Ενώπιον της Εθνικής Αρχής Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ (NHTSA) φέρνει την Alfa Romeo το πρόβλημα στα φρένα εκατοντάδων μοντέλων Stelvio και Giulia που ανέκυψε έπειτα από αβλεψία στη διαδικασία κατασκευής τους. Η ανάκληση, την οποία ανακοίνωσε πρώτα η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία και μετά οι αμερικανικές αρχές, αφορά, σύμφωνα με την Alfa Romeo, 307 αυτοκίνητα τα οποία παρήχθησαν στο ιταλικό εργοστάσιο του Cassino το χρονικό διάστημα 14-23 Νοεμβρίου 2017 με προορισμό την αμερικανική αγορά. Ως αιτία της συγκεκριμένης ενέργειας αναφέρεται το ενδεχόμενο στα συγκεκριμένα μοντέλα να έχουν χρησιμοποιηθεί υγρά φρένων τα οποία δεν είναι συμβατά με το σύστημα πέδησης.
Για την ακρίβεια, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, και αφού δύο αυτοκίνητα απέτυχαν στις εργοστασιακές δοκιμές ελέγχου πέδησης εμφανίζοντας περιορισμένη απόκριση στο πεντάλ του φρένου, στις Stelvio και Giulia που κατασκευάστηκαν κατά το παραπάνω διάστημα αντί για το ενδεδειγμένο υγρό φρένων χρησιμοποιήθηκε λιπαντικό.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών από την Alfa Romeo για την αντιμετώπιση του προβλήματος και μετά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων αποκαλύφθηκε ότι η αιτία του φαινομένου ήταν η παράδοξη συνύπαρξη δοχείων με υγρά φρένων και λιπαντικά για το σύστημα μετάδοσης στην ίδια παλέτα.
Η λανθασμένη επιλογή του ακατάλληλου για το κύκλωμα των φρένων υγρού δεν βγάζει απλώς εκτός των εργοστασιακών προδιαγραφών πέδησης τα αυτοκίνητα στα οποία τοποθετήθηκε αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμπλοκής σε ατύχημα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει ο όμιλος Fiat-Chrysler, μετά το συγκεκριμένο περιστατικό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μη συμβεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση και δεν επηρεάζεται κανένα άλλο όχημα πέραν των Stelvio και Giulia οι οποίες έχουν κατασκευαστεί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της ανάκλησης, η οποία επισήμως θα ξεκινήσει στις 8 Φεβρουαρίου, η Αρχή Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ ενημερώνει ότι η Alfa Romeo έχει ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες των οχημάτων και τα σημεία πώλησης για την ανάγκη ελέγχου των συστημάτων φρένων και την αντικατάστασή τους, χωρίς καμία χρέωση, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ