Προτεραιότητα στους υφιστάμενους υγιείς συνεταιρισμούς να αξιοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία όσων συνεταιρισμών βρίσκονται υπό εκκαθάριση, θα δίνει νέα ρύθμιση που ετοιμάζει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν σήμερα Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός κ. Σταύρος Αραχωβίτης και ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κόκκαλης, εντός του επόμενου διμήνου θα έχουν καταλήξει στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα αφορά στην εκμετάλλευση της συνεταιριστικής περιουσίας των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών.

Εντούτοις, υπάρχουν ακόμη πολλά νομικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, καθώς όπως τόνισαν, αυτή τη στιγμή, είναι οι εκκαθαριστές εκείνοι που εκμεταλλεύονται τη συνεταιριστική περιουσία και οι οποίοι, παρότι τους έχει επανειλημμένως ζητηθεί από το υπουργείο να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία, εκείνοι αδιαφορούν.

Οπότε, σε πρώτη φάση, σχεδιάζεται να ξεκινήσει αξιοποίηση των αδρανών ακινήτων ώστε να μπορούν να μισθωθούν κατά προτεραιότητα σε ενεργούς συνεταιρισμούς.

Ο κ. Βασίλης Κόκκαλης αναφέρθηκε επίσης και στα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια. Όπως επεσήμανε την επόμενη εβδομάδα έχει οριστεί ειδική σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδας, για το θέμα. Οι εν δυνάμει δικαιούχοι αγρότες υπολογίζονται σε 22.000.

Σχετικά με το ακατάσχετο των αγροτών – σήμερα είναι στα 1.200 ευρώ ανά μήνα, όπως ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες – προετοιμάζεται ωστόσο σχετική τροπολογία για σωρευτικό ακατάσχετο στα 15.000 ευρώ.