Δεν ρισκάρουν οι τράπεζες

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Πολλά έχουν ακουστεί για την κατανομή των χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες. Αρκετοί επιχειρηματίες εκφράζουν παράπονα ότι δεν τους δίνουν δάνειο. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας (σκίτσο) παρουσίασε στην έκθεσή του για το 2020 ορισμένες πτυχές που δεν είχαν συζητηθεί ως τώρα. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση ανά περιφέρεια συνδέεται με την αντίστοιχη συμβολή της στο ΑΕΠ της χώρας. Ετσι, το μεγαλύτερο υπόλοιπο δανείων, περίπου 60% του συνόλου των υπολοίπων, υφίσταται στην Αττική και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 10%. Κάτι που είναι λογικό. Επιπλέον, όμως, αποδεικνύεται ότι οι τράπεζες προτιμούν τις εκταμιεύσεις στις πράσινες περιοχές. Οχι φυσικά σε αυτές που αντέχουν στην πανδημία, αλλά σε όσες έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά καθυστερήσεων στην επιχειρηματική πίστη. Για παράδειγμα, η Αττική έχει το χαμηλότερο ποσοστό (26%) και βάσει του ΑΕΠ έχει λάβει τα περισσότερα δάνεια. Από την άλλη πλευρά, περιφέρειες όπως η Δυτική Μακεδονία (52%), το Βόρειο Αιγαίο (51%) και η Δυτική Ελλάδα (50%) βρίσκονται χαμηλά στη λίστα με τα υπόλοιπα δανείων.
Ο «Αγών» του
Αν. Καλλιτσάντση
Ενα πόνημα 52 σελίδων έγραψε ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, το οποίο απέστειλε σε φίλους αλλά και σε μη φίλους, όπως χαρακτηριστικά λέει. Ο τίτλος είναι: «Ενας αγώνας για την αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού». Εκεί καταγράφει τις προσπάθειές του μέσω της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2020 για να αλλάξει τον εισηγμένο όμιλο. Η πανδημία επηρέασε τα μεγέθη του 2020, αλλά ο πρώην ισχυρός άνδρας του ομίλου θα πρέπει να εξηγήσει πώς αυτή τη διετία ο τζίρος από 1,85 δισ. στο τέλος του 2018 υποχώρησε στα 892 εκατ. το 2020, τα ίδια κεφάλαια από 653 εκατ. κατήλθαν στα 332 εκατ. και ο καθαρός δανεισμός από 775 εκατ. προσέγγισε τα 1,25 δισ. ευρώ.
Επενδύσεις στα χιόνια
Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 790.000 ευρώ με δημόσια προσφορά και τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών προχωρεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων. Στόχος με τα κεφάλαια αυτά είναι να καλυφθεί η ίδια συμμετοχή σε συνολική επένδυση 20,2 εκατ. ευρώ που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αφορά την εγκατάσταση σταθμού επεξεργασίας λυμάτων και την αντικατάσταση αναβατήρων. Σήμερα μέτοχοι στο ΧΚΚ είναι ο Δήμος Καλαβρύτων με 96,69%, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 1,52% και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας με 1,79%.
Η δημόσια προσφορά θα διαρκέσει έως τις 6 Μαΐου. Θα εκδοθούν 79.000 μετοχές με τιμή διάθεσης 10 ευρώ η μία (όσο και η ονομαστική τιμή). Το ελάχιστο ποσό αγοράς έχει οριστεί στα 1.000 ευρώ, δηλαδή για 100 μετοχές. Ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων θα συμβάλει στην επιμήκυνση της περιόδου λειτουργίας καθώς και στη βιωσιμότητα της επιχείρησης για τα επόμενα έτη. Οσοι πιστοί προσέλθετε…
Mετακομίζουν
(ξανά) ΔΟΥ
Για όσους από τα βόρεια προάστια αναρωτιούνται και διαμαρτύρονται για το χάος και την αδυναμία επικοινωνίας με την Εφορία τους η απάντηση βρίσκεται στο ότι όλες οι ΔΟΥ που είχαν προ διετίας συστεγαστεί στην οδό Λευκάδος και Ευελπίδων μετακομίζουν (ξανά) στη mega-εφορία που δημιουργεί η ΑΑΔΕ στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Γαλατσίου. Εκεί θα μεταφερθούν σταδιακά όλες οι Εφορίες των βορείων προαστίων από Ψυχικό – Μαρούσι – Χαλάνδρι και βορειότερα. Υπομονή…

