Εκτιμάτε ότι η ελληνική έρευνα αποδίδει σήμερα;
«Αποδίδει και κανένας δεν έχει αντίρρηση σ’ αυτό. Ωστόσο θυμίζει τον γάιδαρο του Χότζα».
Τι εννοείτε;
«Ο Χότζας είχε παρατηρήσει ότι ο γάιδαρός του ζούσε χωρίς να τον ταΐζει. Επαψε λοιπόν να τον ταΐζει και όταν ο γάιδαρος ψόφησε, ο Χότζας σκέφτηκε: Κοίτα να δεις, ψόφησε μόλις τον είχα συνηθίσει να μην τρώει! Ετσι είναι η ελληνική έρευνα σήμερα. Μας έχουν συνηθίσει να επιβιώνουμε χωρίς να μας ταΐζουν και όταν πεθάνουμε δεν θα έχουν καταλάβει το γιατί…».
Τα παραπάνω είναι απόσπασμα από συνέντευξη που είχε που παραχωρηθεί στο «Βήμα» πριν από μια εικοσαετία. Συνεντευξιαζόμενος ήταν ένας πραγματικός ευπατρίδης που είχε αφήσει τη λαμπρή σταδιοδρομία του στη Γερμανία για να υπηρετήσει την έρευνα στη χώρα του, ο αείμνηστος σήμερα καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Σέκερης. Φύσει αισιόδοξος άνθρωπος ο Σέκερης, για να ξεστομίσει δημόσια τα παραπάνω λόγια θα πρέπει να είχε πραγματικά απογοητευτεί από τη στάση της κεντρικής διοίκησης ως προς την ερευνητική κοινότητα.
Φαντάζομαι όμως ότι αν σήμερα ζούσε θα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος, όπως εξάλλου και πολλοί άλλοι που διαχρονικά μόχθησαν και μοχθούν στα ερευνητικά εργαστήρια της χώρας. Αφενός η ίδρυση του ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας), ενός θεσμού που μεταξύ άλλων θα χρηματοδοτεί την έρευνα επί τη βάσει της αριστείας, αφετέρου η σύσταση της επενδυτικής πλατφόρμας EquiFund που, όπως ανακοινώθηκε την εβδομάδα που πέρασε, στόχο έχει τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων μέσω της αξιοποίησης των ερευνητικών δεδομένων, καταδεικνύουν τη θέληση της κυβέρνησης να στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας στις σωστές βάσεις και να αναστρέψει το brain drain.
Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι είναι απόλυτη ανάγκη το οικοδόμημα του κ. Φωτάκη και των συνεργατών του στο υπουργείο Παιδείας και στη ΓΓΕΤ να στηριχθεί από όλους, εντός και εκτός κυβέρνησης και σε βάθος χρόνου. Να μην είναι πυροτέχνημα. Γιατί μόνο μέσα από τη συνέχεια και τη σταθερότητα θα δρέψουμε τους καρπούς που αξίζει η πολύπαθη οικονομία μας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ