οικονομία παραμένει σταθερά το πρώτο θέμα, με ποσοστό 51%, αντανακλώντας το πραγματικό ενδιαφέρον του. Δεύτερο θέμα παραμένουν οι εκλογές. Ωστόσο, η σταθερή πτώση του ποσοστού, το οποίο σε ένα μήνα κατρακύλησε από το 37% στο σημερινό 17%, μάλλον δείχνει πως το αίτημα εκλογών παραμένει μεν πρόθεση μεμονωμένων κομμάτων αλλά δεν αντιστοιχίζεται με το λαϊκό αίσθημα.

Σημάδι ωρίμανσης, το πέρασμα από την πάγια διεκδίκηση κομματικής ανακύκλωσης στην ανάγκη σταθερότητας, δείχνει πως ίσως μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Η συναίνεση παραμένει θέμα συζήτησης, με ποσοστό 15% στον ηλεκτρονικό διάλογο. Ωστόσο το περιεχόμενό της έχει ήδη αλλάξει, καθώς η εφαρμογή της στην πράξη εγείρει πλέον ζητήματα που στην πολιτική πάντοτε ακολουθούν το πέρασμα από τον οραματισμό στην πραγματικότητα. Σχεδόν ένα μήνα μετά, η Κυβέρνηση Συνεργασίας αρχίζει να δείχνει τα συμπτώματα που εύλογα απορρέουν από την ετερογενή της σύνθεση.

15-27/11

27/11-04/12

Κρίση – Χρεοκοπία

22%

22%

Οικονομία – Μέτρα

27%

29%

Εκλογές

26%

17%

Συναίνεση/Συνεργασία

21%

15%

Αστυνομία- ΜΑΤ

-%

16%

Τιτιβίσματα

1. 35genarides Ο μισθός μου είναι σαν την πρόωρη εκσπερμάτωση. Μόλις μπει μέσα … τελειώνει…

2. SarikasVagelis Άννα Βίσση … Άννα Νταλάρα … Άννα Διαμαντοπούλου … ΑΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ.

3. blacktom1961 Ο Άδωνις κάνει …επανάσταση με δασείες και περισπωμένες. Προβλέπω τελικά να πέφτουν μερικές ψιλές μεν, οξείες δε…

4. popokatifrydia Το 2013, αντί να μας πληρώνουν θα τους πληρώνουμε. Θα το ονομάσουμε ‘μόνιμη εισφορά’

5. iaaaaii Διαφορές οικονομικής κρίσης. Το 40′ «αχ παιδί μου ούτε ψωμί δεν είχαμε να πάρουμε». Το 2012 «αχ παιδί μου ούτε ενυδατική δεν είχαμε να βάλουμε»

6. kaltsablanca Από το γνωστό ανέκδοτο :»πού πας ρε Παπαδήμο;»

7. podilatris Έχω έναν αγανακτισμένο φρονιμίτη που διαμαρτύρεται συνεχώς απ’ το πρωί! Φαίνεται έμαθε πως Πρωθυπουργός έγινε ο τραπεζίτης.

8. ClimbingThunder: Τι είπε ο Chuck Norris στον Παπανδρέου; «Γιωργάκη, φύγε όσο είναι Norris. Στο… Chuck προλαβαίνεις!

9. Rozakas Αν ο Άδωνις χρησιμοποιεί το πολυτονικό, οι Αιγύπτιοι εθνικιστές πρέπει το γυρίσουν σε ιερογλυφικά;

10. Tzilianos Είναι πιο εύκολο να κερδίσεις τριπλό τζακποτ στο Τζόκερ, παρά να πείσεις κομμουνιστή ότι μπορείς να είσαι αγανακτισμένος χωρίς να είσαι ΚΚΕ.

11. eddie_kappa Για τα μέτρα δεν φταίει η οικονομική κρίση. Φταίνε οι οικονομικοί κροίσοι.

12. InsiderGR Δεν είναι μόνο το πόσοι άνθρωποι θα επιβιώσουν από τούτη την κρίση. Είναι, πιο πολύ, το πόσο άνθρωποι θα είναι όσοι επιβιώσουν…

13. Tito_Packer Τώρα με την κρίση φοβάμαι ότι αν χαλάσει το πλυντήριο θα ρωτήσει ο τεχνικός «Αποσκληρυντικό βάζετε;» και θα απαντήσω «Βάζω αλλά … το φτηνό».

14. PoliticsGR:Κοιμάσαι με Διαμαντοπουλου, ξυπνάς με Ραγκούση! Δεν είναι ζωή αυτή. Θα μας το κάνουν αυτό μεχρι να δεχθούμε τοΛοβέρδοπρόεδρο του ΠαΣοΚ???”

15. demis231OΜπένυγια τον περιορισμό της ύφεσης στο 2,8% είπε τόσα «αν», που μετά το θασοκ μπορούμε άνετα να μιλάμε για ανσοκ”

16. irimel2112: Άντε ρε Ιταλιάνοι ξεφτιλισμένοι. Εδώ οΜπένυτα εξαγγέλλει τόσο ωραία (επιστήμονας) που τον χειροκροτούμε”

17. constantnos:Ωχ… Θα διαπραγματευθεί ξανά οΜπένυ! Κάτσε να μπω στο Αυστραλιανό Προξενείο να δω κάτι…”

18. KostasVaxevanis: Λάθος της Διαμαντοπούλου.Αυτό το ΠΑΣΟΚ plus που είπε, έβαλε ιδέες στονΜπένυπως είναι ο μόνος αρκετά plus για αρχηγός

19. CrazyDaddΟ Χρυσοχοίδης κατάλαβε το κακό που έκανε το ΠΑΣΟΚ και ζήτησε από τον Αη-Βασίλη να επιστρέψει τιςσυντάξεις, τους μισθούς και τις δουλειές!”

20. deminaο Σαμαράς κλείνει τα 2 του χρόνια σήμερα Δοντάκια δεν έβγαλε, μπερδεύειντόρα-μπόρα-δώρα-φόρα-κατηφόρα, κι εχουν ξεστοκαρει pampers & Jumbo.”

Οι αναφορές μετρήθηκαν και αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας το NewMediaTrack –μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που συλλέγει συνδυαστικά στοιχεία από κάθε είδους αναρτήσεις στο διαδίκτυο (ενημερωτικές ιστοσελίδες, blogs, facebook, twitter, forums, portals κτλ.), παρακολουθώντας τα σε πραγματικό χρόνο και αρχειοθετώντας τα.