Ένας στόχος, η αλληλεγγύη και ένα μήνυμα, η γενναιοδωρία «παντρεύει» φέτος τον Κλασικό Μαραθώνιο με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η παράδοξη εκ πρώτης όψεως «ένωση» – γιατροί και νοσηλευτές με αθλητικά σορτσάκια αντί για ιατρικές μπλούζες – που γέννησε τους «Δρομείς χωρίς Σύνορα» έχει και τη συναισθητική της εξήγηση: Ο 30ος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι αφιερωμένος σε έναν άλλο γιατρό, το όνομα του οποίου έχει ταυτιστεί με την ιστορική διαδρομή. Στον πρωταθλητή, βαλκανιονίκη, γιατρό και αγωνιστή βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, που σε άλλους δύσκολους καιρούς έτρεξε στα βήματα του Φειδιππίδη για να φέρει το μήνυμα της ειρήνης, όπως εκείνος είχε φέρει στους Αθηναίους το μήνυμα της νίκης επί των Περσών στη Μάχη του Μαραθώνα.

Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι «Δρομείς χωρίς σύνορα» ορίζεται από δυό άλλες «μεγάλες» λέξεις, την αγάπη και την ελπίδα. Όπως λέει ένας από αυτούς, ο νοσηλευτής Γιώργος Θεοχαρόπουλος, το έργο του Γρηγόρη Λαμπράκη έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή του να τρέξει την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στην απόσταση των 42 χλμ. από τον Μαραθώνα έως το Παναθηναϊκό Στάδιο. «Εκείνος χρησιμοποιούσε την πλατφόρμα του αθλητισμού για να περνάει σημαντικά μηνύματα στο ευρύ κοινό», επισημαίνει. Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα παίρνουν κουράγιο από το παράδειγμα του Λαμπράκη για να διανύσουν τη μυθική για τους περισσότερους ανθρώπους διαδρομή, που δοκιμάζει τις αντοχές και έμπειρων αθλητών.

«Μέσα από την συμμετοχή μας ως «Δρομείς Χωρίς Σύνορα» θα προβάλλουμε το έργο μας, το οποίο είναι η σωτηρία ανθρώπινων ζωών σ’ όλο τον κόσμο και θα προσπαθήσουμε να περάσουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης», λέει ο κ. Θεοχαρόπουλος, τονίζοντας ότι με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις στις αποστολές τους, έτσι θα αντιμετωπίσουν και τον αγώνα δρόμου· «ενωμένοι, με την υποστήριξη ο ένας του άλλου».

Το παρών δίνουν και οι καλλιτέχνες

Στο κάλεσμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν ανταποκριθεί πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, ηθοποιοί, επιστήμονες αλλά και απλοί πολίτες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα του έργου τους και θέλουν να τους υποστηρίξουν.

«Σύνθημά μας είναι «Τρέχουμε για όσους έχουν ανάγκη» και ήρθε η ώρα να το κάνουμε κυριολεκτικά και μεταφορικά», αναφέρει ο Γιώργος Νανούρης, ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο οποίος θα τρέξει στην διαδρομή των 5 χλμ. «Ζούμε σε δύσκολες εποχές και ο ένας πρέπει να βοηθάει τον άλλον», προσθέτει.

Οι υποψήφιοι «δρομείς» μπορούν να επιλέξουν πέρα από την κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου, η οποία ξεκινάει από τον Μαραθώνα και καταλήγει στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τον ανοικτό αγώνα δρόμου των 10 χλμ., ο οποίος ξεκινάει από το Παναθηναϊκό Στάδιο και καταλήγει σ’ αυτό με κατεύθυνση αντίθετη της διαδρομής του Μαραθωνίου (προς το Υπουργείο Αμύνης). Για τους λιγότερο τολμηρούς υπάρχει και ο ανοικτός λαϊκός αγώνας δρόμου των 5 χλμ. με εκκίνηση και τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο μέσα από μια διαδρομή στο ιστορικό κέντρο της πόλης, περνώντας μπροστά από σημαντικά μνημεία και κτίρια.

«Απεχθανόμουν το τρέξιμο»
«Μέχρι πριν δύο μήνες απεχθανόμουν το τρέξιμο και σε αγώνα δρόμου έχω να πάω από το σχολείο» εκμυστηρεύεται ο Παναγιώτης Κυρτάτος, γιατρός και ερευνητής, κάτοικος Λονδίνου, ο οποίος αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα και να τρέξει μαζί με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα στον Μαραθώνιο.

«Στο Λονδίνο γίνεται κάθε χρόνο Μαραθώνιος με περίπου 30.000 δρομείς και θα ήταν πιο απλό να συμμετάσχω εδώ. Όμως το να τρέξει κανείς στην δική του πόλη και με την υποστήριξη φίλων, οικογένειας και τόσων άλλων Ελλήνων δεν συγκρίνεται ως εμπειρία, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την κλασική διαδρομή που έτρεξε ο Φειδιππίδης. Δεδομένου, βέβαια, ότι όχι μόνο τα καταφέρνεις σαν κι εκείνον… αλλά ζεις μετά κιόλας», αναφέρει αστειευόμενος ο κ. Κυρτάτος.

«Όλοι μπορούμε να συμμετέχουμε εάν θέλουμε και το πιο συναρπαστικό είναι ότι επηρεάζουμε θετικά τους ανθρώπους γύρω μας. Κάποιοι γνωστοί μου βλέποντας με να προπονούμαι ξεκίνησαν κι εκείνοι ν’ αθλούνται. Είναι σημαντικό να υποστηρίζεις τους άλλους, και φυσικά να έχεις ανθρώπους που πιστεύουν σ’ εσένα», σημειώνει ο έλληνας γιατρός από το Λονδίνο, ο οποίος έχει δημιουργήσει και σελίδα για την ενίσχυση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Για την αξία του κοινωνικού περίγυρου και για την παρακίνηση φίλων να συμμετέχουν μιλάει και η Χάρρις Γαζή, υπεύθυνη για το μαραθώνιο στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα. «Έχουμε ανθρώπους, οι οποίοι είναι σύμμαχοί μας και το διαδίδουν στο φιλικό τους περιβάλλον. Μία φίλη μου μόλις έμαθε ότι ξεκίνησα προπόνηση και ότι θα συμμετέχω μου πρότεινε να έρθει κι εκείνη. Δεν απευθυνόμαστε μόνο σε δρομείς. Ακόμα και παιδιά μπορούν να πάρουν μέρος στην διαδρομή των 5 χλμ. Και γι’ αυτό έχουμε απευθυνθεί και σε σχολεία», λέει.

«Ο κόσμος θα μπορούσε να είναι περισσότερο γενναιόδωρος και λιγότερο καχύποπτος», τονίζει ο μηχανικός Δημήτρης Καπνιάς, πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος συμμετέχει για τρίτη χρονιά στο Μαραθώνιο και προσθέτει «Έχω ξεκινήσει την προετοιμασία μου εδώ και τέσσερις μήνες και έχω δημιουργήσει ένα blog μέσα από το οποίο μοιράζομαι την πορεία της προετοιμασίας μου και παρακινώ γνωστούς και φίλους να συμμετέχουν κι εκείνοι, βλέποντας ότι είναι κάτι εφικτό με συστηματική προπόνηση. Προσπαθώ μέσω μια καμπάνιας, την οποία ξεκίνησα εδώ και δύο εβδομάδες να παροτρύνω τον κόσμο να αγοράσει ‘δώρα χωρίς σύνορα’, όπως κουνουπιέρες, εμβόλια και φάρμακα κατά του HIV, καταβάλλοντας ένα ποσό μέσω πιστωτικής κάρτας. Μέχρι σήμερα έχω συγκεντρώσει 400 ευρώ και συνεχίζω μέσω της σελίδας που έχω φτιάξει».

Όσοι θέλουν να συμμετέχουν δεν έχουν παρά να επισκεφθούν τα γραφεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ξενίας 15 έως τις 10 Οκτωβρίου και να διαλέξουν το πακέτο που τους ταιριάζει. Στην τιμή του κάθε προγράμματος περιλαμβάνεται η δωρεά των 10 ευρώ για την ενίσχυση των προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Για δηλώσεις συμμετοχής στην ομάδα «Δρομείς Χωρίς Σύνορα» μπορείτε, ακόμη, να καλέσετε στο 210 5 200 500 ή να στείλετε μήνυμα στο marathon@msf.gr. Ακόμη μπορείτε να επισκεφτείτε την ειδική ιστοσελίδα www.msf.gr/athensmarathon2012.