• Αναζήτηση
 • Οι προοπτικές για τουρισμό, ακίνητα, τράπεζες και ενέργεια

  Οι εκτιμήσεις επενδυτών και αναλυτών για την «επόμενη μέρα»

  «Το 2018 εξελίχθηκε στην καλύτερη τουριστική χρονιά όλων των εποχών, με διεθνείς αφίξεις που αγγίζουν τα 33 εκατομμύρια, σχεδόν 2 δισ. ευρώ επιπλέον τουριστικά έσοδα σε σχέση με το 2017 και σειρά νέων τουριστικών επενδύσεων» ανέφερε για τον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας η αρμόδια υπουργός κυρία Ελενα Κουντουρά. Ο κ. Νίκος Χάτζος, της Marriott International Inc., ανέφερε πως η Ελλάδα απολαμβάνει μια πρωτοφανή ανάπτυξη στον τουρισμό από το 2013, με συνεχή ρεκόρ αφίξεων και εσόδων τουριστών. Επιπλέον, περισσότερες από 350 επενδύσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό έχουν υποβληθεί προς έγκριση κατά τη διάρκεια των  τελευταίων τριών ετών, επιβεβαιώνοντας τη σταθερά αυξανόμενη εμπιστοσύνη των ντόπιων και ξένων επενδυτών στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.

  Επενδυτικό πλαίσιο

  «Η άμεση και έμμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας έφθασε στο 27,3% το 2017» ανέφερε ο Γιώργος Γαλανάκις της Lampsa. Ωστόσο, σημείωσε πως  ο ελληνικός ξενοδοχειακός κλάδος χρειάζεται ένα σταθερό και φιλικό επενδυτικό πλαίσιο προκειμένου να διατηρήσει την ηγετική του θέση έναντι του ανταγωνισμού. Για το real estate και τις υποδομές ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, της Dimand, τόνισε πως το 2018 είχαμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, κυρίως στον ξενοδοχειακό τομέα και στην αγορά φιλοξενίας, ενώ οι παίκτες που θα προσαρμοστούν στη δυναμική της αγοράς θα είναι αυτοί που θα αδράξουν τις ευκαιρίες.

  O Αριστοτέλης Καρυτινός, της  Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, σημείωσε ότι  καταγράφονται πλέον περισσότερες συναλλαγές, οι οποίες ενισχύονται και από τις πρώτες διαθέσεις ακινήτων από τις τράπεζες, αλλά αφορούν κυρίως συγκεκριμένα ακίνητα, εμπορικά, με αξιόλογα επενδυτικά χαρακτηριστικά (investment grade). Οι ξένοι επενδυτές, κυρίως τα μεγαλύτερα funds, δείχνουν ενισχυμένο ενδιαφέρον αλλά κατά κύριο λόγο με έμμεσο τρόπο, επενδύοντας κυρίως σε NPLs και όχι άμεσα σε real estate. Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται στον χώρο του τουρισμού (hospitality), όχι μόνο σε resorts αλλά και σε ξενοδοχεία πόλης.

  «Η χώρα θα πρέπει να αξιοποιήσει την ενισχυμένη διεθνή εμπιστοσύνη, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την αυξανόμενη οικονομική δραστηριότητα, διατηρώντας παράλληλα τη θετική δυναμική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την απαραίτητη στροφή προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παραμένει η σημαντικότερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» ανέφερε ο Χρήστος Μεγάλου, της  Πειραιώς.

  «Το τοπίο το 2019 θα γίνει ακόμα πιο απαιτητικό. Τα σχέδια για μείωση των NPEs θα οδηγήσουν σε επιταχυνόμενη μείωσή τους ως το 2021» ανέφερε ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος, της Alpha Bank. Στον τομέα της ενέργειας, ο Arnaud Jossien, της BNP Paribas, παρατήρησε πως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον πιο κοντά στη φιλοδοξία της να εξελιχθεί σε έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, ενώ ο Amos Hochstein, της Tellurian Inc., εκτίμησε μεταξύ άλλων πως η  Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μια πολύτιμη θέση στην ενεργειακή σκακιέρα.

  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk