Αντίστροφη μέτρηση για τις τελευταίες «πινελιές» στο σχέδιο της Σύμβασης Παραχώρισης του ΟΛΠ, καθώς έως την ερχόμενη Παρασκευή έχει ζητήσει το ΤΑΙΠΕΔ να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των παρατηρήσεων.

Επιπλέον την Τρίτη συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή φορέων του Πειραιά που ζητούν να μην προχωρήσει η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.
Η προσφυγή, που έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 6 Οκτωβρίου στο 4ο Τμήμα του ΣτΕ (με 7μελη σύνθεση), έχει κατατεθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, το Επαγγελματικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ).
Εν όψει της συζήτησης ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης κατέθεσε στο ΣτΕ υπόμνημα με τις θέσεις της Περιφέρειας Αττικής, όπως διατυπώνονται σε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (υπ’ αριθμό 394/20-11-14).
Στο 9σελιδο υπόμνημα, αναπτύσσονται τρεις βασικοί λόγοι, για τους οποίους η Περιφέρεια Αττικής θεωρεί ότι πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα των φορέων του Πειραιά «για την ακύρωση της από 5-3-2014 «Πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΠ ΑΕ» της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΤΑΙΠΕΔ».
Ειδικότερα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Ο ΟΛΠ ΑΕ έχει αρμοδιότητες που ανάγονται στον πυρήνα της κρατικής εξουσίας και οι οποίες δεν μπορούν να ασκηθούν από ιδιώτες ή αμιγώς ιδιωτικού δικαίου νομικό πρόσωπο, όπως είναι η προστασία της δημόσιας ασφάλειας, η προστασία του περιβάλλοντος κ.ο.κ. Με την πώληση του 67% των μετοχών δεν υπάρχει καμία διασφάλιση «της πραγματικής δυνατότητας εξακολουθήσεως της κρατικής εποπτείας». Ο ΟΛΠ ασκεί δημόσια υπηρεσία και διατηρεί δημόσιο χαρακτήρα διαδραματίζοντας εθνικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας».

Επιπλέον το Διοικητικό Συμβούλιο τηςΟΜΥΛΕτην Τρίτη θα παραστεί στη συζήτηση της προσφυγής ενώ την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά η Γενική Συνέλευση τηςΟμοσπονδίαςμε συμμετοχή αντιπροσώπων από όλα τα λιμάνια της χώρας, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για παλλιμενικές κινητοποιήσεις και δράσεις.
Επιπροσθέτως σε ανακοίνωση της η ΟΜΥΛΕ γνωστοποίησε ότι ο Ευρωβουλευτής του SPD και αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου, εισηγητής για την λιμενική αγοράς, κ. Κνουτ Φλεκενστάιν σε ευχαριστήρια επιστολή για την διεξαγωγή του συνεδρίου της ESPO στην Ελλάδα τον Μάιο του 2015, αναφέρει σχετικά με την πώληση Ο.Λ.Π και Ο.Λ.Θ ότι «δεν είναι μόνο μια λανθασμένη λύση αλλά κατάφορα απερίσκεπτη και επικίνδυνη πράξη».

Η στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά προσανατολίζονται στο να υιοθετήσουν τα αιτήματα των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να ταχθούν υπέρ της καταχώρισης των χώρων που έχουν παραχωρηθεί, ενώ σιγή ιχθύος μέχρι στιγμής τηρεί η διοίκηση του ΟΛΠ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές αναμένεται να ζητήσουν την εξαίρεση του θαλάσσιου μετώπου στο χώρο των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα ενώ αντίστοιχη θέση αναμένεται να κρατήσουν και για χώρους στον Πειραιά που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα ή μουσεία έχοντας ως «σύμμαχο» και το υπουργείο Πολιτισμού.
Πιο συγκεκριμένα ένα από τα κτίρια που βρίσκονται στο χώρο της Πολιτιστικής Ακτής έχει χρησιμοποιείται ως μουσείο και μάλιστα έχουν γίνει και διεθνείς διαγωνισμοί για την ανάδειξή του ενώ στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη με την ένταξη σε προγράμματα του ΕΣΠΑ ενώ η «Παγόδα» έχει κριθεί ως κτίριο διατηρητέο.
Φορείς του Πειραιά πάντως εκφράζουν αισιοδοξία ότι στη τελική της μορφή η νέα Σύμβαση Παραχώρισης θα έχει αλλαγές σε σχέση με το υπάρχον έγγραφο ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν το ΤΑΙΠΕΔ είναι διατεθειμένο να κάνει παραχωρήσεις και σε ποια έκταση αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν προβληματισμό στη βάση του ότι εάν υιοθετηθούν όλα ή τα περισσότερα από όσα ζητούν οι φορείς και οι Δήμοι θα «αποδυναμωθεί» σημαντικά η Σύμβαση Παραχώρισης και πιθανόν το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών να μειωθεί.
Κινητοποιήσεις από το Δήμο Κερατσινίου –Δραπετσώνας
Παράλληλα με την συμμετοχή πολλών φορέων πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου –Δραπετσώνας με θέμα την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και τις εξελίξεις γύρω από την περιοχή των Λιπασμάτων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση κατά τη συνεδρίαση αναδείχθηκαν οι πολλαπλές αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει η πώληση του λιμανιού στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, καθώς και στην ανάπτυξη και ποιότητα ζωής των παραλιμένιων πόλεων. «Το πρώτο λιμάνι της χώρας δεν μπορεί ν’ αποτελεί αντικείμενο πώλησης», τόνισε ο Δήμαρχος Κερατσινίου –Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, ο οποίος επεσήμανε ότι η πώληση του υποθηκεύει το μέλλον της πόλης και των κατοίκων της.
Αναφορικά με την περιοχή των Λιπασμάτων, ο Δήμαρχος τόνισε ότι «για εμάς η περιοχή των Λιπασμάτων και οι υπόλοιπες εκτάσεις της πόλης ανήκουν αδιαπραγμάτευτα στους κατοίκους της πόλης και θα τις διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο», ενώ επεσήμανε ότι «περιμένουμε ο Πρωθυπουργός να τηρήσει τη δέσμευση που έδωσε προεκλογικά στο Κερατσίνι για τα Λιπάσματα».
Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε ομόφωνα αποδεκτή η απόφαση για κινητοποιήσεις με έναρξη την πορεία διαμαρτυρίας το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις 11πμ και την γιορτή Τσικουδιάς της Ένωσης Κρητών Κερατσινίου –Δραπετσώνας στο χώρο των πρώην Λιπασμάτων το βράδυ του Σαββάτου.
Ανάμεσα στα αιτήματα είναι: «Η οριστική εξαίρεση από το πακέτο πώλησης των ήδη παραχωρηθέντων από τον ΟΛΠ περιοχών του Δήμου μας: δηλαδή τον αρχαιολογικό χώρο στο Καστράκι, τον πεζόδρομο της οδού Καζαντζάκη, το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι, το οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας. Η οριστική παραχώρηση στο Δήμο Κερατσινίου –Δραπετσώνας της παραλιακής μετόπης της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας (Λιπάσματα) και την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και η οριστική παραχώρηση στο Δήμο Κερατσινίου –Δραπετσώνας των κτισμάτων της ονομαζόμενης πολιτιστικής ακτής που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου».