Με μία μόνο σκέψη συμπληρώνουν εφέτος τα μηχανογραφικά τους οι νέοι και οι νέες που διεκδικούν μια θέση στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας: «Να μπω σε τμήμα κοντά στο σπίτι μου…». Αυτό είναι το πρώτο και το κύριο κριτήριο για τη συμπλήρωσή τους, άμεσα συνδεδεμένο με την κοινωνική και οικονομική κρίση που διανύει η χώρα. Ετσι, όπως αποκαλύπτουν τα πρώτα στοιχεία από τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, διαδικασία που ολοκληρώνεται στις 5 Ιουλίου, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά εφέτος:
Κοντά στο σπίτι και «γλέντι» στις ειδικές
  • Οι υποψήφιοι επιλέγουν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους καθώς, όπως λένε εκπαιδευτικοί και φροντιστές που μίλησαν στο «Βήμα», πολλοί απ’ αυτούς φοβούνται ότι εάν περάσουν σε τμήμα μακρινής πόλης δεν θα μπορέσουν ούτε καν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους. «Καθοριστικός παράγοντας εφέτος είναι οι σπουδές κοντά στο σπίτι, καθώς οι γονείς των παιδιών δεν έχουν πλέον οικονομικές αντοχές» λέει εκπαιδευτικός σχολείου στο κέντρο της Αθήνας, που βοηθούσε τις προηγούμενες ημέρες μαθητές του στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου. Αυτό φυσικά θα δημιουργήσει συνωστισμό στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων, ενώ αδικημένοι του συστήματος θα είναι οι νέοι και οι νέες που κατοικούν σε περιοχές οι οποίες δεν διαθέτουν τις σχολές με την κατεύθυνση που ονειρεύονται να σπουδάσουν, ενώ συγκεντρώνουν τη βαθμολογία γι’ αυτές.
  • Η πτώση των βάσεων, με αυτά τα δεδομένα, στο 2ο επιστημονικό πεδίο (των θετικών επιστημών) και στο 4ο επιστημονικό πεδίο (των τεχνολογικών επιστημών) θα είναι μικρότερη από εκείνη που θα ήταν κανονικά, εάν βασιζόταν η ανάλυση των σχετικών στοιχείων μόνο στις επιδόσεις των υποψηφίων. Στα μεγάλα αστικά κέντρα δηλαδή η πτώση των βάσεων θα είναι της τάξης των 100 – 200 μορίων, ενώ στις σχολές της περιφέρειας θα είναι της τάξης των 300 – 400 μορίων.
  • Στην ίδια κατεύθυνση και στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών η τάση ανόδου των βάσεων θα είναι μεγαλύτερη και θα είναι της τάξης των 250 με 300 μορίων στις περιζήτητες σχολές του πεδίου (Νομικές, Φιλοσοφικές κτλ.).
  • Στις ειδικές κατηγορίες και εφέτος θα γίνει το «μεγάλο γλέντι», ειδικά μετά την προεκλογικού τύπου διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης σε αυτές. Εφέτος βέβαια οι κατηγορίες αυτές δεν θα έχουν πολύ χαμηλές βάσεις όπως πέρυσι, καθώς ο αριθμός των εισαγομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, με τις ευεργετικές διατάξεις, έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι 36.000 άτομα είχαν ενταχθεί στις κατηγορίες αυτές και από αυτά μπήκαν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας τα 6.000. Πάντως και εφέτος θα μπουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση άτομα με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ενώ σε ΤΕΙ της Περιφέρειας, που ανήκουν στο 2ο, 4ο και 5ο επιστημονικό πεδίο (των επιστημών οικονομίας και διοίκησης), η πρόσβαση θα είναι σχεδόν ελεύθερη… «Με λευκές κόλλες θα μπαίνουν» έλεγε σχετικά στο «Βήμα» καθηγητής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, ακόμη και οι σχολές των ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού, θα προηγηθούν στις προτιμήσεις των υποψηφίων, καθώς οδηγούν σε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση» εξηγεί ο εκπαιδευτικός και φροντιστής κ. Γ. Χατζητέγας. «Οι νομικές σπουδές, τα τμήματα της Ψυχολογίας, της Αγγλικής Φιλολογίας, οι ιατρικές σχολές και οι υψηλόβαθμες σχολές του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων ανεξάρτητα από τη δυσκολία της επαγγελματικής αποκατάστασης που παρατηρείται στους αποφοίτους μερικών εξ αυτών» αναφέρει.

«Συγκεκριμένα οι νομικές και ιατρικές σπουδές οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική δυσκολία στην επαγγελματική αποκατάσταση δεν θα πάψουν ποτέ να αποτελούν δυνατά χαρτιά στην αγορά εργασίας και σχολές οι οποίες θα παρουσιάζουν σε βάθος χρόνου ελάχιστα ποσοστά ετεροαπασχόλησης των αποφοίτων τους. Σταθερή αξία στην αγορά εργασίας είναι οι σπουδές του Πολυτεχνείου και παρά την κρίση ο κατασκευαστικός τομέας δεν θα πάψει ποτέ να δίνει δουλειά στους πολιτικούς μηχανικούς, τους ηλεκτρολόγους και τους μηχανολόγους, ειδικότητες οι οποίες θα παρουσιάσουν σημαντική ζήτηση με την ανάκαμψη της Οικονομίας» συνεχίζει.

Οι διορισμοί… πέθαναν
Πάντως, όπως εκτιμάται, το ποσοστό των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που μπορούν να διοριστούν στο Δημόσιο δεν θα υπερβαίνει το 5% στο άμεσο μέλλον. «Η πληροφορική και οι νέες τεχνολογίες, ιδίως σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η διαχείριση ενεργειακών πόρων, αποτελούν τις νέες προτιμήσεις των υποψηφίων» αναφέρει ο κ. Χατζητέγας. «Η οικονομική ύφεση έχει επιφέρει ρεαλιστικές αλλαγές στον πίνακα των προτιμήσεων των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε παραδοσιακές σχολές επαγγελματικής ασφάλειας και αποκατάστασης με το βλέμμα όχι πλέον στο Δημόσιο, αλλά στον ανταγωνιστικό και απαιτητικό ιδιωτικό στίβο» καταλήγει.

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις του 2012

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ