«Οχι» σε αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών και συντάξεων και απολύσεις στο Δημόσιο θα πει η κυβέρνηση στην τρόικα στις συζητήσεις που αρχίζουν την Πέμπτη. Ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας αναμένεται ότι θα ορκιστεί το αργότερο ως την Πέμπτη και την ίδια ημέρα θα δεχθεί στο γραφείο του τους κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (EKT).

Σύμφωνα με πληροφορίες θα τους διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει βασικές μεταρρυθμίσεις όπως το κλείσιμο και συγχώνευση Οργανισμών του Δημοσίου, ότι θα δοθεί μεγάλη έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας και παραλλήλως στην κατάρτιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα καταπολεμά τη φοροδιαφυγή. Παράλληλα όμως θα θέσει στο τραπέζι τις «κόκκινες γραμμές» της συμμαχικής κυβέρνησης λέγοντας ότι αυτή είναι η εντολή που του δίνουν τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν.

Χθες το πρωί ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε με το στέλεχος της ΕΚΤ Γεργκ Ασμουσεν, ενώ σήμερα Τρίτη υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

«Αν πείσουμε ότι με μια άλλη συνταγή μπορούμε να πετύχουμε τους ίδιους στόχους τότε μπορούμε να κάνουμε προσαρμογές» δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να πάρει στα χέρια της την «ιδιοκτησία» του προγράμματος.

Το πλαίσιο αυτό συζητήθηκε στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αντ. Μανιτάκης, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρ. Λουκουρέντζος, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης. Οι συναντήσεις των Υπουργών με τα μέλη της τρόικας θα γίνουν σύμφωνα με πληροφορίες από την Πέμπτη ως και το Σάββατο.

«Θα δούμε για επιμήκυνση»

«Κάντε αυτά που πρέπει και θα δούμε». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν τα στελέχη της τρόικας λίγο πριν έλθουν στην Αθήνα, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Στην προσπάθεια διεκδίκησης της διετούς παράτασης του μνημονίου, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει λίστα άμεσων ενεργειών στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κέντρο Τύπου IBC) και του κλεισίματος ζημιογόνων κρατικών Οργανισμών και θα αναφερθεί την πρόοδο που έχει συντελεστεί για την κατάρτιση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Το «χαρτί» της ύφεσης

Παράλληλα η ελληνική πλευρά θα θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το πλαίσιο και τον χρονικό ορίζοντα της εξειδίκευσης των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για το 2013 και 2014, κάνοντας λόγο για την ανάγκη επιμήκυνσης της περιόδου που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, λόγω της βαθύτερης ύφεσης που ξεπέρασε τις προβλέψεις.

Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να «αποκρούσει» ψηφισμένα μέτρα στο Μνημόνιο 2, όπως η μείωση των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο, 12% κατά μ.ο,. από 1ης Ιουλίου (αφορά δικαστικούς, ιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίου, ένστολους, κληρικούς) και οι απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.