Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η φονική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής επιδρά καταλυτικά στις πολιτικές εξελίξεις.
Τα όποια αποθέματα εμπιστοσύνης διατηρούσε η κυβέρνηση Τσίπρα εξαϋλώθηκαν στην κυριολεξία, καθώς ανεδείχθησαν στον μέγιστο βαθμό οι διαχειριστικές και πολιτικές ανεπάρκειες του ιδιότυπου σχήματος που εδώ και τριάμισι χρόνια κυβερνά τη χώρα.
Επιπλέον φανερώθηκε ο αποσυντονισμός της δημόσιας διοίκησης και η αποδιάρθρωση τόσο της Πυροσβεστικής όσο και της Αστυνομίας.
Γεγονότα που μετέφεραν κύματα ανασφάλειας στους πολίτες και διαμόρφωσαν γενικευμένο κλίμα αποδοκιμασίας σε ολόκληρη τη χώρα.
Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός αμφισβητείται κατά τρόπο πρωτοφανή και η κυβέρνησή του βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, όπως τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη ομολογούν, διαπιστώνοντας ότι τα περιθώρια ανάταξης των κυβερνητικών δυνάμεων είναι περιορισμένα.
Και αυτό γιατί επί της ουσίας ετρώθη η ικανότητά της να κυβερνά.
Οπου σταθεί κανείς, δεν ακούει λόγο συμπαθείας ή έστω ανοχής για τους κυβερνώντες, παρά μόνο φωνές οργής και αποδοκιμασίας.
Οσοι παρακολουθούν από κοντά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης γνωρίζουν ότι η ήδη φθαρμένη κυβέρνηση δέχθηκε χτύπημα ολοκληρωτικό και μη αντιμετωπίσιμο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι θέμα χρόνου η απόλυτη κατάρρευσή της.
Πράγμα που σημαίνει ότι η ευθύνη της αντιπολίτευσης, και δη της αξιωματικής, πολλαπλασιάζεται.
Οπως εξελίσσονται τα πολιτικά πράγματα της χώρας, η σκυτάλη της διακυβέρνησης θα περάσει κάποια στιγμή, σχεδόν νομοτελειακά, στη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη.
Και επειδή υπάρχουν πολλές πικρές εμπειρίες από τέτοιες απότομες εναλλαγές στο πρόσφατο παρελθόν, είναι κρίσιμο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι άριστα προετοιμασμένο και καλά διαρθρωμένο ώστε να διαχειριστεί με αξιώσεις τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.
Ας μην αμφιβάλλει κανείς στον κύκλο του κ. Μητσοτάκη ότι στον βαθμό που υπάρξουν έκτακτες πολιτικές εξελίξεις θα χρειαστεί αμέσως μετά τις εκλογές η εφαρμογή σχεδίου ανασυγκρότησης και ανόρθωσης συνολικά της χώρας.
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θα αφήσει πίσω της μια δημόσια διοίκηση αποσυντονισμένη, ένα κράτος ηττημένο, χωρίς συνοχή και πειθαρχίες, έναν λαό απογοητευμένο, μια οικονομία υπερφορολογημένη, ασθμαίνουσα, χωρίς όραμα ανάπτυξης, και μια χώρα περικυκλωμένη από «εχθρούς» και «συμμάχους» που έχουν τα δικά τους σχέδια και συμφέροντα για την ευρύτερη περιοχή.
Χρέος λοιπόν του κ. Μητσοτάκη είναι να προετοιμάσει το κόμμα του καταλλήλως, με κατακτημένη γνώση των θεμάτων και των προβλημάτων που θα χρειαστεί να χειριστεί, με σχέδια ολοκληρωμένα, εσωτερικά συνεπή και βεβαίως με εξ αρχής επιλεγμένα άξια πρόσωπα, ικανά και διατεθειμένα να πέσουν ακόμη και στη φωτιά προκειμένου να επιτελέσουν το δύσκολο έργο ανασύνταξης και αναγέννησης της χώρας.
Ας μην έχουν αυταπάτες όσοι από το άλλο στρατόπεδο απλώς αυτάρεσκα ράβουν κοστούμια.
Η περίοδος που θα ακολουθήσει δεν θα είναι υγιεινός περίπατος, θα απαιτήσει θυσίες, κόπους και άοκνες προσπάθειες.
Η εποχή της απλής εναλλαγής και απόλαυσης της εξουσίας έχει οριστικά παρέλθει.
Οι πολίτες έχουν απαιτήσεις, θέλουν εγγυήσεις προόδου και βεβαίως πρόσωπα αξιόπιστα και ικανά να εργαστούν με πίστη και πάθος για το καλό του τόπου.
Αλλιώς θα έχουν τύχη ανάλογη των προκατόχων τους, που τώρα άπαντες οικτίρουν.

ΤΟ ΒΗΜΑ



ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ