Μια σειρά από «έξυπνα» υφάσματα ικανά να μεταμορφώσουν τα ρούχα σε επιφάνειες αφής και σε χειριστήρια ηλεκτρονικών συσκευών αναπτύσσει η Google.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό κολοσσό τεχνολογίας, το μυστικό κρύβεται στην ειδική αγώγιμη κλωστή η οποία ενσωματώνεται στα εν λόγω υφάσματα. Λιλιπούτειοι υπολογιστές τής επιτρέπουν στην πορεία να επικοινωνεί με smartphones και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
«Αν καταφέρουμε να υφάνουμε τη διάδραση και τη δυνατότητα ελέγχου στο ύφασμα, τότε θα έχουμε το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του φορετού υπολογιστή» εξηγεί ο Ιβάν Πουπίρεβ, επικεφαλής του λεγόμενου πρότζεκτ Jacquard της Google.
Η καινοτόμος τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας επιφάνειας αντίστοιχης μιας οθόνης αφής, επάνω στα μπατζάκια ενός… τζιν. Ετσι, ένα χάδι στο πόδι θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια εντολή στο κινητό του κατόχου του.
«Στην παρούσα φάση συνεργαζόμαστε με διάφορους σχεδιαστές από όλον τον κόσμο. Η τεχνολογία των έξυπνων υφασμάτων μπορεί να είναι ορατή ή εντελώς αόρατη» εξηγεί ο ίδιος.
«Το πρότζεκτ Jacquard κάνει εφικτό τον έλεγχο μέσω της αφής και μέσω χειρονομιών. Καθημερινά αντικείμενα όπως ρούχα και έπιπλα μπορούν με τον τρόπο αυτόν να μετατραπούν σε διαδραστικές επιφάνειες. Οι σχεδιαστές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ύφασμα προσθέτοντας μια νέα διάσταση λειτουργικότητας στις δημιουργίες τους, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες γύρω από τα ηλεκτρονικά μέρη» υπογραμμίζει ο Πουπίρεβ.
Κολάρο-«κινητό» για σκύλους

Ονομάζεται Connected Collar και, σύμφωνα με την επινοήτρια αμερικανική εταιρεία DogTelligent, είναι ένα κολάρο hi-tech για σκύλους. Εξοπλισμένο με GPS, δυνατότητα σύνδεσης 3G, Wi-Fi, μικρόφωνο, ηχείο και LED φωτισμό για τις νυχτερινές περιπλανήσεις, το επαναστατικό κολάρο συνδέεται με τη συνοδευτική εφαρμογή στο smartphone του ιδιοκτήτη ειδοποιώντας σε περίπτωση που ο τετράποδος φίλος του βγει εκτός ακτίνας.

Σε τέτοια περίπτωση ο ιδιοκτήτης μπορεί να εντοπίσει ακριβώς πού βρίσκεται το ζώο του ή ακόμη και να του μιλήσει.

«Οι τεχνολογίες του εικονικού λουριού και του εικονικού φράχτη επιτρέπουν στον ιδιοκτήτη να προσφέρει ασφάλεια στον σκύλο του οπουδήποτε και αν βρίσκεται και οποιαδήποτε στιγμή»
αναφέρει η εταιρεία, με έδρα στο Τέξας.
Το «έξυπνο» κολάρο παρακολουθεί επιπλέον τη συμπεριφορά του σκύλου με τη βοήθεια αισθητήρων. Αν εκείνος π.χ. γαβγίζει ακατάπαυστα, ενεργοποιείται μια υπερηχητική σφυρίχτρα παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτές με σκοπό την ηρεμία του ζώου.
Η επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου του Connected Collar, κατά τους δημιουργούς του, έχει διάρκεια ζωής 14 ημερών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της DogTelligent Πάτρικ Περίν, στόχος της εταιρείας είναι να ανοιχθεί ένας νέος δρόμος στον χώρο των wearables για κατοικίδια.
Ψείρες… ηχομόνωσης
Σε όλους μας έχει τύχει κάποια στιγμή να ονειρευόμαστε να μπορούσαμε να «πνίξουμε» έναν εκκωφαντικό ήχο που προέρχεται από τον δρόμο ή από το γύρω περιβάλλον.
Τη λύση προσφέρει η εταιρεία Doppler Labs, με έδρα στη Νέα Υόρκη, και βασίζεται σε ένα ζεύγος από ακουστικά-«ψείρες» ικανά να απομονώνουν ή να ενισχύσουν συγκεκριμένους ήχους του περιβάλλοντος. Σε ρόλο «ζωντανού» αντισταθμιστή τα κομψά ακουστικά Here κάνουν ό,τι ακριβώς μαρτυρεί το όνομά τους: παρεμβαίνουν στους ήχους που ο χρήστης ακούει εκείνη τη στιγμή αλλάζοντας τον τόνο και την ποιότητά τους, «εξαφανίζοντας» για παράδειγμα τις τσιριχτές φωνές των παιδιών, τον θόρυβο του συρμού του μετρό ή μιας μηχανής μεγάλου κυβισμού. Τα ακουστικά διαθέτουν επικάλυψη σιλικόνης για μεγαλύτερη άνεση κατά την τοποθέτηση στα αφτιά, ενώ συνοδεύονται από μια ειδική εφαρμογή για τον έλεγχο της λειτουργίας τους. «Τα ακουστικά Here δημιουργήθηκαν για να δώσουν στον κάτοχό τους τον έλεγχο όλων των ζωντανών ηχητικών εμπειριών που τον περιβάλλουν» εξηγεί η εταιρεία. «Μπορούν, δηλαδή, να περιορίσουν το βουητό του κινητήρα του αεροσκάφους εν πτήσει, να μειώσουν την ένταση του κλάματος ενός μωρού, να ενισχύσουν το μπάσο στη μουσική ενός κλαμπ, να «μιξάρουν» τον ήχο μιας συναυλίας προσθέτοντας αντήχηση και γενικά να ενισχύσουν τις αισθήσεις και να κάνουν κάθε ακουστική εμπειρία προσωπική υπόθεση».
Οι καινοτόμες «ψείρες» ζωντανής ηχητικής απόλαυσης βρίσκονται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω Kickstarter. Η τιμή προπαραγγελίας τους αγγίζει περίπου τα 159 ευρώ, ενώ η διάθεσή τους αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Υδροπλάνα από το μέλλον

Ενα φουτουριστικό μονόπτερο, ικανό να προσθαλασσώνεται και να μεταφέρει 2.000 επιβάτες, αποκάλυψαν ερευνητές από το Τμήμα Αεροναυπηγικής του Imperial College του Λονδίνου. Το υδροπλάνο από το μέλλον θα μπορούσε, σύμφωνα με τους ειδικούς, να ελαφρύνει την κίνηση των αεροδρομίων και να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της χρήσης οικολογικών καυσίμων.


«Με την παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία να καταγράφει αύξηση, η βιομηχανία της αεροπλοΐας αναζητεί τρόπους για την επέκταση των αεροδρομίων επιτρέποντας τη διέλευση μεγαλύτερων, ταχύτερων και ακόμη πιο αποδοτικών από πλευράς χωρητικότητας αεροσκαφών»
εξηγούν οι επιστήμονες. «Ωστόσο ένας από τους βασικούς προβληματισμούς είναι και εκείνος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης». Το μονόπτερο που σχεδίασαν οι ειδικοί διαθέτει πρωτοποριακά ενιαίο αεροδυναμικό σχεδιασμό ατράκτου – φτερών. Παρουσιάστηκε με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Royal Aeronautical Society», όπου οι ίδιοι εξέτασαν κατά πόσον τα εν λόγω υδροπλάνα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν μελλοντικά τα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας που πραγματοποιούν υπερατλαντικές πτήσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ