Βηματοδότης

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Τι γυρεύει
η Lazard
στο παζάρι
Πολλά εξελίσσονται γύρω από την οικονομία στον πρώτο μήνα της νέας διακυβέρνησης που υποδηλώνουν το άλλο πνεύμα και το άλλο σχέδιο. Ωστόσο στο παρασκήνιο φαίνεται πως ορισμένοι δεσμοί παραμένουν αναλλοίωτοι. Και εξηγούμαι… Την περασμένη Τετάρτη έτυχε να γίνω μάρτυρας μιας ενδιαφέρουσας συνάντησης. Στον προθάλαμο του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα περίμενε υπομονετικά το άλλοτε δεξί χέρι του κ. Σόιμπλε (και πρώην στέλεχος της ΕΚΤ), ο γερμανός πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γεργκ Ασμουσεν. Με τη διαφορά ότι πλέον δεν εκπροσωπεί το γερμανικό Δημόσιο παρά μια διεθνή συμβουλευτική εταιρεία για τη διαχείριση ιδιωτικών και κρατικών χρεών.
nnn
Ο κ. Ασμουσεν υπηρετεί πλέον τη γνωστή από τη διακυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα Lazard, η οποία, να σημειώσω, προσφέρει υπηρεσίες συμβούλου επί σειρά ετών στο Ελληνικό Δημόσιο και διακρίθηκε για την υπερδραστηριότητά της τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Ηταν αυτή που πρωταγωνίστησε στην τελευταία ρύθμιση του ελληνικού χρέους…
nnn
Απ’ ό,τι είδα ο κ. Σταϊκούρας υποδέχθηκε εγκάρδια τον γερμανό πρώην υφυπουργό λέγοντάς μας αργότερα πως τον γνώριζε από παλιά και πως υπήρξε υποστηρικτής των ελληνικών θεμάτων στη γερμανική κυβέρνηση. Και όταν τoν ρώτησα τι θέλει τώρα, απάντησε με απόλυτη ειλικρίνεια ότι θέλει να διατηρήσει και να επαυξήσει τη σχέση της Lazard με το ελληνικό κράτος. Ορισμένα πράγματα φαίνεται πως δεν αλλάζουν.
Δάσκαλος και μαθητής
Οπως δεν αλλάζει η σχέση και με την JP Morgan. Μαθαίνω πως ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τον επικεφαλής της JP Morgan για την Ελλάδα Στέλιο Παπαδόπουλο. Πρόκειται για τον πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) που την τελευταία διετία εργάζεται για τη μεγάλη αμερικανική επενδυτική τράπεζα και έχει αναλάβει κρίσιμα projects. Ενδεικτικά, η JP Morgan έχει ρόλο συμβούλου και επικουρεί το υπουργείο Οικονομικών στη διαδικασία σχηματοποίησης του εγγυητικού σχήματος (Asset Protection Scheme) για την επίλυση του γόρδιου δεσμού των «κόκκινων» δανείων. Κάτι που έμαθα από αλλοδαπή πηγή μου είναι πως ο κ. Ζαββός έχει σχέση από το παρελθόν με τον κ. Παπαδόπουλο, καθώς ήταν καθηγητής του στα ακαδημαϊκά του χρόνια. Πλέον δάσκαλος και μαθητής συνεργάζονται, μου λένε, για την αποκατάσταση της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος.
Ο λύκος κι αν εγέρασε…
…κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του. Ο λόγος για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιμένει στην εχθροπάθειά του έναντι του Τύπου…Στην τελευταία του εμφάνιση στη Βουλή επιχείρησε ατυχώς και πάλι να συνδέσει την αποπομπή της Βασιλικής Θάνου με το δήθεν «καρτέλ» διανομής Τύπου. Αγνοεί ο κ. Τσίπρας ότι η τρέχουσα αγορά των εφημερίδων απλούστατα δεν σηκώνει δύο ή περισσότερα πρακτορεία διανομής. Στις καλές εποχές των υψηλών κυκλοφοριών υπήρχαν δύο. Με την κρίση κατέρρευσε το ένα και έβαλε λουκέτο. Το μοναδικό σήμερα αγκομαχά, ζημιώνεται και δεν κερδοφορεί, όπως τον παραπληροφορούν οι συνεργάτες του. Για ποιο «καρτέλ» μιλάμε; Σε ποια αγορά;
nnn
Αλλωστε ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα. Οποιος θέλει μπορεί να συγκροτήσει πρακτορείο διανομής εφημερίδων. Αν ξέρει κάποιον διατεθειμένο να χάσει χρήματα, να τον υποδείξει και σε εμάς. Για να σταματήσει επιτέλους αυτό το καλαμπούρι που πιπιλίζει κάθε λίγο ο χαμένος στρατηλάτης.
Τα τρία φάουλ της κυβέρνησης
Ολα τα καλά με τη νέα διακυβέρνηση. Ωστόσο έχω καταγράψει τρία… φάουλ. Το πρώτο έχει να κάνει με τον λαϊκιστικό παροξυσμό του υπουργού Απασχόλησης Γιάννη Βρούτση για το πλαφόν στις υψηλές συντάξεις. Το αντικείμενο του οποίου εν τέλει είχε μόνο συμβολικό χαρακτήρα και κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Στο ίδιο φάουλ καταγράφεται και η εκπρόθεσμη κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή για τις συντάξεις, κάτι που ενόχλησε το… Μαξίμου και έβαλε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να πει ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί.
nnn
Το δεύτερο φάουλ αφορά την πρώιμη και ανεπεξέργαστη εξαγγελία του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα για την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς νέα αξιόπιστα εργαλεία προσέγγισης του φορολογητέου εισοδήματος για πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογουμένους. Δεν το βλέπω ούτε το 2023 να γίνεται.
nnn
Το τρίτο φάουλ έχει να κάνει με την τοποθέτηση της Μαρίας Αντωνίου στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ο Πρωθυπουργός όταν ήταν στην αντιπολίτευση το είχε χαρακτηρίσει «άχρηστο και χρήσιμο για ρουσφέτι». Ελπίζω να μη συνεχιστούν οι γκάφες, οι ανακολουθίες και η διάψευση των πρώτων λόγων.
Το παρασκήνιο για το άσυλο
Μαθαίνω ότι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με την κυβέρνηση, και συγκεκριμένα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως προκειμένου να συναινέσει στην ψήφιση της διάταξης για το άσυλο. Τη μεσολάβηση μάλιστα ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και στην υπουργό έκανε η Χαρά Κεφαλίδου με σκοπό να βρεθεί ένας κοινός τόπος προκειμένου η διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο να ψηφιστεί και από τα δύο κόμματα. Οπως μαθαίνω, το ΚΙΝΑΛ ήθελε μια διάταξη που να προβλέπει πιο περιορισμένη δυνατότητα επέμβασης της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια, σε σχέση με τους άλλους δημόσιους χώρους, ενώ η κυρία Κεραμέως επέμενε στην εξομοίωση δημόσιων και πανεπιστημιακών χωρών.
Ο «κοσμοπολίτικος πιθηκισμός» της Αριστεράς
Η Σοφία Σακοράφα, βουλευτής του ΜέΡΑ25, φαίνεται, όπως εξιστορεί ο Κώστας Τζαβάρας, ότι δεν έτυχε στη μέχρι σήμερα πολιτική σταδιοδρομία της να συναντηθεί ποτέ με τη σκέψη του αριστερού φιλοσόφου Παναγιώτη Κονδύλη. Ετσι λοιπόν εξηγείται ο επιθετικός τρόπος με τον οποίο αντέδρασε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης όταν άκουσε τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα να αναφέρεται στον περιώνυμο «κοσμοπολίτικο πιθηκισμό» της Αριστεράς κατά την επεξεργασία του άρθρου 101 που αφορούσε την υπόθεση της Βασιλικής Θάνου.
nnn
Απείλησε λοιπόν τον κ. Τζαβάρα ότι αν δεν ζητήσει συγγνώμη για την αναφορά του αυτή η υπόθεση θα έχει συνέχεια. Ο κ. Τζαβάρας αρνήθηκε να ανακαλέσει γιατί, όπως εξήγησε αργότερα, τη φράση αυτή δεν τη χρησιμοποίησε ως προσωπική αιχμή κατά της κυρίας Σακοράφα αλλά για να υπενθυμίσει ότι με τη φράση αυτή ο Παναγιώτης Κονδύλης περιγράφει την ευθύνη της Αριστεράς και μιας μερίδας της ελληνικής διανόησης για την παρακμή της σύγχρονης Ελλάδας στο μνημειώδες πόνημά του για την καχεξία του αστικού στοιχείου στη νεοελληνική κοινωνία και ιδεολογία.

