Νέο «πρόσωπο» για το Μικρολίμανο και την Ακτή Δηλαβέρη
Μέσα από το πρόγραμμα αναπλάσεων του Δήμου Πειραιά δύο από τις πιο όμορφες γωνιές της πόλης μπαίνουν σε τροχιά αναβάθμισης και εξωραϊσμού
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Αποτελούν δύο από τις πιο όμορφες γωνιές του Πειραιά, δίπλα στη θάλασσα, με θέα το παραλιακό μέτωπο της αθηναϊκής Ριβιέρας, και συνδέουν την περιοχή του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας με την Καστέλλα. Η Ακτή Δηλαβέρη και το Μικρολίμανο με τα πολλά καταστήματα εστίασης, που αποτελούν εδώ και χρόνια στέκια για χιλιάδες επισκέπτες Ελληνες και ξένους, μπαίνουν σε «τροχιά» αναβάθμισης από τον Δήμο Πειραιά. Παράλληλα έχει δρομολογηθεί η ανάπλαση του παρακείμενου περιβάλλοντος χώρου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας με στόχο να προσελκύσουν περισσότερους περιπατητές και να γίνουν ακόμα πιο ελκυστικές. Οι συγκεκριμένες περιοχές θα αποκτήσουν φωτιστικά τύπου LED. Oλα αυτά σε συνδυασμό πάντοτε με την προσπάθεια ανάδειξης της πόλης ως αυτόνομου τουριστικού προορισμού και μετατροπής του λιμανιού σε home port (αφετηρίας και τερματισμού) για τα κρουαζιερόπλοια.
Το έργο έτοιμο
εντός του 2019
Για το Μικρολίμανο πρόσφατα αναδείχθηκε ανάδοχος για το έργο. Το κόστος ανέρχεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ, ενώ η ανάπλαση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019. Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη και η υλοποίηση του έργου θα γίνουν από τον Δήμο Πειραιά και η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής. Η σχετική μελέτη προβλέπει κατεδάφιση των υπαρχουσών παράνομων κατασκευών στη γραμμή της παραλίας, μετακίνηση των τραπεζοκαθισμάτων σε άλλο σημείο του κοινόχρηστου χώρου, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας πλάτους 3,5 μέτρων όπου θα απαγορεύεται η στάθμευση, αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων, ανακατασκευές των πεζοδρομίων και των πλακοστρώσεων, ασφαλτικά έργα, αναβάθμιση του αποχετευτικού στη συγκεκριμένη περιοχή, καθορισμό νέων χώρων στάθμευσης για δημότες και επισκέπτες και νέα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων.
Η ανάπλαση χαρακτηρίζεται στρατηγική παρέμβαση μεγάλης κλίμακας όχι μόνο για τον Πειραιά αλλά και για την Αττική ευρύτερα, καθώς αναζωογονείται και ενεργοποιείται το παράκτιο μέτωπο της πόλης ως ένας δυναμικός πόλος υπερτοπικής σημασίας. Σημειώνεται ότι στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται η απελευθέρωση της ζώνης παραλίας από τις υπάρχουσες κατασκευές και η μετατροπή της σε ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο περιπάτου. Επιπλέον οι οδοί Ακτή Κουμουνδούρου και Ναυάρχου Βότση μετατρέπονται σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Μετά την ανάπλαση οι επισκέπτες θα μπορούν είτε να περπατήσουν είτε να κάνουν ποδήλατο δίπλα στη θάλασσα σε έναν μεγάλο ελεύθερο χώρο με παρτέρια, δέντρα και παγκάκια, ενώ έχει υπάρξει μέριμνα και για την απρόσκοπτη κίνηση ατόμων με κινητικά προβλήματα.
Η ανάκαμψη
του παραλιακού μετώπου
Στην παρακείμενη Ακτή Δηλαβέρη κάποτε υπήρχαν καφετέριες και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης που προσέλκυαν πολλά άτομα νεαρής ηλικίας. Η οικονομική κρίση και το άνοιγμα παρόμοιων καταστημάτων σε άλλα σημεία της πόλης, όπως στην Τρούμπα, οδήγησαν αρκετές επιχειρήσεις σε «λουκέτο». Το τελευταίο διάστημα όμως η Ακτή δείχνει σημεία σταδιακής ανάκαμψης. Η έλλειψη σχεδιασμού ως τώρα για την ανάπλαση της περιοχής και η υποβάθμισή της είχαν ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή συνέχεια του παραλιακού μετώπου από το Φάληρο έως το Μικρολίμανο και την Πειραϊκή. Ετσι θεωρείται ότι η ανάπλαση μπορεί να ευνοήσει σημαντικά τις προϋποθέσεις της αστικής αναζωογόνησης για τη δημιουργία νέων χώρων – πόλων τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το έργο για την ανάπλαση έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 2.100.000 ευρώ.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη βελτίωση της προσβασιμότητας, τη διαμόρφωση σημείων ενδιαφέροντος και τη διασύνδεση αυτών, την ενίσχυση του πρασίνου και τη βελτίωση του μικροκλίματος, την ενεργειακή αναβάθμιση και τον σχεδιασμό νέου αστικού εξοπλισμού. Στόχος είναι η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, η αντικατάσταση της υπάρχουσας πεζογέφυρας, η οργάνωση των χώρων στάθμευσης, καθώς και η δημιουργία οργανωμένου χώρου στάθμευσης με υποστηρικτικό χαρακτήρα για τα άλλα έργα στην περιοχή του Μικρολίμανου.
«Επιλύεται μια
παθογένεια δεκαετιών»
Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης μιλώντας στο «Βήμα» τόνισε ότι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο Μικρολίμανο αποτελούσε δέσμευση της δημοτικής αρχής, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις των τελευταίων δεκαετιών στην πόλη του Πειραιά.
«Οταν αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2014, υπήρχε τελεσίδικη δικαστική απόφαση για την κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κατασκευών στο Μικρολίμανο μέχρι τέλος του ίδιου έτους, ενώ δεν υπήρχε καμία μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής. Ξεκινήσαμε να διεκδικούμε παρατάσεις για το θέμα των κατεδαφίσεων και προχωρήσαμε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, για να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η ανάπλαση. Σε αυτή την προσπάθεια αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών και των καθυστερήσεων που υπήρξαν από την κεντρική διοίκηση, αλλά τις ξεπεράσαμε. Πλέον υπάρχει ανάδοχος και η ανάπλαση στο Μικρολίμανο ξεκινάει. Για τη δημοτική αρχή κι εμένα προσωπικά είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς επιλύεται μια παθογένεια δεκαετιών» τονίζει ο κ. Μώραλης, ο οποίος ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη και την Περιφέρεια, καθώς και την ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία συνέδραμε τις υπηρεσίες του δήμου για τη σύνταξη της μελέτης.
Τέλος, ο κ. Μώραλης αναφερόμενος στην ανάπλαση της Ακτής Δηλαβέρη είπε ότι στόχος είναι να ενοποιηθεί όλο το παραλιακό μέτωπο στο Μικρολίμανο, σημειώνοντας πως είναι ένα έργο το οποίο εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του Δήμου Πειραιά. «Επιθυμία όλων μας είναι να γίνει το Μικρολίμανο μια σύγχρονη, φιλόξενη και δημοφιλής περιοχή. Να καταστεί πόλος έλξης για τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης μας» κατέληξε ο δήμαρχος Πειραιά.

