Tην προηγούμενη εβδομάδα η στήλη αναφέρθηκε στην αποκέντρωση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος μέσω του Bitcoin, ενός νέου ευρείας αποδοχής ηλεκτρονικού νομίσματος. Φυσική συνέχειά του είναι το Square.

Πρόκειται για μια μικρή επέκταση για smartphones η οποία συνοδεύεται από τη σχετική εφαρμογή και μετατρέπει το κινητό σε συσκευή ανάγνωσης και χρέωσης πιστωτικών καρτών.

Κατ’ αυτό τον τρόπο το κινητό του -όχι τόσο μακρινού- μέλλοντος αποκτά μια επιπλέον σημαντική λειτουργία: γίνεται η ταμειακή μηχανή μας με την οποία ο καθένας μπορεί να πληρωθεί. Έτσι μπορεί να φανταστεί κάποιος να αντικαθίστανται τα παραδοσιακά μηχανήματα πληρωμής με κάρτα στα ταμεία, τις υπάρχουσες PDA point of sale συσκευές αλλά και να επιτρέπει μια πώληση να γίνει σε πολλές περισσότερες περιπτώσεις (πχ. σε ένα συνέδριο ή οπουδήποτε βρεθεί ο πωλητής). Ή μπορεί να δημιουργήσει χρήσεις όπως το να μοιράζεις το κόστος ενός φαγητού ή ενός ταξί χωρίς να μπλέκεις με ψιλά. Μια ανάγνωση του Twitter stream του Square μπορεί να αποκαλύψει και άλλα τέτοια παραδείγματα του πως αλλάζει το παιχνίδι αυτή η συσκευή.

Η χρέωση είναι επίτηδες ιδιαιτέρως απλή: το Square κρατάει από ό,τι πληρώνεται το 2.75% ανεξαρτήτως το πόσο μικρό ή μεγάλο είναι το ποσό.

Παρ’ όλο που για την ώρα διατίθεται μόνο στην Αμερική είναι θέμα χρόνου μέχρι να έρθει στην Ευρώπη. Γενικώς, ό,τι έχει να κάνει με hardware συναντά αντίστοιχα θέματα καθυστερήσεων αλλά η σχετική απλότητα της συσκευής (για την ώρα διανέμεται δωρεάν), το γεγονός ότι ως τώρα έχουν ήδη σταλεί 500.000 σε αποδέκτες, το ότι οι συνδιαλλαγές που χειρίζεται το Square είναι πλέον 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα καθώς και ότι πίσω του βρίσκεται ένας από τους ιθύνοντες νόες του Twitter εγγυάται σε καλό ποσοστό ότι πρόκειται να «πιάσει». Το ότι εταιρείες όπως η Visa έχουν επενδύσει στο εγχείρημα επίσης λέει πολλά.

Το σημαντικό με αυτή τη συσκευή είναι ότι μπορεί να μετατρέψει τον οποιοδήποτε και ανά πάσα στιγμή -αλλά και για οσοδήποτε λίγο- σε επιχειρηματία. Δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να πει «θα κάνω αυτό» ή «προσφέρω αυτό το προϊόν» για τόσα χρήματα και να διεκπεραιώσει τη συνδιαλλαγή απλά και εύκολα και χωρίς τη μεσολάβηση κανενός – εκτός από την τράπεζα και το Square φυσικά – και μάλιστα και νομότυπα με πλήρη απόδειξη, η οποία αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο email του ιδιοκτήτη του κινητού.

Ίσως μια παρτίδα από κατάλληλα προσαρμοσμένα και με τη σωστή σύμβαση Square να ήταν η ιδανική πλατφόρμα πάταξης μέρους της φοροδιαφυγής για την Ελλάδα -και θα μας γλίτωνε και από την επώδυνη διαδικασία του να μετράμε αποδείξεις κάθε χρόνο τέτοια εποχή.