Η ΕΜΥ προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο Τάσος Αρνιακός και ο Σάκης Αρναούτογλου κάνουν μια ποιητική και διακριτικά καταστροφολογική ανάγνωση του καιρού που προκαλεί αλλεπάλληλους κόμπους στο στομάχι. Το κατά πόσο ακραία είναι τα φαινόμενα που περιγράφουν αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος. Ωστόσο, το έργο τους όπως και κάθε άλλου μετεωρολόγου ανά τον κόσμο αναγνωρίζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαρτίου που έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε διότι στις 23 Μαρτίου του 1950 δημιουργήθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, ένα εξειδικευμένο όργανο του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων, ο οποίος σήμερα αριθμεί 189 κράτη – μέλη.

Πολλοί μετεωρολόγοι ανά τον κόσμο, ιδίως οι τηλεοπτικοί, έχουν μεταφέρει πλειάδα ειδήσεων που αφορούν ακραία καιρικά φαινόμενα με αρκετή φαντασία. Σε πρόσφατο δελτίο καιρού ο Τάσος Αρνιακός παρομοίασε τον καιρό στην Ελλάδα με την έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη. Σε κάθε περίπτωση, προ Καντάφι και μάλιστα το 1922 όταν η Λιβύη ήταν ακόμα ιταλική αποικία, είχε σημειωθεί η μεγαλύτερη θερμοκρασία στην ιστορία, με τον υδράργυρο ν’ αγγίζει τους 59,2 βαθμούς Κελσίου. Αντιθέτως η χαμηλότερη θερμοκρασία ανά τον κόσμο καταγράφηκε το 1983 στο σταθμό Βοστόκ στην Ανταρκτική όταν κατρακύλησε στους 89,2 βαθμούς υπό το μηδέν.

Στην έρημο Ατακάμα, στη Χιλή δεν έχει εκδηλωθεί ποτέ βροχή σε αντίθεση με την περιοχή Τσεραπάντζι της Ινδίας όπου μετρήθηκαν 26.467 χιλιοστά βροχής μέσα σε ένα χρόνο. Στo όρος Ρανιέρ της Ουάσινγκτον την περίοδο 1971 – 1972 η χιονόπτωση έφτασε τα 31,1 μέτρα και ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί παγκοσμίως.

Το 1986 στο Μπαγκλαντές ήταν μια «βαριά» χρονιά για τους κατοίκους καθώς τότε καταγράφηκε το μεγαλύτερο χαλάζι, με βάρος που έφθανε το ένα κιλό! Και αν σας τυραννούσε το ερώτημα για την μεγαλύτερη νιφάδα ever, θα σας αποκαλύψουμε ότι έφθανε τα 38 εκατοστά…