Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Μικρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις θα διαπιστώνουν από τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους εκατομμύρια πολίτες, και αυτό θα οφείλεται στη μειωμένη παρακράτησης φόρου εισοδήματος λόγω των αλλαγών στη φορολογική κλίμακα και τις εκπτώσεις φόρου (αφορολόγητο).
Οι μειώσεις στη φορολογία σε μηνιαία βάση φθάνουν έως τα 13 ευρώ αν πρόκειται για άγαμους ή έγγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά και τα 15 ευρώ αν πρόκειται για συνταξιούχους χωρίς προστατευόμενα τέκνα.
Στην περίπτωση που ένας μισθωτός έχει ένα προστατευόμενο τέκνο, η μείωση της μηνιαίας παρακράτησης θα φθάσει έως και 11 ευρώ και αν πρόκειται για συνταξιούχο με ένα παιδί το ποσό αυτό φθάνει τα 13 ευρώ.
Στα δύο παιδιά η μείωση της φορολογίας για τους μισθωτούς σε μηνιαία βάση διαμορφώνεται έως 14 ευρώ και για τους συνταξιούχους έως τα 17 ευρώ, ενώ στην περίπτωση μισθωτών με 3 παιδιά η μηνιαία παρακράτηση θα μειωθεί έως 23 ευρώ και για συνταξιούχους με 3 προστατευόμενα τέκνα έως 27 ευρώ.
Ανάλογα με το εισόδημα
Τα παραπάνω ποσά μηνιαίας μείωσης φόρου που θα φανεί σε μισθούς και συντάξεις αφορούν συνολικά ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Για ποσά άνω των 20.000 και ως 50.000 ευρώ οι μειώσεις ψαλιδίζονται σημαντικά λόγω των αλλαγών που επήλθαν στον τρόπο που υπολογίζεται η νέα έκπτωση φόρου, δηλαδή τα νέα αφορολόγητα.
Για αυτή την κατηγορία πολιτών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής την περασμένη Τετάρτη (ημέρα ψήφισης του Προϋπολογισμού) ότι από το 2020 θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται η εισφορά αλληλεγγύης που πλήττει κυρίως τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
Ας δούμε, όμως, ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα που αφορούν άγαμους-έγγαμους με 1 προστατευόμενο τέκνο.
Αν, για παράδειγμα, κάποιος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, που σήμερα ανέρχεται σε 650 ευρώ ή 9.100 ευρώ ετησίως, τότε η παρακράτηση φόρου θα μειωθεί από τον Ιανουάριο του 2020 κατά 4 ευρώ τον μήνα ή 52 ευρώ ετησίως. Αυτή δηλαδή θα είναι η αύξηση που θα διαπιστώσει τους πρώτους μήνες του έτους στον μισθό του. Στα μέσα του 2020, που αναμένεται να μειωθούν κατά 0,9% οι ασφαλιστικές εισφορές, θα έχει λίγο μεγαλύτερο όφελος.
Στην περίπτωση που κάποιος λαμβάνει τον μέσο μισθό που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις – όπως εμφανίζεται στα στοιχεία του ΕΦΚΑ – και ανέρχεται στα 1.100 ευρώ ή 15.400 ευρώ ετησίως, τότε η μηνιαία μείωση του φόρου ανέρχεται σε 6 ευρώ και ετησίως σε 79 ευρώ.
Αν όμως ο φορολογούμενος με ένα προστατευόμενο τέκνο λαμβάνει μηνιαίο μισθό 1.500 ευρώ ή 21.000 ευρώ ετησίως, όταν θα εισπράξει τον μισθό του Ιανουαρίου δεν θα δει καμία διαφορά σε σύγκριση με τον μισθό Δεκεμβρίου 2019, και αυτό γιατί η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο Αφορολόγητο βγάζει ως αποτέλεσμα μηδενική διαφορά φόρου. Ούτε αύξηση αλλά ούτε και μείωση
Το ίδιο θα συμβεί και για κάποιον που λαμβάνει μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ (28.000 ευρώ ετησίως) ή 3.000 ευρώ (42.000 ευρώ ετησίως). Αν όμως κάποιος βρίσκεται στην ευχάριστη θέση το μηνιαίο εισόδημά του από μισθούς να ανέρχεται στις 4.000 ευρώ, δηλαδή ετησίως τις 56.000 ευρώ, τότε ο συγκεκριμένος μισθωτός θα δει μείωση της παρακράτησης του φόρου κατά 5 ευρώ τον μήνα ή 70 ευρώ τον χρόνο.