Είναι ειρωνεία αν σκεφτεί κανείς ότι στην εφετινή ΔΕΘ της «μεταμνημονιακής» εποχής, με την παρουσία αμερικανικών κολοσσών και τον πανηγυρικό χαρακτήρα που θέλει να δώσει η κυβέρνηση, θα λείπει το περίπτερο της εμβληματικότερης ίσως βιομηχανίας της Βόρειας Ελλάδος, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, η οποία προσέφυγε πρόσφατα στο άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα.
Η εταιρεία, που αποτελούσε κάποτε το στήριγμα της πρωτογενούς παραγωγής και 10.000 τευτλοκαλλιεργητών, σήμερα χρωστά 241 εκατ. ευρώ, έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και υποθηκευμένη όλη την ακίνητη περιουσία της. Πάντα είχε προβλήματα η εταιρεία, αλλά όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2015 η ΕΒΖ πήρε την κατιούσα. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση άλλαξε πέντε διορισμένες διοικήσεις αλλά καμία δεν κατάφερε να αναδιαρθρώσει την εταιρεία που κουβαλούσε έτσι και αλλιώς αμαρτίες από το παρελθόν.
Το αποτέλεσμα είναι η εταιρεία πριν από λίγες ημέρες να αιτηθεί την υπαγωγή της στον πτωχευτικό κώδικα και ειδικότερα στο άρθρο 106α ώστε ο υποψήφιος επενδυτής –το fund Innovation Brain, ειδικό στις αναδιαρθρώσεις –μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία να διεκδικήσει να πάρει την εταιρεία «καθαρή» και βεβαίως να χάσουν σημαντικό μέρος από τα λεφτά που τους χρωστά η εταιρεία ασφαλιστικά ταμεία, οι τράπεζες, ο ειδικός εκκαθαριστής, προμηθευτές, ΔΕΚΟ, όπως ΔΕΠΑ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενδεχομένως και οι αγρότες που περιλαμβάνονται στους πιστωτές της. Η εκδίκαση της αίτησης θα γίνει στις 26/9 ενώ ως τις 3/12 η ΕΒΖ έχει εξασφαλίσει την προστασία από τους πιστωτές της.
Η σημερινή κυβέρνηση όμως τη μεγαλύτερη ζημία στην εταιρεία την έκανε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Τον Απρίλιο του 2013 όταν είχε κάνει πρόταση η γαλλική Cristal Union, ύψους 117 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της ΕΒΖ, ο κ. Τσίπρας και άλλοι 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους στη Βουλή είχαν χαρακτηρίσει το τίμημα «εξευτελιστικό» και είχαν πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για να ακυρωθεί η πώληση, κάτι που πέτυχαν. Πέντε χρόνια μετά όμως η εταιρεία χρεοκοπεί στα χέρια τους και θα αλλάξει χέρια έναντι πινακίου φακής.
Τυχεροί θα είναι οι περίπου 220 εργαζόμενοι οι οποίοι ανεξάρτητα αν επιλεγούν από τον νέο ιδιοκτήτη για να συνεχίσουν τη δουλειά τους, έχουν εξασφαλίσει τη μετάταξή τους σε φορείς του Δημοσίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ