Ηταν το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης με νέα σύνθεση και άρχισε με καθυστέρηση, η οποία οφειλόταν στην αργοπορία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία). Συνήθεια που γνώριζαν οι παλαιότεροι υπουργοί (για παράδειγμα, ο Παύλος Πολάκης) που περίμεναν στο καφενείο της Βουλής πίνοντας τον καφέ τους και καπνίζοντας το τσιγαράκι τους. Οι νέοι υπουργοί (βλ. Κατερίνα Παπακώστα, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κατερίνα Νοτοπούλου) ήρθαν πολύ νωρίτερα και κατέλαβαν τις θέσεις τους στο Υπουργικό, θέσεις οι οποίες αυξήθηκαν, αφού από 48 υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς που ήταν, έγιναν αισίως 53.

Ο θηλυκός σωματοφύλακας


Δεν πρόκειται βεβαίως να σχολιάσω ούτε το filofax που είχε ανά χείρας η κυρία Παπακώστα, ούτε γιατί σχολιάστηκε η νεότερη υπουργός Κατερίνα Νοτοπούλου, ούτε βεβαίως τον υφυπουργό κ. Πετρόπουλο που ήρθε με μηχανάκι αλλά χωρίς κράνος. Και αν περιμένετε από εμένα να σας πω ποιος υπουργός χρησιμοποιεί γυναίκα… σωματοφύλακα (όπως χρησιμοποιούσαν ο Αραφάτ, ο Καντάφι αλλά και η πλειονότητα των αμερικανών προέδρων) δεν πρόκειται να μπω σε τέτοιον πειρασμό.
***
Εκείνο που όλοι παρατηρήσαμε είναι ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε αριθμό κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι όμως που αφήνει παγερά αδιάφορο τόσο τον κ. Τσίπρα (που τους τοποθέτησε) όσο και τους υπουργούς που τον… καμάρωναν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Κάποιοι κρατούσαν σημειώσεις την ώρα που μιλούσε ο Πρωθυπουργός, ενώ οι περισσότεροι τον παρακολουθούσαν με… έκσταση.

Οι καθυστερημένοι και οι επιμελείς

Υπάρχουν όμως μερικές λεπτομέρειες από την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες καλό είναι να αναφερθούν. Ισως να μην το γνωρίζετε, αλλά απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος δημοσιογράφων στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου. Εισέρχονται μόνο οι φωτογράφοι και βεβαίως το τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ. Τελευταίος στο Υπουργικό Συμβούλιο, ακόμα και μετά την προσέλευση του Πρωθυπουργού, μπήκε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ προτελευταία, ντυμένη στα λευκά, εισήλθε η Εφη Αχτσιόγλου. Από τους τελευταίους εμφανίστηκαν οι Πάνος Καμμένος, Ευκλείδης Τσακαλώτος (με το γνωστό κόκκινο σακίδιο στην πλάτη), Γιάννης Δραγασάκης (κρατώντας ένα laptop).

Ενας Τσίπρας χαμογελαστός

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εισήλθε στην αίθουσα χαμογελώντας (ωσάν να ήταν το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από εκλογές), διάβασε στους υπουργούς μια ομιλία, στην οποία έδωσε έμφαση στην προτεραιότητα που έθεσε για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού: «Θα πρέπει να καταπολεμηθεί η
παθογένεια της μαύρης εργασίας και θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον»
, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν επεκτάθηκε, επειδή την παροχολογία την αφήνει για τη ΔΕΘ. Και εκείνο που τόνισε είναι ότι πέρασε η εποχή των μειώσεων και ήρθε η εποχή των ελαφρύνσεων. Εδώ ορισμένοι ετοιμάστηκαν να χειροκροτήσουν, αλλά κάποιοι τούς υπενθύμισαν ότι δεν βρίσκονται σε συνεδρίαση της Βουλής ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Το εκνευριστικό «dear Giannis»

Αυτό το επαναλαμβανόμενο «dear Giannis» του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» ήταν εκνευριστικό. Τόσοι και τόσοι ήταν προσκεκλημένοι στο δείπνο (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργοί, πρώην υπουργοί, βιομήχανοι, τραπεζίτες κ.τ.λ.) και ο Γερμανός μόνο στον Γιάννη Στουρνάρα έκανε φιλοφρονήσεις. Τίποτα το παράξενο, θα πείτε. Αφενός επειδή μετέχουν και οι δύο στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αφετέρου επειδή ο Στουρνάρας έκλεψε την παράσταση με το μούσι που άφησε.
***
Τα μέτρα ασφαλείας στο δείπνο της «Μεγάλης Βρεταννίας» ήταν υπερβολικά. Ηταν παρόμοια με αυτά που λαμβάνονται στα αεροδρόμια. Και δεν έφταναν μόνο οι μπάρες ασφαλείας (για εντοπισμό όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών), ήταν και η ηλεκτρονική πιστοποίηση της πρόσκλησης με το… smart phone. Το δε φαγητό δεν θα το έλεγα… συναρπαστικό, αφού σερβιρίστηκαν η κλασική σαλάτα με ντοματίνια και ρόκα, το επίσης κλασικό φιλέτο με πουρέ από καρότο ως κύριο πιάτο και το κλασικό παγωτό με μια μπάρα σοκολάτα ως γλυκό. Εκείνο που πρόσεξα είναι ότι τζάμπα μαγείρεψε για τόσα άτομα ο σεφ της «Μεγάλης Βρεταννίας», επειδή μόλις τελείωσε την ομιλία του ο Βάιντμαν οι περισσότεροι έβγαλαν τα σακάκια τους, έλυσαν τις γραβάτες τους και την έκαναν προς την πλατεία Συντάγματος.
***
Σε ένα τέτοιο δείπνο με τραπεζίτες δεν λείπουν βεβαίως και οι παρασκηνιακές συζητήσεις. Κύριο θέμα ήταν η αντικατάσταση προσώπων σε σημαντικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αυτή του διοικητή της ΕΚΤ, ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του κ. Γιούνκερ, ποιος θα είναι επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού κ.τ.λ. Αυτό που έμαθα είναι ότι οι Γερμανοί ενδιαφέρονται πρωτίστως να τοποθετήσουν Γερμανό στη θέση του Γιούνκερ και όχι Γερμανό στη θέση του Ντράγκι. Και τούτο επειδή υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης και ένας… αντι-Γιούνκερ μπορεί να τα χειριστεί.

Ο… δύτης περιφερειάρχης

Υπάρχει ένας περιφερειάρχης που βουτάει συνεχώς στις θάλασσες και κατεβαίνει στον… βυθό. Είναι δύτης ο άνθρωπος και το απολαμβάνει. Δεν είναι άλλος από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό που πήγε διακοπές στις Σποράδες και βούτηξε στα καταγάλανα νερά τους. Ηθελε να εξερευνήσει τον βυθό όπου βρίσκεται το ναυάγιο της Περιστέρας. Αλλωστε η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι εκτός των άλλων επικεφαλής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα καταδυτικά.

HeliosPlus