Αέρα, φωνάζει η Φώφη

Αέρα, φωνάζει η Φώφη | tovima.gr

Ορισμένοι βιάστηκαν, φαίνεται, και έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν ως τη… θερινή σύναξη των αγροφυλάκων της Κεντροαριστεράς. Η γιορτή του 94χρονου Αντώνη Λιβάνη, επί πολλά χρόνια συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν η αφορμή για να περάσει από εκεί το μισό Υπουργικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Κάπως έτσι ήθελε προφανώς ο Πρωθυπουργός να δείξει ότι η πολύφερνη Κεντροαριστερά είναι… του χεριού του. Τώρα, μάλιστα, μετά το στημένο διαζύγιο που πήρε από τον συγκυβερνήτη του. Αλλωστε, ο υιός του Αντώνη Λιβάνη, γνωστός εκδότης Ηλίας Λιβάνης, ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ και εκδίδει κυριακάτικη εφημερίδα η οποία στηρίζει σθεναρά την κυβέρνηση (και τον κ. Τσίπρα).

nnn

Στη γιορτή προσκλήθηκε και η Φώφη Γεννηματά βεβαίως, αλλά απ’ ό,τι λένε οι πράκτορές μου στην εκδήλωση αυτή, ήταν σφόδρα ενοχλημένη. Γιατί; Μα γιατί κάποιοι προσπάθησαν προφανώς να στήσουν «κεντροαριστερό»… αρραβώνα. Μάλιστα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, βλέποντας να γίνεται στην οικία Λιβάνη, στην Κηφισιά, σχεδόν… συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου, δυσφόρησε λέγοντας σε συνεργάτες της: «Είναι πολύ πνιγηρά εδώ μέσα, πάμε έξω να πάρουμε αέρα».

nnn

Πέραν των τυπικών χαιρετισμών «γεια σου Αλέξη – γεια σου Φώφη», δεν υπήρξε καμιά άλλη συζήτηση, μια και τους χωρίζει το χάος αυτή την περίοδο. Και όπως μου έλεγαν συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά, «δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας μαζί τους». Εις εξ αυτών μάλιστα μου υπενθύμισε, με κάποια παραλλαγή, τη ρήση του Γρηγόρη Ψαριανού «το ΚΙΝΑΛ δεν θα γίνει ο ρεπατζής του Πάνου Καμμένου». Και κάτι ακόμα. Λίγο νωρίτερα η Φώφη είχε εξαπολύσει, από τηλεοράσεως, σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Τσίπρα, της πολιτικής του και της «κυβέρνησης-κουρελού» του.

Η διεύρυνση Μητσοτάκη

Με κινούμενη άμμο μοιάζουν αυτή την περίοδο τα κόμματα, όχι μόνο τα μικρομεσαία, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Κι αν πολύς λόγος έχει γίνει για το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντροαριστερά και την προσπάθεια ηγεμόνευσης του χώρου, δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης για διεύρυνση του κόμματός του.

nnn

Σύμφωνα με όσα μου εκμυστηρεύτηκαν στελέχη που γνωρίζουν τις κινήσεις που θα κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ, η διεύρυνση του κόμματος θα εντείνεται όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. Μου λένε, λοιπόν, ότι παίζουν δυνατά τρία ονόματα ανθρώπων της αγοράς, καταξιωμένων και κυρίως στελεχών που πληρούν τις προδιαγραφές που έχει θέσει ο Μητσοτάκης για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θέλει να εφαρμόσει. Ποιοι είναι αυτοί;

nnn

Ο ένας είναι ο Ακης Σκέρτσος, γενικός διευθυντής του ΣΕΒ και παλαιότερα δεξί χέρι του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών και διευθυντής του γραφείου του για μια πενταετία. Ο κ. Σκέρτσος είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Master of Arts) στον τομέα του Political Management and Lobbying από το Πανεπιστήμιο George Washington των ΗΠΑ και πτυχιούχος της Σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο δεύτερος είναι ο καθηγητής και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας. Είναι από το 2003 καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης. Κάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania των ΗΠΑ. Ειδικεύεται στη Βιομηχανική Οργάνωση, Μικρooικovoμική, Θεωρία Παιγνίων και την Πολιτική Ανταγωνισμού και Ρύθμισης Αγορών. Ο τρίτος είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, γνωστός για τις πολύ ενδιαφέρουσες έρευνες του διαΝΕΟσις. Ο κ. Πιερρακάκης είναι υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Είναι απόφοιτος του Harvard University, του ΜΙΤ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Στροφή σε οικονομολόγους και ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας δείχνει να κάνει ο Κυριάκος.

Καμμένος
στ’ άρματα

Και μια και μιλήσαμε παραπάνω για Πάνο Καμμένο, μου λένε ότι ο πρώην υπουργός αποφάσισε να το ρίξει στο αντάρτικο και μάλιστα δυναμικά. Προς το παρόν, από την ψαροταβέρνα του Πειραιά και από το «πολιτιστικό κέντρο» του Γονίδη όπου χόρεψε το «Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά». Ομως ο ίδιος διαδίδει ότι δεν θα μείνει για πολύ στα χαμηλά και θα ξαναβγεί στον αφρό. Στη Βουλή οι άσπονδοι φίλοι του έλεγαν ότι «ο Καμμένος είναι απρόβλεπτος και μόλις περάσει η περίοδος της… θλίψης για τα χαμένα μεγαλεία, θα επανακάμψει δριμύτερος». Και αυτό ακριβώς φοβούνται, δηλαδή τι θα λέει από εδώ και πέρα και για ποιους. Ηδη ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός του είπε δύο φορές ψέματα για τη συμφωνία των Πρεσπών και έβαλε στο στόχαστρό του τον Ν. Κοτζιά και το «Πράττω».

nnn

Στην πιάτσα μάλιστα ακούγεται ότι αναζητεί λεφτά για να κάνει δυναμική προεκλογική εκστρατεία. Ισως να έχουν βάση οι φήμες ότι πουλά μεγάλο πατρικό ακίνητο που κατέχει μαζί με τη αδελφή του στη λεωφόρο Συγγρού. Εκεί, όμως, που θα γίνει χαμός είναι αν επιβεβαιωθούν άλλες φήμες που αναφέρουν ότι το ακίνητο θέλει να το αγοράσει πολύ γνωστός έμπορος όπλων αντί 27 εκατ. ευρώ. Γιατί ο εν λόγω κύριος είναι και πολύ γνωστός για τις… χριστιανικές του πεποιθήσεις.

Αμα ξύνεσαι στην γκλίτσα

Μια από τις αντιπαραθέσεις στη Βουλή η οποία συζητήθηκε ήταν ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, με αφορμή το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών. Ο κ. Γαβρόγλου, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΚΚΕ, ρώτησε τους βουλευτές του αν είναι σοβαροί και προτείνουν τον διορισμό των 30.000 αναπληρωτών. Την απάντηση την πήρε λίγη ώρα αργότερα από τον ίδιο τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος, σε έντονο ύφος, του απάντησε: «Είστε σοβαροί, θα σας πούμε εμείς, κύριοι του υπουργείου Παιδείας; Εσείς που το 2015, προεκλογικά και μετεκλογικά, δίνατε υποσχέσεις για 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών, όπως έκανε και η ΝΔ πριν για 10.000. Και μετά τα 4 χρόνια τα δικά σας και τα άλλα 4 χρόνια της ΝΔ ακόμα ψάχνουμε να βρούμε αυτούς τους διορισμούς. Για να δούμε δηλαδή ποιος είναι σοβαρός και ποιος είναι πραγματικά γελοίος εδώ μέσα, κύριε υπουργέ της αμάθειας και των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων». Μάλλον του τη φύλαγε ο Κουτσούμπας από τότε που ο Γαβρόγλου στις δηλώσεις κατά την ορκωμοσία του, μιλώντας για τη θητεία του στο ΚΚΕ Εσωτερικού, μίλησε για «ιερατείο του ΚΚΕ». Και τότε είχε εισπράξει μια πληρωμένη απάντηση από το ΚΚΕ. Τον είχε αποκαλέσει «υπουργό-προϊόν της παρέμβασης του ιερατείου της Εκκλησίας, όπως είχε καταγγείλει ο προκάτοχός του (Φίλης) στο υπουργείο». Αυτά παθαίνεις άμα ξύνεσαι στην γκλίτσα του τσοπάνη.

Πετσίτης
ξανά…

Μαθαίνω πως ο Μανώλης Πετσίτης (ή Μανόλο, γνωστότερος και ως Μανόλο του Παππά), ο στενός φίλος του Νίκου Παππά, θα βρεθεί σύντομα ξανά στο προσκήνιο. Μπορεί το «σίριαλ» Καμμένου, η ψήφος εμπιστοσύνης και οι Πρέσπες να τον έβγαλαν προσωρινά από το κάδρο, αλλά πληροφορούμαι πως ετοιμάζονται νέες αποκαλύψεις τόσο για τον κ. Πετσίτη, όσο και για τους φίλους του στο Μαξίμου, καθώς και για τους κύπριους φίλους του.

Παπαδήμος στη Μόσχα

Στη Μόσχα βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, όπου μίλησε σε διεθνές συνέδριο της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την προοπτική του ευρώ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την καθιέρωση του ευρωπαϊκού νομίσματος. Στην ίδια ενότητα μίλησαν επίσης ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η πρόεδρος της Βουλής της Φινλανδίας Paula Rissiko, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Σιγκαπούρης, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζοβάνι Τρία και η υπουργός Παιδείας της Γαλλίας.

nnn

Οι Ρώσοι, βλέπετε, προσπαθούν να δημιουργήσουν δυναμική εικόνα της χώρας τους επιδιώκοντας να κυριαρχήσουν σε πολλούς τομείς, κυρίως στην τεχνολογία.

nnn

Στην εισήγησή του ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προοπτικές του ευρώ, αν μπορεί να αντιμετωπίσει νέα χρηματοπιστωτική κρίση, εάν προάγει την ανάπτυξη κ.ά., λέγοντας ότι πέτυχε πολλά αλλά δεν είναι για πανηγυρισμούς.

nnn

Μάλλον δυσαρεστημένος έφυγε από την Αθήνα ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, καθώς η παρουσία του στη χώρα μας επισκιάστηκε από τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης. Aλλωστε ο φιλοσυριζαίος (όπως τον αποκαλεί η αντιπολίτευση) Πιερ κολλάει πλέον τα τελευταία του ένσημα. Αλλά μην τον λυπάστε. Αφού αφυπηρετήσει από την Κομισιόν θα εξακολουθήσει, μαθαίνω, για τρία έτη να λαμβάνει 18.000 ευρώ μηνιαίως!

nnn

Η Ζωή Κωνσταντο-πούλου άκουσε ντιμπέιτ και δεν το άφησε να πέσει κάτω. Κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα σε μια τηλεμαχία σε όποιο κανάλι θέλει ο Πρωθυπουργός. Μάλιστα του είπε «άσε τον Κυριάκο που δεν θέλει και έλα σε μένα». Επιδιώκει να συζητήσει με τον Τσίπρα για τους πλειστηριασμούς, τη φονική φωτιά στο Μάτι, αλλά και για τα μνημόνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk