σεμνα 6 Ιουνίου

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Ερχονται αλλαγές
Το νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο και την Κεφαλαιαγορά, που είναι σχεδόν έτοιμο από το υπουργείο Οικονομικών, θα καταργεί τη θέση που κατέχει σήμερα στο ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ο εκπρόσωπος του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Και αυτό γιατί δεν μπορεί το ΧΑ να είναι και εποπτεύων αλλά και εποπτευόμενος οργανισμός.
Μάλιστα, το νομοσχέδιο, όπως πληροφορείται η στήλη, θα ασχοληθεί και με το ΔΣ της ΕΧΑΕ. Για να μετέχει κάποιος σε αυτό, δεν θα πρέπει να είναι μέλος σε ΔΣ άλλης εισηγμένης εταιρείας. Αν ισχύσει αυτή η διάταξη, θα έχουν πρόβλημα ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ Γιώργος Χαντζηνικολάου, που είναι πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Αλέξης Πιλάβιος, που είναι μέλος του ΔΣ της Μυτιληναίος, αλλά και ο καθηγητής Γιώργος Δουκίδης που μετέχει στο ΔΣ της Αλουμύλ.
Αλλη προσέγγιση
Ως ανάσα για τον κλάδο των αερομεταφορών χαρακτήρισε την κρατική βοήθεια των 115 εκατ. ευρώ η Sky Express, που εκτελεί πτήσεις σε 34 προορισμούς εσωτερικού, δίνοντας μάλιστα έμφαση στον οριζόντιο χαρακτήρα των μέτρων. «Τα μέτρα είναι ένα χέρι βοήθειας στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε τα νησιά, τον τουρισμό, την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Και είναι ιδιαίτερα θετικό ότι είναι οριζόντια, στηρίζοντας το σύνολο του κλάδου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, που ανήκει στον κρητικών συμφερόντων όμιλο Γρύλλου και είδε τα έσοδά της τον Απρίλιο και τον Μάιο να βυθίζονται κατά 90,56% και 81,38% αντίστοιχα.
Από την άλλη, η Aegean βρήκε μεν τα μέτρα θετικά αλλά ανεπαρκή για το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί: «Τα μεγέθη είναι πολύ μικρά σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Αφορούν όλον τον κλάδο, εταιρείες αεροδρομίων, επίγειας εξυπηρέτησης και φυσικά αεροπορικές, μικρές και μεγάλες, με τον ίδιο οριζόντιο τρόπο, χωρίς ειδικά πλεονεκτήματα για καμία».
Μοσκοβισί εσωτερικού…
Επιστροφή στο μέλλον για τον Πιερ Μοσκοβισί (σκίτσο). Ο πρώην επίτροπος για θέματα Οικονομίας της ΕΕ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας επί Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να διοριστεί επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου της πατρίδας του. Πρόκειται για τον θεσμό στον οποίο ο ηλικίας 63 ετών Σοσιαλιστής πολιτικός κόλλησε τα πρώτα του ένσημα μετά την αποφοίτησή του από τη φημισμένη Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ΕΝΑ) το 1984.
…και ο μεγαλόθυμος Μακρόν
Ο διορισμός του Μοσκοβισί στο ανώτατο δικαστήριο, που λειτουργεί ως θεματοφύλακας της διαφάνειας της δημόσιας ζωής στη Γαλλία, φημολογούνταν τους τελευταίους μήνες. Αλλά δεν παύει να αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι ο στενός συνεργάτης του Ολάντ ουδέποτε έχει πει έναν καλό λόγο για τον Εμανουέλ Μακρόν. Αντίθετα, έχει αξιολογήσει το κίνημα «Εμπρός» ως πολιτική έκφραση ενός «λαϊκισμού του συρμού» (mainstream populism). Δεν έχει παραλείψει επίσης να «περιποιηθεί» και τους συνεργάτες του σημερινού προέδρου, χαρακτηρίζοντάς τους «προσωπικό εξαιρετικής μετριότητας».
Σε ρυθμούς κορωνοϊού
Μπορεί η άρση του lockdown να έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο οι τράπεζες εξακολουθούν να κινούνται σε ρυθμούς κορωνοϊού. Οπως πληροφορείται η στήλη, μόνο το 30% του προσωπικού στα γραφεία διοίκησης πηγαίνει στο πόστο του, ενώ με περίπου τους μισούς εργαζομένους λειτουργούν τα καταστήματα για την εξυπηρέτηση του κοινού. Ειδικά στα μεγαλύτερα κτίρια των τραπεζών, η εικόνα των γραφείων είναι πρωτόγνωρη. Στους open space χώρους, σε κάθε τετράδα γραφείων κάθεται μόνο ένας εργαζόμενος, ενώ για να έχει και παρέα άλλον έναν θα πρέπει τα γραφεία να είναι τουλάχιστον έξι.
Από εκεί και πέρα μη νομίζετε ότι όσοι πάνε στη δουλειά τους έχουν και πολλές επαφές. Ειδικά τα ανώτερα στελέχη, που έχουν δικό τους ξεχωριστό χώρο, δεν επικοινωνούν με τρίτους, ακόμη κι αν βρίσκονται στο ίδιο κτίριο, αλλά χρησιμοποιούν βιντεοκλήσεις για τις συσκέψεις.
Δάνεια σε φοιτητές
Μια αναπάντεχη οικονομική στήριξη βρήκαν όλοι οι ξένοι φοιτητές και οι Ελληνες που σπουδάζουν στη Γερμανία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τρεις στους τέσσερις ξένους φοιτητές στη Γερμανία εργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους και τα εισοδήματά τους επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η υπουργός Παιδείας και Ερευνας της Γερμανίας Anja Karliczek ανακοίνωσε τη δημιουργία προγράμματος άτοκων εκπαιδευτικών δανείων για να εξασφαλίσουν τη συνέχεια των σπουδών τους. Σύμφωνα με στοιχεία από το MyGermanUniversity GmbH (MyGU), σχεδόν 400.000 ξένοι φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο γερμανικό πανεπιστήμιο, με μια αυξανόμενη τάση για τα επόμενα χρόνια.

