Πρόγραμμα #skills4engineers : Επιτάχυνση δεξιοτήτων για ένα καλύτερο μέλλον

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι και καταρτισμένοι επιστήμονες στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία, συχνά τους αποθαρρύνουν γρήγορα. Στο περιβάλλον της κρίσης, το πρόβλημα εντείνεται ακόμα και για αυτούς που έχουν καταφέρει να συμπληρώσουν τα πρώτα ένσημά τους. Απολύσεις, ελαστικές μορφές εργασίας, αλλά και υποπληρωμένες θέσεις, δυσανάλογα των προσόντων τους, τους στέλνουν με συνοπτικές διεργασίες… στο ταμείο ανεργίας.

Συντονισμένη δράση κατά του brain drain

Συχνά το εξωτερικό φαντάζει η μόνη λύση… Το γνωστό σε όλους μας brain drain, ή αλλιώς η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας.
Το τελευταίο διάστημα όμως και ακριβώς επειδή το πρόβλημα έχει εντοπιστεί, επιδιώκεται από φορείς, κυρίως όμως από την ιδιωτική πρωτοβουλία, να υπάρξει μια συντονισμένη δράση που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.
Από τις πρωτοβουλίες που έχουν ξεχωρίσει το τελευταίο διάστημα είναι αυτή της MYTILINEOS, η οποία με συστηματικές δράσεις επιδιώκει να προσφέρει ουσιαστικές ευκαιρίες στους νέους επιστήμονες και παράλληλα να συμβάλει στη δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών για την αειφόρο ανάπτυξη του βιομηχανικού κλάδου στην Ελλάδα. Με ναυαρχίδα το Πρόγραμμα
«Μηχανικοί στη Πράξη», που βρίσκεται στον τρίτο χρόνο λειτουργίας, και το επιτυχημένο «Νέα Γενιά Εν Δράσει», η MYTILINEOS έχει ήδη εκπαιδεύσει 50 νέους πτυχιούχους (μηχανικούς και άλλων ειδικοτήτων) με ελάχιστη ή και καθόλου εμπειρία προσφέροντάς τους 12 μήνες έμμισθης εργασίας σε πραγματικές συνθήκες δουλειάς. Παράλληλα, έδωσε τη δυνατότητα να ξεκινήσουν την καριέρα τους είτε στην ίδια την εταιρεία είτε αξιοποιώντας την εμπειρία τους στην ευρύτερη αγορά εργασίας.

Καινοτόμα κοινωνικά προγράμματα κατάρτισης

Η MYTILINEOS στο πλαίσιο της αναθεωρημένης κοινωνικής της πολιτικής και ανταποκρινόμενη στις επιτακτικές ανάγκες της κοινωνίας, συνεχίζει να επενδύει στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων με σκοπό την αύξηση της απασχολησιμότητας, εστιάζοντας ειδικότερα σε πρακτικές που μειώνουν το χάσμα μεταξύ παρεχόμενων (από τους υποψήφιους εργαζομένους) και ζητούμενων (από την αγορά εργασίας) δεξιοτήτων.
Στην κατεύθυνση αυτή η εταιρεία σε συνεργασία με την Κοινωνική Επιχείρηση knowl, που διαθέτει σημαντική εμπειρία στον σχεδιασμό καινοτόμων κοινωνικών προγραμμάτων κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, σχεδίασαν και προσφέρουν δωρεάν το #skills4engineers. Ενα πρόγραμμα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων & Απασχολησιμότητας υψηλών προδιαγραφών, όπου μέσα σε 65 ώρες εξατομικευμένης συμβουλευτικής, 25 νέες και νέοι μηχανικοί, Διπλωματούχοι Πολυτεχνικών Σχολών και Πτυχιούχοι Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, θα έχουν την ευκαιρία να ενδυναμώσουν το επαγγελματικό τους προφίλ και να επιτύχουν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Βασική επιδίωξη του προγράμματος αποτελεί η ταχεία κάλυψη κενών σε δεξιότητες (soft & hard skills). Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, το πρόγραμμα αξιοποιεί εξειδικευμένα μαθησιακά εργαλεία και εφαρμόζει την καινοτόμο, βραβευμένη μεθοδολογία του «Επιταχυντή Δεξιοτήτων Mellon», με 1 στους 2 συμμετέχοντες να βρίσκει την εργασία που επιθυμεί βάσει του επαγγελματικού στόχου.
Μη σας παραξενεύει το φουτουριστικό αυτό όνομα… Το πρόγραμμα κάνει ακριβώς αυτό, επιταχύνει και εμπλουτίζει τις γνώσεις και τις δεξιότητες των συμμετεχόντων, μέσω ταχύρρυθμων και εξειδικευμένων ομάδων εργασίας.
Οι επιλεχθέντες Μηχανικοί, για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί στο σύγχρονο και απαιτητικό περιβάλλον εργασίας, πρέπει να αναπτύξουν, να ενισχύσουν το επαγγελματικό τους προφίλ. Ετσι, μέσω του #skills4engineers θα καλύψουν κενά στις δεξιότητές τους και θα εκπαιδευτούν κατάλληλα ώστε να «ταιριάξουν» στη θέση εργασίας που ονειρεύονται. Με εξειδικευμένη προσέγγιση, το προφίλ των συμμετεχόντων ενδυναμώνεται ουσιαστικά, αλλά και ψυχολογικά, βάσει των δικών τους «θέλω και μπορώ».

Παρεμβάσεις για νέους μηχανικούς

Αξίζει να σημειωθεί ότι η MYTILINEOS έχει κατορθώσει να συμβάλει ουσιαστικά σε έναν κλάδο που τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα, αυτό των μηχανικών. Οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που η εταιρεία έχει σχεδιάσει και υλοποιεί για νέους μηχανικούς, έχουν δημιουργήσει κυριολεκτικά σχολή, καθώς νέοι χωρίς εμπειρία καταφέρνουν να αποκτήσουν προσόντα και κατάρτιση που μπορούν να τους δώσουν εφόδια για να συνεχίσουν με αξιώσεις την επαγγελματική τους ζωή.
Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν από την ιστοσελίδα του προγράμματος: http://www.mellon-accelerator.eu/skills4engineers/.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της MYTILINEOS που υλοποιεί τόσο στο πλαίσιο της στήριξης των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης με ορίζοντα το 2030, όσο και της δέσμευσής της στο πρόγραμμα G.E.F.Y.R.A. (Greek Enterprises For Youth Reinforcement Acceleration), του CSR Hellas, για τη γεφύρωση του χάσματος των δεξιοτήτων και την προετοιμασία ποιοτικών και βιώσιμων θέσεων εργασίας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk