Εκλογές 2012
από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 

Τι μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ για τις ελληνικές εκλογές

Αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα, αλλά και για την παραμονή στο ευρώ - Πολύ ψηλά βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Guardian
Τι μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ για τις ελληνικές εκλογές
Μεγάλη σημασία στις ελληνικές εκλογές δίνουν τα διεθνή ΜΜΕ και αυτό φαίνεται και από το λογότυπο της Google στην πρώτη σελίδα της το οποίο είναι φιλοτεχνημένο με ελληνικές σημαίες και κάλπες
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Σε πέντε χώρες έχουν στηθεί σήμερα, Κυριακή, κάλπες και όπως είναι φυσικό τα ξένα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν λεπτό προς λεπτό όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων και των ανταποκρίσεων είναι η χώρα μας, λόγω της κρισιμότητας της αναμέτρησης.

Ο πρωτοφανής αριθμός των αναποφάσιστων καθιστά αδύνατη κάθε πρόβλεψη αποτελέσματος στις σημερινές εκλογές, μεταδίδει μεταξύ άλλων το Reuters, που αξιολογεί το αποτέλεσμα ως αποφασιστικό για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και συνολικά το μέλλον του κοινού νομίσματος και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Θυμωμένοι Ελληνες σε κρίσιμη ψηφοφορία» τιτλοφορεί άρθρο του το Associated Press, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο υπογραμμίζει την κατάρρευση του δικομματισμού μετά από 30 χρόνια διακυβέρνησης, υπεύθυνου για την οικονομική κρίση της χώρας.


Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ακόμη ότι ευνοημένο κόμμα στις σημερινές εκλογές είναι η ΝΔ, παρότι ακόμη και αυτή δεν θα αποσπάει ποσοστό μεγαλύτερο του 25%, παρά την προειδοποίηση του Αντώνη Σαμαρά ότι θα ζητήσει εκ νέου εκλογές στην περίπτωση που δεν κατακτήσει κυβερνητική αυτοδυναμία.

Για το ΠΑΣΟΚ, το Γαλλικό Πρακτορείο γράφει πως λόγω της πολιτικής που υπαγορεύτηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ κινδυνεύει να χάσει περισσότερο από το μισό του 44% των ψηφοφόρων του 2009.

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, η πεποίθηση που επικρατεί στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα είναι πως ο θυμός των ψηφοφόρων έναντι των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων θα φέρει στη Βουλή ακόμη οκτώ μικρότερα κόμματα.

Στο Reuters υπάρχουν ρεπορτάζ από την Αθήνα επικεντρωμένα στην προεκλογική εκστρατεία των αρχηγών των κομμάτων.

Το BBC αναμεταδίδει την εκτίμηση ότι από τη σημερινή διαδικασία δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και σημειώνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα αναμένεται να υποστούν απώλειες, καθώς οι ψηφοφόροι θα στραφούν προς αντιμνημονιακά κόμματα.

«Βασικός παράγοντας για να συνεχίσει η χώρα να έχει πρόσβαση στο πακέτο βοήθειας είναι η ικανότητα της νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας» γράφει το BBC, σημειώνοντας ότι «η οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια θα επαναφέρει τα ερωτήματα για τη θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ».

Σειρά δημοσιευμάτων για τις εκλογές στην Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα ο γερμανικός Tύπος. Οι γερμανοί αναλυτές κάνουν λόγο για τη σημαντικότερη εκλογική διαδικασία της Μεταπολίτευσης.

«Μπορεί οι σημερινές εκλογές να ανησυχούν τράπεζες και αγορές, για τη δημοκρατία όμως είναι ευλογία. Είναι η πρώτη φορά που ζητείται η γνώμη των πολιτών μετά από δυο χρόνια κρίσης και λιτότητας που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή τους. Οι εκλογές αυτές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα» το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung, η οποία σημειώνει επίσης:

«Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι τα δυο παλιά πελατειακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μπορούν βάσει των δημοσκοπήσεων να υπολογίζουν με μια αριθμητική πλειοψηφία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Δεν θα το άξιζαν όμως. Γιατί ήταν τα κόμματα που μετέβαλαν τον πολιτικό και ηθικό κορσέ της χώρας σε τέτοιο βαθμό, που η οικονομική κατάρρευση ήταν το λογικό επακόλουθο. Είναι τα κόμματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει σε απολογισμό των πράξεών τους. Γι΄ αυτό και οι ψηφοφόροι θα τους τιμωρήσουν, θα χάσουν τεράστιο αριθμό ψήφων. Εάν παρόλα αυτά σταθεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι Έλληνες έχουν να επιλέξουν μεταξύ πανούκλας και χολέρας».

«Εκλογές ορόσημο στην Ελλάδα» σημειώνει η Bild στην ηλεκτρονική της διεύθυνση. «Μετά τα πακέτα διάσωσης δισεκατομμυρίων, αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας, βαθιά ύφεση και αύξηση της ανεργίας, οι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα το νέο τους κοινοβούλιο. Η έκβαση θεωρείται αβέβαιη» τονίζει.

Στην άνοδο των αντιμνημονιακών δυνάμεων αναφέρεται δημοσίευμα του Spiegel υπό τον τίτλο: «Εντός κοινοβουλίου, εκτός ευρώ».

Ο Guardian σε άρθρο του με τίτλο «Ο αντιμνημονιακός ηγέτης Αλέξης Τσίπρας απειλεί τον ελληνικό συνασπισμό» (σ.σ. εννοεί κυβερνητικό συνασπισμό) σημειώνει ότι στα γκάλοπ πριν από την απαγόρευση ο ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον διπλασίαζε το ποσοστό του 2009, ενώ επικαλούμενος πηγές από την Ελλάδα αναφέρει ότι στα μυστικά γκάλοπ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 15% ή και παραπάνω.

Η γαλλική  Le Monde αναφέρεται σε εκλογές που διεξάγονται σε κλίμα «απόρριψης των μέτρων λιτότητας των τελευταίων χρόνων» και μιλάει για το τέλος της κυριαρχίας των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν την Ελλάδα από το 1974. Αναφέρει δε, ότι «η Δεξιά θα είναι στην πρώτη θέση, αλλά χωρίς πλειοψηφία».

H Liberation αναφέρει ως πιθανότερο σενάριο τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠαΣοΚ, επιμένοντας όμως στο αρνητικό γεγονός της ειδόσου ναζιστών στο Κοινοβoύλιο.
H συντηρητική Le Figaro διεκτραγωδεί την κατάσταση στη χώρα, με την ανεργία και τις κλειστές επιχειρήσεις και σημειώνει ότι το αποτέλεσμα είναι τόσο αβέβαιο όσο και η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

«Κάλπες στην Ελλάδα: Οι ψηφοφόροι έτοιμοι να καταψηφίσουν τα μέτρα λιτότητας των δύο μεγάλων κομμάτων» ο τίτλος των Financial Times.

Ακόμα και η Google, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης έχει αφιερώσει την πρώτη της σελίδα στις εκλογές στη χώρα μας, δημοσιεύοντας ένα σκίτσο στο οποίο εμφανίζεται μία κάλπη και δίπλα της η ελληνική σημαία.

Την κρίσιμη σημασία των εκλογών στην Ελλάδα για το μέλλον της χώρας αλλά και για την πορεία των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, στην Ευρωζώνη και σε όλη την Ευρώπη, επισημαίνουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ασχολούνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τις ελληνικές εκλογές.

Οι ανταποκρίσεις των μέσων ενημέρωσης σημειώνουν το ήπιο κλίμα της διεξαγωγής της εκλογικής αναμέτρησης, αλλά κάνουν λόγο και για τις προσδοκίες των Ελλήνων οι κάλπες να φέρουν ένα καλύτερο αύριο, επικαλούμενα τις σημερινές δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα, αλλά και τα λόγια Ελλήνων ψηφοφόρων στους μόνιμους ανταποκριτές και στους έκτακτους απεσταλμένους της δημόσιας ραδιοφωνίας ΒΝΡ, της δημόσιας τηλεόρασης ΒΝΤ και άλλων βουλγαρικών μέσων, που καλύπτουν απευθείας τις εκλογές.

Εκτενή αναφορά στις επιπτώσεις που θα φέρουν στην ευρωζώνη και στην ΕΕ τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία και στην Ελλάδα έχουν τα ΜΜΕ του Βελγίου. «Η Γαλλία και η Ελλάδα σείουν τα θεμέλια της Ευρώπης» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας «L'Echo». Ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο άρθρο επισημαίνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα καταφέρουν να λάβουν το ήμισυ των ψήφων, κάτι το οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει «κακό σημάδι για τη σταθερότητα της χώρας».

«Θυμός μα και φόβος για το αύριο» τιτλοφορείται άρθρο της γαλλόφωνης εφημερίδας «Le Soir» για τις ελληνικές εκλογές. «Αναμένεται πολιτικό χάος» και «Κίνδυνος εισβολής της άκρας δεξιάς» επισημαίνει η εφημερίδα «Libre Belgique». Τέλος, ρεπορτάζ του βελγικού τηλεοπτικού δικτύου RTL TV χαρακτήρισε τις εκλογές στην Ελλάδα «ουσιαστικές για το μέλλον της Ευρώπης».


Εκλογές 2012 περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (10)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Τι μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ για τις ελληνικές εκλογές | 07/05/2012 10:41
  Αν καταντήσαμε να είναι είδηση, ότι έξω είμαστε είδηση, τότε ο ξεπεσμός είναι ολικός.
  c. maritsas
  απάντηση42
   
   
  I can be googled therefore I am | 06/05/2012 23:15
  αυτο με το λογοτυπο της google μου θυμιζει εκεινο με την κιμ μπασιντζερ η τον χενρι κισινγκερ , δε θυμαμαι ποιος απο τους δυο γιατι παντα τους μπερδευα αυτους τους δυο , που ειπε οτι οι ελλαδα πρεπει να καταστραφει κτλ - δυστυχως δεν ασχολειται ολη η υφηλιος με την ελλαδα ...
  ελλαδιος
  απάντηση74
   
   
  μικρό hint | 06/05/2012 20:14
  ο αλγόριθμος της google, ως γνωστόν λαμβάνει υπόψιν ΑΠΟ ΠΟΥ γίνεται η αναζήτηση. Για να δείτε λοιπόν τα ίδια αποτελέσματα σα να είσασταν στη χώρα στην οποία ψάχνετε, απλώς προσθέστε "/ncr" στη URL της google...
  γιάννης
  απάντηση111
   
   
  Άντε πάλι... | 06/05/2012 19:48
  "Μεγάλη σημασία στις ελληνικές εκλογές δίνουν τα διεθνή ΜΜΕ και αυτό φαίνεται και από το λογότυπο της Google στην πρώτη σελίδα της το οποίο είναι φιλοτεχνημένο με ελληνικές σημαίες και κάλπες" Τα διεθνή ΜΜΕ δεν νομίζω ότι ασχολούνται με το google.gr (greece) Πολλοί αναγνώστες σας έκαναν την ΙΔΙΑ παρατήρηση όταν γράφατε για το αφιερωμένο στον Αγγελόπουλο λογότυπο της Google.
  ... με το λογότυπο
  απάντηση130
   
   
  Pswriarides | 06/05/2012 17:01
  Το google έχει αυτό το λογότυπο μόνο στην Ελλάδα ... Αν το δείτε από έξω πχ Αγγλία που είμαι εγώ το λογότυπο είναι το απλό καθημερινό.
  Gggghhhhh ggg
  απάντηση120
   
   
  Περί google | 06/05/2012 16:30
  Στην Γαλλία που βρίσκομαι, η Google εχει ακριβώς το ίδιο σκίτσο με την γαλλική σημαία, αντί της ελληνικής. Du calme!
  Γληγόρης
  απάντηση150
   
   
  ε και; | 06/05/2012 15:38
  ...παιδιά,ας βγει όποιος θέλει...μόνο να πάνε όλα καλά...όχι άλλη κόλαση...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση63
   
   
   
  TA 10 ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ | 06/05/2012 10:28
  Τα ψέμματα της κρίσης Ψέμα Πρώτο Όπου έχει αναλάβει το ΔΝΤ βύθισε την οικονομία στην ύφεση. Το ΔΝΤ από τις 20 χώρες που έχει χρηματοδοτήσει οι 13 αναπτύχθηκαν και οι 2 τώρα βρίσκονται στους G20.(Τουρκία, Βραζιλία) Ο άλλες 5 απλά δεν εφάρμοσαν το σταθεροποιητικό πρόγραμμα (βλέπε Ελλάδα). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι της Αγγλίας το 1979 που μπήκε στο ΔΝΤ και εφαρμόζοντας πολιτικές απελευθέρωσης της αγοράς , γνώρισε την μεγαλύτερη ανάπτυξη της ιστορίας της. Ψέμα Δεύτερο Θα μπορούσαμε να χρηματοδοτηθούμε από την Ρωσία. Όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ αυτό ,αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Ρωσία είναι από τα μέλη του ΔΝΤ που έφερε αντίρρηση για το ύψος της βοήθειας προς την Ελλάδα σαν μη συμφέρουσα επένδυση. Η περίπτωση της Λευκορωσίας είναι χαρακτηριστική, ενώ βγήκε από τις αγκάλες του ΔΝΤ, στράφηκε σε δανεισμό στη Ρωσία , η οποία της δάνεισε λιγότερα με μεγαλύτερο επιτόκιο και με επαχθέστερους όρους όπως το ξεπούλημα όλων των υποδομών τους σ' αυτήν. Δείγμα των προθέσεων της είναι ότι αρνείται να πουλήσει πετρέλαιο επί πιστώσει στα ελληνικά Διυλιστήρια, δηλ. σε κερδοφόρες και φερέγγυες επιχειρήσεις. Και για να δείξουμε το ανεδαφικό του παραπάνω ισχυρισμού, η Ρωσία θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα από την ελεύθερη αγορά, απλά δεν το 'κανε. Ψέμα Τρίτο Θα μπορούσαμε να χρηματοδοτηθούμε από την Κίνα. Αυτό είναι το δεύτερο σκέλος της πλάνης ότι αρνηθήκαμε να αναλάβει το χρέος μας η Κίνα και οι προδότες πολιτικοί μας μας έριξαν στην μέγγενη του ΔΝΤ. Η Κίνα όπως και η Ρωσία ,όπως είπαμε θα μπορούσαν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα από την ελεύθερη αγορά ,χωρίς να υπάρχει διακρατική συμφωνία. Δεν το έκαναν γιατί απλά δεν ρισκάρουν τα λεφτά τους σε μια αναξιόπιστη οικονομία. Πρέπει να γνωρίζουν οι μυθοπλάστες της ελληνικής πραγματικότητας ότι η Κίνα έχει δικό της οίκο αξιολόγησης ,ο οποίος υποβαθμίζει συνεχώς την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος. Με λίγα λόγια, όχι δεν θέλει να μας δανείσει, αλλά συμβουλεύει και τους άλλους να μην το κάνουν. Είναι πράγματι αφε
  SP
  απάντηση4415
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ντρέπονται | 06/05/2012 09:21
  Είναι όντως αδύνατη η πρόβλεψη του αποτελέσματος επειδή όσοι ψηφίσουν ή ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ντρέπονται ή θα ντραπούν να το πουν. Γι' αυτό τα exit polls που θα ανακοινωθούν στις 7 που κλείνουν οι κάλπες θα είναι τελείως αναξιόπιστα. Θυμηθείτε τι φιάσκο έπαθαν οι δημοσκόποι στον πρώτο γύρο των προεδρικών της Γαλλίας το 2002, όταν τα exit polls αναδείκνυαν ως μονομάχους για το δεύτερο γύρο τον Σιράκ και τον Ζοσπέν και το βράδυ μετά την καταμέτρηση προέκυψε Λεπέν! Ντρέπονταν να πουν τι ψήφισαν οι ψηφοφόροι του Λεπεν. Στην ίδια φάση βρίσκονται σήμερα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (κυρίως) και της ΝΔ. Γι' αυτό μην εκπλαγείτε αν δείτε υψηλότερα από τα δημοσκοπηθέντα ποσοστά του δικομματισμού.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση355