ΣΕΜΝΑ

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Σταϊκούρας
συναινετικός
Αναβαθμισμένο ρόλο θέλει να δώσει στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) η κυβέρνηση εν όψει των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έρχονται στον χώρο της εργασίας, του εκσυγχρονισμού του Δημοσίου, ακόμη και των αλλαγών στην εκπαίδευση.
Το άνοιγμα ήδη έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (σκίτσο), ο οποίος με νομοθετική ρύθμιση κατοχυρώνει την ανεξαρτησία της ΟΚΕ, παρέχει στην επιτροπή ανθρώπινους πόρους, δηλαδή ειδικό επιστημονικό προσωπικό, και ό,τι άλλο κριθεί αναγκαίο για την αναβάθμισή της.
Μάλιστα ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται απολύτως την αξία του εποικοδομητικού κοινωνικού διαλόγου, των συναινέσεων και, ως εκ τούτων, του δυνητικά κομβικού ρόλου της ΟΚΕ» και ανέφερε ως παράδειγμα ότι η επιτροπή συνέδραμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με τις απόψεις της ενώ ανταποκρίθηκε στο αίτημα του υπουργείου Οικονομικών και διατύπωσε τη γνώμη της για το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Παρεμπιπτόντως, το ελληνικό σχέδιο έχει εξασφαλίσει και την προέγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μάλιστα συζητήθηκε στο τελευταίο Eurogroup στο οποίο συμμετείχε ο κ. Σταϊκούρας, αποσπώντας θετικά σχόλια για την προετοιμασία που έχει γίνει.
Υστερα από 20 μήνες!
Είκοσι μήνες πέρασαν για να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έργο της ολοκλήρωσης του E65!
Οπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, η DG COMP (η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) ενέκρινε, ως συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο, το έργο του βόρειου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου E65, που θα συνδέει την πόλη των Τρικάλων με την Εγνατία Οδό. Σημειωτέον ότι ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2019.
Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 442 εκατ. ευρώ, συνολικού μήκους 70,5 χλμ., που περιλαμβάνει την πλήρη κατασκευή της κεντρικής αρτηρίας, των δρόμων εξυπηρέτησης και των λοιπών οδικών συνδέσεων, και θα συμβάλει στην αναβάθμιση του οδικού χάρτη της χώρας
Η βουτιά στη ζήτηση ποτών…
To πλήγμα που υπέστησαν από τα δύο απαγορευτικά εντός του 2020 η εστίαση και ο τουρισμός οδήγησαν σε κατάρρευση των πωλήσεων του χονδρικού εμπορίου αλκοολούχων ποτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), το 2020 έκλεισε με συρρίκνωση των πωλήσεων στο κανάλι χονδρικής κατά -52%. Το σύνολο των πωλήσεων του κλάδου αλκοολούχων ποτών για το 2020 παρουσίασε πτώση 32% σε σύγκριση με το 2019, καθώς με μικρή αύξηση 2% την πτώση συγκράτησε μόνο μερικώς το κανάλι της λιανικής (supermarkets) και Cash and Carry, όντας και το μόνο που παρέμεινε σε λειτουργία, σε αντίθεση με την επιτόπια κατανάλωση (bars, café bars, εστιατόρια κ.ά.) που πρακτικά μηδενίστηκε τελώντας σε lockdown σχεδόν το ήμισυ της περσινής χρονιάς. Στο κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης εκτιμάται ότι καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών.
…και το αντίδοτο
Επειδή το ίδιο ασφυκτικό πλαίσιο συνεχίζεται και το 2021, οι παράγοντες της ΕνΕΑΠ υποστηρίζουν πως τα μέτρα επιδοματικής προσέγγισης δεν επαρκούν για την ανάταξη του κλάδου και εκτιμούν πως η μόνη ζωτικής σημασίας παρέμβαση με αναπτυξιακή προοπτική θα είναι η μείωση της έμμεσης φορολογίας. Οπως επισημαίνουν, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 1η θέση στην ΕΕ-27 σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα αναφορικά με το ύψος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών, ενώ ταυτόχρονα ο ΕΦΚ είναι έως και 4,5 φορές υψηλότερος από τον μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών. Στον κλάδο δραστηριοποιούνται 35.000 εμπορικές επιχειρήσεις με 66.000 εργαζομένους και ετήσια εισοδήματα της τάξεως των 480 εκατ. ευρώ.
Εκπτώσεις στους πρωινούς
Το μέλλον ανήκει σε όσους ξυπνούν νωρίς, διακηρύσσει μέσω της «Figaro» η Ελζά Μπαμπαρόν. Διότι αυτοί θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν 50 ευρώ φθηνότερα ένα έξυπνο κινητό από τα καταστήματα της Bouygues Telecom. Η γαλλική εταιρεία κάνει έκπτωση 50 ευρώ σε όσους ψωνίζουν από τις 9 έως τις 11 το πρωί. Η προσφορά ισχύει από τις 16 Ιανουαρίου που ισχύει «σκληρή» καραντίνα στη Γαλλία και τα περισσότερα καταστήματα κλείνουν στις 17.30. Διότι από τις 18.00 ισχύει «συσκότιση» και απαγόρευση κυκλοφορίας – η χρήση του πολεμικού όρου «συσκότιση» από τους Γάλλους υποδηλώνει τον θανάσιμο κίνδυνο από τις… βόμβες διασποράς του κορωνοϊού.
Ανοικτά από τα χαράματα
Δεν είναι όμως μόνο η Bouygues που προσπαθεί να προσελκύσει νωρίς την πελατεία της. Οι επίσης τηλεπικοινωνιακές SFR και Free ανοίγουν τα καταστήματά τους μία ώρα νωρίτερα. Οσο για τα σουπερμάρκετ, ανεβάζουν ρολά προτού ακόμα χαράξει! Η αλυσίδα Géant ανοίγει από τις 6.30 το πρωί, ενώ ακολουθούν τα Monoprix στις 7, τα Auchan, Casino και Carrefour στις 7.30 και τα γερμανικά Lidl, περιέργως, μόλις στις 8. Οι γαλλικές επιχειρήσεις σουπερμάρκετ υπολογίζουν ότι το κόστος για τον τζίρο τους από τη συσκότιση φτάνει το 30%.

