Λίγες ημέρες μετά την ομιλία του στη Βουλή για τις λίστες της φοροδιαφυγής και τα 7 δισ. ευρώ από 3.500 εκκρεμείς υποθέσεις του ΣΔΟΕ και των ΔΟΥ, ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς κ. Παναγιώτης Νικολούδης ανοίγει τα χαρτιά του στο «Βήμα» για τη μέθοδο που θα ακολουθήσει στην είσπραξη των φόρων από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Παράλληλα αναλύει τη φιλοσοφία της νέας κυβέρνησης για τη φοροδιαφυγή: «Δεν επιθυμούμε να οδηγήσουμε ανθρώπους στη φυλακή, αλλά να εισπράξουμε όσα δικαιούται το κράτος. Αν δεν δεχτούν αυτό που τους προτείνουμε, θα υποστούν τις συνέπειες και τις κυρώσεις».
Οσο για το πώς κατάφεραν τελικά να εντοπίσουν αυτές τις περιπτώσεις, ο κ. Νικολούδης εξηγεί: «Δεν κάνω την αυθεντία ή τον ειδικό, αλλά έχω εκπλαγεί και εγώ από το πόσο απλό ήταν. Θέλω να σας πω, ότι το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που ελπίζουμε να εισπράξουμε είναι η βάση μας, αφού οι έλεγχοι συνεχίζονται και φαίνεται ότι θα είναι με ανοδική πορεία. Θα σας εξηγήσω τώρα πώς εντοπίσαμε αυτά τα ποσά από τις πολλές λίστες και τις καταγγελίες που είχαν τελικά σοβαρή βάση: δημιουργήσαμε μια βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία».
Και πολλά από τα στοιχεία αυτά, συνεχίζει ο υπουργός, «εντοπίσαμε κατ’ αρχήν από τη λίστα με καταθέσεις σε τράπεζες της χώρας, τα οποία μας έστειλε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ξεχωριστά. Είχαν ζητηθεί από τις αρχές του 2011 και αφορούσαν τις καταθέσεις πάνω από 200.000 ευρώ. Αλλη λίστα, αν μπορώ να τη χαρακτηρίσω έτσι, είναι αυτή με τα εμβάσματα στο εξωτερικό, αλλά και εκείνη που είχα στη διάθεσή μου μετά το 2010 και από τότε που ανέλαβα επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος βρώμικου Χρήματος. Εψαξα επίσης μεμονωμένες αναφορές και αξιολόγησα με τη βοήθεια συναδέλφων μου δεδομένα από χρηματιστηριακές κινήσεις, αλλά και περίεργες ασφάλειες. Εντόπισα, για παράδειγμα, ασφαλιστήρια 17.000 ή 11.000 ευρώ όταν οι δικαιούχοι είχαν δηλώσεις 22.000 ευρώ ως ετήσιο εισόδημα. Σε αυτούς τους καταλόγους προσθέσαμε και τη λίστα Λαγκάρντ».
Η συνέχεια ήταν απλή: «Δημιουργήσαμε στήλες με τις καταθέσεις και όλες τις λίστες. Δίπλα βάλαμε τα ΑΦΜ και συγκρίναμε τις δηλώσεις στις εφορίες. Σε ποσοστό 80%-85% δεν είχαν δηλώσει τις καταθέσεις που βλέπαμε –καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ κάποιες φορές. Βρήκαμε επίσης πρόσωπα που ήταν τα ίδια σε κάποιους καταλόγους».
Ποιο ήταν το δεύτερο βήμα σε αυτά που ως σήμερα δεν μπορούσαν να εντοπιστούν; «Ηταν να συγκρίνουμε με τις δηλώσεις της περιόδου 2000-2014. Φυσικά εντοπίσαμε τις περιπτώσεις όπου βρήκαμε μεγάλη δυσαναλογία. Περιοριστήκαμε όμως στον φοροελεγκτικό ρόλο που είχαμε. Ηταν τόσο απλό, αλλά κανείς δεν το είχε κάνει ως σήμερα. Εντοπίσαμε, για παράδειγμα, κατάθεση 1,6 εκατ. ευρώ και η αντίστοιχη ετήσια δήλωση ήταν για 25.000 ευρώ. Και τώρα ερχόμαστε στο πιο δύσκολο κομμάτι της υπόθεσης. Πώς θα τα εισπράξουμε».
Οπως εξήγησε στη συνέχεια, ως σήμερα άλλος οργανισμός (ΣΔΟΕ) έκανε τον έλεγχο και άλλη υπηρεσία (ΔΟΥ) βεβαίωνε τον φόρο. «Για να τις διευκολύνουμε, στέλναμε έκθεση (διαβίβαση πληροφοριών) όπου κάναμε λόγο για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή. Τώρα από τη νέα μου θέση έχω την αρμοδιότητα να στείλω εντολή στους 130 ελεγκτές του ΣΔΟΕ να διαπιστώσουν άμεσα το οφθαλμοφανές για τις 3.500 υποθέσεις που έχει πει η Αρχή κατά του Ξεπλύματος με έκθεση πλήρως αιτιολογημένη ότι υπάρχει φοροδιαφυγή».
Εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς θα αλλάξει η αρμοδιότητα που εξήγγειλε ο κ. Νικολούδης στη Βουλή, να βεβαιώνει απευθείας φοροδιαφυγή το ΣΔΟΕ ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση. «Πράγματι, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Εχω συνεννοηθεί με την αρμόδια υπουργό, την κυρία Νάντια Βαλαβάνη, να συντομεύσουμε και θεσμικά ώστε να δοθεί η αρμοδιότητα στον κάθε ελεγκτή να βεβαιώνει και τον φόρο. Μακροπρόθεσμα βέβαια θα πρέπει να συνταχθεί και ο νέος φορολογικός νόμος. Πρέπει να είναι νόμος σαφής, με σύντομες διαδικασίες και σταθερός για πολλά χρόνια» εξηγεί.
Η φιλοσοφία του νέου υπουργού πάντως σε σχέση με τις κυρώσεις που πρέπει να επιβάλλονται είναι ότι «όταν κάποιος παραδεχτεί το χρέος του στην Εφορία, πρέπει αμέσως να κάνει συμπληρωματική δήλωση. Δεν είναι φιλοσοφία μου να οδηγούνται στη φυλακή. Πρέπει όμως όσοι δεν πληρώνουν να γνωρίζουν τις κυρώσεις, όπως δέσμευση της περιουσίας ή τις κακουργηματικές ποινικές διώξεις και βεβαίως τις προσαυξήσεις που θα πληρώσει ο παραβάτης έτσι ή αλλιώς. Ολα αυτά είναι επίκληση της κοινής λογικής. Να πω πάντως ότι υπάρχει συνεχής ροή ελέγχων, όχι μόνο οι 3.500 υποθέσεις. Αυξάνεται η φορολογητέα ύλη».
Στο ερώτημα αν χρειάζεται και άλλη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο κ. Νικολούδης απάντησε αρνητικά. «Μέτρα και βούληση χρειάζονται. Δεν θα επιτρέψουμε, για παράδειγμα, να δίνονται «θαλασσοδάνεια» με τις συνθήκες που δίνονταν ως σήμερα. Συστηματικά θα ελέγχονται οι προμήθειες προς το Δημόσιο (εξοπλιστικά, φάρμακα κ.τ.λ.). Θα ελεγχθούν όλες οι δημόσιες συμβάσεις. Το λαθρεμπόριο καπνού που γίνεται, στο στάδιο της παραγωγής των καπνικών προϊόντων όσο και σε εκείνο της διακίνησης, θεωρήστε το τελειωμένο. Γνωρίζουμε ακριβώς πώς γίνεται το λαθρεμπόριο και θα «χαλάσουμε το σύστημα». Το ίδιο και στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Να έρθουν όλοι στη νομιμότητα. Μου είπαν ότι μόνο από την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού μπορούμε να εξοικονομήσουμε 1 δισ. ευρώ τον χρόνο»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ