Σε «πινγκ-πονγκ» ευθυνών εξελίσσεται η υπόθεση των μπλακάουτ στην ηλεκτροδότηση, τα οποία ταλαιπώρησαν τον εφετινό Αύγουστο τους πολίτες σε πολλές περιοχές της χώρας. Τα… κονταροχτυπήματα μάλιστα έφτασαν μέχρι τη Βουλή, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ελλιπείς ελέγχους και περιορισμένες επενδύσεις σε δίκτυα και εγκαταστάσεις. Νερό στον μύλο των σεναρίων έριξαν και πολλοί συνδικαλιστές της ΔΕΗ, οι οποίοι απέδωσαν τα προβλήματα στο περιορισμένο τεχνικό προσωπικό. Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) αναφέρθηκαν σε αστοχίες υλικών και άλλες αιτίες, πέραν της σφαίρας ευθύνης τους.
Σε κάθε περίπτωση ο εφιάλτης των μπλακάουτ ανέδειξε τις ανησυχίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δίκτυα ηλεκτρισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι το εφετινό καλοκαίρι καταγράφηκαν δύο περιστατικά στο δίκτυο της υψηλής τάσης που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ. Στην Αττική, το πρόβλημα στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Αγίου Στεφάνου, τον Ιούλιο, ξεπεράστηκε γρήγορα, ωστόσο η βλάβη στο ΚΥΤ Παλλήνης τον Αύγουστο οδήγησε σε μπλακάουτ, με συνέπεια να μείνει μεγάλο τμήμα της πρωτεύουσας, για ώρες, χωρίς ρεύμα. Η ζημιά αποδόθηκε σε αστοχία ενός καινούργιου διακόπτη που «σε συνδυασμό με την τήξη του μεταλλικού στελέχους του μονωτήρα καθιστούν το συμβάν εξαιρετικά σπάνιο», όπως υποστήριξε ο ΑΔΜΗΕ.
Τη βλάβη στο ΚΥΤ Παλλήνης ακολούθησαν και άλλες, στο δίκτυο διανομής ρεύματος, το οποίο εμπίπτει στη σφαίρα ευθύνης του ΔΕΔΔΗΕ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπισε η Υδρα, η οποία έμεινε για 35 ώρες χωρίς ρεύμα –και χωρίς νερό, αφού η διακοπή ηλεκτροδότησης «χτύπησε» το σύστημα αφαλάτωσης -, δίχως έως σήμερα να έχει δοθεί επαρκής εξήγηση για τους λόγους που καθυστέρησαν τα τεχνικά συνεργεία να εντοπίσουν και να επιδιορθώσουν τη ζημιά. Οι βλάβες τελικά εντοπίστηκαν στη χερσαία σύνδεση του νησιού και αντιμετωπίστηκαν την περασμένη Δευτέρα, καθώς και στο υποθαλάσσιο καλώδιο που δίνει ρεύμα στην Υδρα, βλάβη που επισκευάστηκε την Πέμπτη. Ο ΔΕΔΔΗΕ αντιμετώπισε το καλοκαίρι και άλλα μικρά ή και μεγάλα προβλήματα σε Μύκονο, Σκόπελο, Τήνο, Λέσβο (λόγω κεραυνού), Ρόδο κ.λπ.
Οπως καταγγέλλει στο «Βήμα» μέλος του προηγούμενου ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ, τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στην οικονομική εξάρτηση από τη ΔΕΗ. «Πάντα «ζητιανεύαμε» τα χρήματα που μας αναλογούσαν από την καταβολή των τελών, για να τα πάρουμε τελικά καθυστερημένα και περιορισμένα. Ετσι δεν μπορεί να υπάρξει προγραμματισμός για έργα. Η ελλιπής χρηματοδότηση οδηγεί σε μη έγκαιρη πραγματοποίηση διαγωνισμών για προμήθειες υλικών, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, είναι χρονοβόροι. Πάντα υπήρχαν προβλήματα με τις επενδύσεις, αλλά κατά την περίοδο της κρίσης διογκώθηκαν. Ωστόσο, συντήρηση γινόταν» σημειώνει. Επισημαίνει πάντως ως αδικαιολόγητη την καθυστέρηση για 35 ώρες στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της Υδρας.
Οπως τονίζει, ο εντοπισμός προβλημάτων όπως της Υδρας (και η αποκατάστασή τους) θα ήταν πολύ πιο σύντομος εάν είχαν ολοκληρωθεί οι δρομολογημένες επενδύσεις για τηλεχειρισμό και ψηφιοποίηση των δικτύων, που θα επέτρεπαν τον εντοπισμό οποιασδήποτε ζημιάς από απόσταση. Πρόκειται για επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο πενταετές Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου ως το 2023.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ