Στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ύψους 100.000 ευρώ για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου και της ΒΙΑΛ στην περιοχή Χαλκειός στη Χίο προχώρησε η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα:

– Με την Απόφαση επιβολής κυρώσεων για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στο νησί της Λέσβου, επιβάλλεται πρόστιμο 80.000 ευρώ για τη διαρκή παράβαση που αφορά στην πλημμελή λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος με την αυθαίρετη διοχέτευση αστικών λυμάτων στον παρακείμενο χείμαρρο, γεγονός που προκαλεί ανεξέλεγκτες συνέπειες για το περιβάλλον της περιοχής.

– Με την Απόφαση επιβολής κυρώσεων για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στην περιοχή Χαλκειός στο νησί της Χίου, επιβάλλεται πρόστιμο 20.000 ευρώ για τη συνεχιζόμενη πλημμελή λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος, την ύπαρξη λυμάτων και στερεών αποβλήτων εντός του Κέντρου και τα οποία καταλήγουν σε γειτονικές ιδιοκτησίες, γεγονός που προκαλεί περιβαλλοντική ρύπανση και κίνδυνο επικείμενης μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

Οι υπεύθυνοι των δύο Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε Λέσβο και Χίο καλούνται με την απόφαση και πάλι να φροντίσουν άμεσα για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων, αλλιώς θα επιβληθούν νέες διοικητικές κυρώσεις.

Ερωτηθείς, εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, επισήμανε τα εξής : «Δεν επιθυμούμε να μπούμε σε αντιπαράθεση με την Περιφέρεια. Θεωρούμε ότι έχουμε κοινούς στόχους. Έχουμε θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα αποσυμφόρησης όλων των νησιών κι εργαζόμαστε πυρετωδώς για την υλοποίησή του το συντομότερο – δυνατό».